Ambasadorul SUA la Chişinău agită apele în Republica Moldova şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
James Pettit, ambasadorul SUA la Chişinău
James Pettit, ambasadorul SUA la Chişinău

Declaraţia ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, că Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţe sigure, agită apele în Republica Moldova şi în România. Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că acesta este un afront grosolan adus istoriei României, iar în Moldova a fost lansată o petiţie online care prin care moldovenii cer expulzarea diplomatului.

„Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”, a spus ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, într-un interviu acordat Moldova 1 cu ocazia Zilei Independenţei, pledând pentru o cooperare mai bună între clasa politică de la Chişinău şi populaţie, care să se bucure astfel de o ţară mai bună.

El a îndemnat, însă, ţara să urmeze în continuare o cale europeană.

 „Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a insistat James Pettit.

Diplomatul american mai spune că potenţialul în R. Moldova este „foarte mare”, iar poporul  R. Moldova este „calificat şi harnic”.

„Este regretabil că atât de mulţi cetăţeni au plecat din Moldova de la independenţa ei, nereuşind să găsească un loc de muncă sau să vadă un viitor pentru ei aici. Cred că este foarte important să se încerce să facă lucrurile mai bune aici, pentru ca cel puţin o parte din cei plecaţi să fie atraşi înapoi pentru a contribui”, a mai declarat James D. Pettit în interviul citat.

Republica Moldova a sărbătorit sâmbătă 25 de ani de la declararea independenţei faţă de Moscova.

Petiţie online: Moldovenii cer expulzarea ambasadorului SUA din Moldova

Moldovenii cer expulzarea ambasadorului SUA din Moldova, James Pettit, după ce a declarat că Republica Moldova trebuie să rămână un stat independent, iar unirea cu România nu este o alegere practică, scrie independent.md.

„Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a declarat James Pettit.

În replică, iniţiatorii petiţiei spun că Moldova reprezintă teritoriile de la „r.Moldova, r.Siret, Bucovina, Hotin, Republica Moldova şi Basarabia (ţinutul de la Marea Neagra între Dunare şi Limanul Nistrului)”.

„Conform actului de la 1 decembrie 1918 Moldova, Transilvania şi Valahia au format un singur stat, în graniţele micşorate ale vechii Dacii, un stat cu numele România. Acest act nu şi-a pierdut valabilitatea fiind grosolan încălcat de către Germania nazistă şi URSS comunistă. După destrămarea URSS, descendenta sa Rusia a format un pseudostat românesc, cu ajutorul persoanelor influenţate de la Chişinău şi Bucureşti, Mircea Snegur, Iurie Roşca, Ion Iliescu şi alţii. În asa fel România nu şi-a putut recăpăta teritoriile pierdute”, se arată în textul petiţiei.

„În acest context a spune că Moldova nu este România este un fals istoric şi o sudalmă la adresa tuturor românilor. Domnul Ambasador James Pettit trebuie să părăsească Republica Moldova până la expirarea mandatului”, se mai arată în petiţia online

Băsescu: Declaraţia ambasadorului SUA în R.Moldova, un afront gosolan adus Istoriei României; trebuie reacţie oficială

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, duminică, pe Facebook, că declaraţia Ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, potrivit căreia Republica Moldova trebuie să rămână un stat independent, iar unirea cu România nu este o alegere practică, este ”un afront gosolan adus Istoriei României”, el cerând o reacţie oficială şi clarificatoare a României în relaţia cu SUA, notează news.ro 

 ”Ambasadorul SUA James Pettit, o trâmbiţă a Moscovei? Ambasadorul SUA de la Chişinău, James Pettit, emite teorii similare cu cele din vremea lui Stalin şi dragi propagandei lui Putin, făcând servicii nepreţuite Moscovei, dând o grea lovitură chiar realităţilor istorice şi susţinând mistificarea istoriei României, afirmând că: «Moldova nu este România»;  «Moldova îşi are propria ei istorie»; «Alăturarea de România nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Republica Moldova»; «Este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o naţiune aparte»;  «Moldova, ţară multietnică»;  «Transnistria trebuie să aibă un statut special»”; a scris Traian Băsescu pe Facebook. 

El adaugă şi faptul că a aflat de la James Pettit că ”noi şi cetăţenii Republicii Moldova vorbim limbi diferite”.

”Altfel spus, Ambasadorul SUA la Chişinău consolidează teoria promovată de la Stalin şi până în ziua de azi, de către Putin, nesocotind chiar istoria României. Marea întrebare este dacă Ambasadorul James Pettit a exprimat puctul de vedere oficial al SUA sau, pur şi simplu, vorbele scoase pe augusta-i guriţă reflectă grave carenţe de cunoaştere a spaţiului în care îşi îndeplineşte misiunea. Nu ştiu dacă James Pettit exprimă punctul de vedere al SUA, dar ambasadorul tocmai a reuşit să aştearnă cel puţin un strat gros de nedumerire şi poate sămânţa neîncrederii României în SUA”, consideră liderul PMP. 

Traian Băsescu arată că declaraţia Ambasadorului James Pettit este ”un afront gosolan adus Istoriei României”.

”O reacţie oficială şi clarificatoare a României în relaţia cu SUA este obligatorie”, mai spune preşedintele PMP. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri