De ce au bombardat americanii podul de flori de peste Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
James Pettit, un ambasador controversat
James Pettit, un ambasador controversat

Basarabia nu e România. Aceasta este concluzia ambasadorului SUA la Chişinău, care a agitat apele de ambele maluri ale Prutului, maluri legate, simbolic, în 1990, printr-un pod de flori.

„Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite“, a declarat James Pettit, ambasadorului SUA la Chişinău, într-un interviu acordat cu ocazia Zilei naţionale. Republica Moldova a sărbătorit sâmbătă 25 de ani de la declararea independenţei faţă de Moscova.

Prima replică a venit chiar din partea românilor de peste Prut, care, într-o petiţie online, au cerut expulzarea ambasadorului SUA, amintind că Republica Moldova este rezultatul politic al odiosului pact Ribbentrop-Molotov. „Conform actului de la 1 decembrie 1918, Moldova, Transilvania şi Valahia au format un singur stat, în graniţele micşorate ale vechii Dacii, un stat cu numele România. Acest act nu şi-a pierdut valabilitatea, fiind grosolan încălcat de către Germania nazistă şi URSS comunistă. După destrămarea URSS, descendenta sa Rusia a format un pseudostat românesc, cu ajutorul persoanelor influenţate de la Chişinău şi Bucureşti, Mircea Snegur, Iurie Roşca, Ion Iliescu şi alţii. În aşa fel România nu şi-a putut recăpăta teritoriile pierdute“, se arată în textul petiţiei.

„În acest context a spune că Moldova nu este România este un fals istoric şi o sudalmă la adresa tuturor românilor. Domnul Ambasador James Pettit trebuie să părăsească Republica Moldova până la expirarea mandatului“, se mai arată în petiţia online.

Totuşi, Dan Dungaciu, directorul Institutului de relaţii internaţionale din cadrul Academiei Române, atrage atenţia că Moscova a activat mecanismul de propagandă. „Declaraţiile ambasadorului american au dat prilejul Federaţiei Ruse, foarte prezentă pe teren la Chişinău, să pornească o campanie anti-americană, prin proteste, petiţii online, proteste în faţa ambasadei, declaraţii fulminante. Reţelele de socializare sunt pline de aşa ceva. Fireşte, asta nu înseamnă deloc că cei care protestează nu sunt oneşti în protestul lor sau nu ar avea dreptul să o facă“, susţine Dungaciu, într-o analiză pentru „Adevărul“.

„Ambasadorul SUA, o trâmbiţă a Moscovei?“

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost primul politician român care a reacţionat.  „Ambasadorul SUA James Pettit, o trâmbiţă a Moscovei? Ambasadorul SUA de la Chişinău, James Pettit, emite teorii similare cu cele din vremea lui Stalin şi dragi propagandei lui Putin, făcând servicii nepreţuite Moscovei, dând o grea lovitură chiar realităţilor istorice şi susţinând mistificarea istoriei României“, a scris pe Facebook Băsescu, politician direct interesat de situaţia politică din Moldova, în contextul în care PMP se bazează foarte mult pe voturile românilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din toamnă. „Până acum, Republica Moldova a fost pentru politicienii români doar un bazin de adunat voturi“, a reacţionat şi analistul politic Ştefan Popescu pe Facebook.

Traian Băsescu a avut şi câteva nedumeriri. „Marea întrebare este dacă ambasadorul James Pettit a exprimat punctul de vedere oficial al SUA sau, pur şi simplu, vorbele scoase pe augusta-i guriţă reflectă grave carenţe de cunoaştere a spaţiului în care îşi îndeplineşte misiunea. Nu ştiu dacă James Pettit exprimă punctul de vedere al SUA, dar ambasadorul tocmai a reuşit să aştearnă cel puţin un strat gros de nedumerire şi poate sămânţa neîncrederii României în SUA“, a mai scris liderul PMP. 

A doua zi, Ambasada SUA în Republica Moldova a răspuns: „Statele Unite sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea Moldovei - aceasta a fost politica de lungă durată a SUA. Statele Unite ale Americii sunt şi vor rămâne un partener în dezvoltarea democratică şi economică a Republicii Moldova, şi vom sprijini dorinţa Moldovei de a se integra în comunitatea euro-atlantică“. Aşadar, amabasadorul Pettit nu vorbise de capul lui. 

„România, responsabilă de Republica Moldova“

„Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova“, a mai spus ambasadorul SUA la Chişinău. Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, contrazice opinia diplomatului american. „Este o informaţie eronată cu privire la sprijinul pe care România nu ar trebui să-l acorde Republicii Moldova în parcursul său european, o contradicţie fundamentală cu însuşi mesajul pe care România l-a primit de la Bruxelles. România nu numai că a fost permanent încurajată să sprijine Republica Moldova în procesul politic de apropiere de lumea occidentală, dar chiar s-a considerat că este o responsabilitate care revine României, având în vedere identitatea spaţiului comun cu cel al Republicii Moldova. Deci este un comentariu cel puţin ciudat, pentru că nimeni de la Bruxelles şi nimeni de la Washington nu a ridicat vreo obiecţie, vreodată, în legătură cu un astfel de demers“, a declarat Cristian Diaconescu pentru „Adevărul“

Ambasadorul american ne sugerează, dacă nu un zid, atunci o cortină de catifea peste Prut. Dan Dungaciu, sociolog

MAE: „România susţine procesele de reformă“

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a afirmat că nu a avut timp să vadă în detaliu transcriptul cu declaraţia ambasadorului SUA, aşa că a oferit o declaraţie în marja corectitudinii politice. „România a fost prima ţară care a recunoscut independenţa Republicii Moldova, şi a fost ţara care susţine şi va continua să susţină ferm procesele de reformă, de consolidare statală a Republicii Moldova, pentru apropierea Republicii Moldova ca stat integru şi independent“, a spus Comănescu.

„James Pettit,  diplomat cu relaţii la Moscova“

Pe platforma de bloguri adevarul.ro, istoricul Marius Diaconescu face un scurt rezumat al activităţii ambsadorului SUA la Chişinău.

• În 1978 a absolvit Universitatea de Stat din Iowa, cu specializare în Studii internaţionale şi în limba rusă.

•   Între 1983 şi 1986 a fost funcţionar la Ambasada SUA de la Moscova.

•   Între 1991 şi 1994 a revenit la Ambasada SUA din Moscova pe poziţia de consul general adjunct.

•  Între 1995 şi 1997 a fost directorul Centrului din Washington al Programului pentru refugiaţii sovietici.

•   Între 2003 şi 2007 a revenit la Moscova, în calitate de consul general al Ambasadei SUA.

•   Între 2007 şi 2010 a fost adjunctul misiunii americane în Ucraina, la Kiev.

•   În 22 mai 2014 a fost numit ambasador al SUA în Republica Moldova de către preşedintele american, prezentându-şi scrisorile de acreditare la preşedintele Republicii Moldova în 30 Ianuarie 2015.


Reacţia politicienilor moldoveni

Ex-premierul Republicii Moldova, Ion Sturza: „„Lăsaţi-ne pe noi, cetăţenii Republicii Moldova, să decidem cine suntem, în ce limbă vorbim, cu cine să prietenim. Pentru asta înaintaşii noştri au luptat şi au fost duşi în Gulag“. 

Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal: „Am afirmat, afirm şi voi afirma cu toată convingerea, aşa cum m-au învăţat buneii, părinţii şi fraţii mei, Moldova ESTE România pentru că vorbim aceeaşi limbă, avem aceeaşi identitate şi România a fost formată de Moldova şi Muntenia, la care mai apoi au aderat Basarabia, partea de jos a Moldovei şi Transilvania, care erau sub ocupaţia rusă şi austro-ungară“.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor: „De ce o declaraţie logică şi corectă a unui ambasador occidental a trezit atâtea reacţii isterice în rândul politicienilor şi comentatorilor pro-români şi unionişti? Ce trebuia să spună ambasadorul american sau alţi ambasadori, că Republica Moldova e pământ românesc şi parte a României? Unioniştii de la noi au luat-o cu totul razna. Vă amintesc că Moldova e stat independent şi suveran, membru ONU, recunoscut la nivel mondial. Dacă am ajuns să fim criticaţi pentru faptul că ne considerăm şi ne declarăm statul suveran, independent şi separat de al altora, înseamnă că s-a îngroşat gluma cu unionismul la noi. Revin la teza că unionismul trebuie interzis prin lege, fiindcă provoacă distrugerea şi dispariţia statalităţii şi identităţii moldoveneşti“.

Maria Ciobanu, deputat Partidului Liberal Democrat: „Domnule ambasador, prin afirmaţia Dvs, precum că Moldova nu este România, aţi ofensat impardonabil un neam, cel românesc, o fărâmă de ţară, ruptă cu sila din trupul României şi aşezată, vorba bătrânului cronicar, în calea tuturor relelor“. (Iurii Botnarenco)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite