De ce nu contrasemnează Ponta decorarea foştilor lideri ai ICR: Domnul Mihăieş e un fascist bătrân. Mihăieş: Este o neghiobie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Victor Ponta a declarat, miercuri, la Giurgiu, că nu a contrasemnat documentele pentru decorarea lui Horia Roman Patapievici pentru că există un raport al Curţii de Conturi care arată nereguli în gestionarea banilor la ICR în perioada în care acesta a condus institutia. Pe fostul vicepreşedinte al ICR, Mircea Mihăieş, premierul l-a gratulat cu apelativul fascist bătrân. „Este o neghiobie“, i-a replicat Mihăieş.

Ponta a mai spus că nu poate fi de acord cu decorarea unor oameni care au exprimat poziţii contrare intereselor României, scrie Mediafax. În baza afirmaţiilor sale, Ponta a invocat un raport al Curţii de Conturi care a scos la iveală nereguli mari la ICR în perioada în care instituţia era condusă de Patapievici.

„Am două rezerve: prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curţii de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituţiile competente, conducerea de atunci a ICR, aşa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greşit o mulţime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greşit. Şi, în al doilea rând, erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că dacă vă uitaţi la domnul, e un domn Mihăieş (Mircea Mihăieş - vicepreşedinte ICR în perioada 2005-2012), dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România“, a declarat premierul.

„Dacă domnul preşedinte Băsescu doreşte să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea“, a subliniat Victor Ponta.

Scriitorul Mircea Mihăieş a comentat scurt pentru „Adevărul“: „Este o neghiobie. Atât am de spus!“ 

Sesizare CCR: Refuzul lui Ponta a creat un blocaj
 

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, miercuri, Curţii Constituţionale o sesizare în care îl vizează pe premierul Victor Ponta, legată de faptul că şeful Guvernului nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare care vizau „înalte personalităţi ce au asigurat conducerea ICR în perioada 2005-2012“.

În sesizarea adresată CCR, preşedintele arată că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, refuzul contrasemnării „este evidenţiat de un simplu «NU» subliniat, urmat de semnătura prim-ministrului şi ştampila rotundă ce se regăseşte pe Nota de transmitere spre contrasemnare semnată de către domnul Gheorghe Angelescu, consilier de stat la Cancelaria Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale“.

„Prin urmare, refuzul exprimat de Prim-ministru, fără a cuprinde vreo motivare, a creat un blocaj la nivel instituţional, generând un conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice implicate în procedura acordării decoraţiilor, respectiv Prim-ministrului, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte", se mai arată în sesizare.

Preşedintele solicită Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între prim-ministru, pe de-o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, cauzat de acţiunea prim-ministrului de a nu motiva refuzul de a contrasemna decretul de conferire a unor decoraţii.

Preşedintele cere Curţii ca, având în vedere situaţia de blocaj existentă şi în virtutea atribuţiilor constituţionale pe care le are, această înaltă autoritate a statului să restabilească ordinea constituţională cât mai urgent posibil, statuând cu privire la modalitatea şi limitele în care prim-ministrul poate acţiona pentru îndeplinirea atribuţiei constituţionale de a contrasemna decretele preşedintelui României privind conferirea unor decoraţii şi titluri de onoare, în sensul obligaţiei de a motiva refuzul, urmând ca autorităţile publice implicate în conflict să se conformeze acestei conduite, în considerarea caracterului general-obligatoriu al deciziilor pe care aceasta le pronunţă.

Cine este Mircea Mihăieş

Mircea Mihăieş este un critic literar, eseist,publicist român contemporan şi profesor universitar. După absolvirea liceului în Arad, a urmat facultatea de filologie a Universităţii din Timişoara, secţia engleză-franceză. Este profesor universitar la catedra de limba şi literatura engleză a Universităţii din Timişoara, unde predă cursuri de literatură engleză şi americană. Este doctor în litere al Universităţii din Bucureşti, potrivit Wikipedia.

A deputat în revista Orizont în 1979, iar în volum în anul 1989. Din 1981,  ocupă funcţiile de corector, tehnoredactor şi ulterior redactor la aceeaşi revistă. În anul 1990 devine redactor-şef. În anul 1991 a lucrat timp de mai multe luni în redacţia revistei The New Republic. Din 1993 deţine rubrica săptămânală Contrafort în revista România literară.

Printre volumele publicate se numără De veghe în oglindă (1989), Cartea eşecurilor (1989), Femeia în roşu (1990) şi Atlanticul imaginar (2002).

Citeşte şi:

Băsescu îl reclamă şi el pe Ponta la CCR pentru că nu contrasemnează decretele de decorare

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu privire la refuzul premierului Victor Ponta de a semna decretele pentru oferirea unor decoraţii.

Recunoştinţă pentru Mircea Mihăieş şi Brînduşa Armanca, din partea Ungariei

Fundaţia colecţionarilor de artă contemporană ungară premiază din doi în doi ani, de Ziua Culturii Ungare, personalităţi cu o contribuţie semnificativă în consolidarea legăturilor culturale transfrontaliere

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite