De la batjocură la compasiune. Stanomir: După ce l-a umilit pe Rege, Ion Iliescu omagiază memoria soţiei sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a prelungit exilul Regelui cu încă şapte ani după căderea regimului comunist, fostul preşedinte Ion Iliescu decupează din nou istoria şi vorbeşte de „compasiune“ şi de „respect“ faţă de Casa Regală, într-un mesaj de condoleanţe trimis Regelui Mihai.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, cel care i-a expulzat pe Regele Mihai şi pe Regina Ana din ţară, în 1990, a trasmis un mesaj de condoleanţe, în care vorbeşte despre o relaţie de respect şi în care deapănă amintiri cu familia Regală.

„Am aflat cu tristeţe vestea morţii Reginei Ana şi transmit întreaga mea compasiune pentru această grea pierdere Regelui Mihai şi membrilor familiei regale. Am avut privilegiul să o cunosc şi am apreciat felul în care, trecând peste o istorie care nu a fost clementă, până la urmă, cu niciunul dintre noi, ţinea la România. Păstrez amintirea discuţiilor pe care le-am avut atât la Versoix, cât şi la Bucureşti, relaţia cu familia regală fiind una de respect şi de asumare a responsabilităţilor pe care fiecare le-am avut şi le avem faţă de români“, sună mesajul lui Ion Iliescu la moartea Reginei Ana.

Cu 26 de ani în urmă, la ordinul lui Ion Iliescu, Regele Mihai şi Regina Ana erau opriţi la intrarea în România de Poliţie şi exportaţi la aeroport sub pază armată. S-a întors în 1992, de Paşti, când a fost întâmpinat de sute de mii de oameni, dar nu a primit aprobare să-şi susţină discursul din balconul Palatului Regal. Cinci ani de zile, regimul Iliescu nu i-a mai permis Regelui să se întoarcă în România. În paralel, propaganda anti-monarhistă din presa anilor 1990-1994 a încercat să dicrediteze Casa Regală pe care o prezenta drept deţinătoarea unei averi fabuloase - peste 158 de castele, cinci intreprinderi industriale, iahturi, 175 de milioane de lei aur, tablouri ale unor pictori celebri. „După ce l-a umilit pe Regele Mihai, Ion Iliescu omagiază memoria soţiei sale. Fesenismul a moştenit gena comunistă a insolenţei si obscenităţii“, a comentat politologul Ioan Stanomir, pe Facebook, gestul lui Ion Iliescu de a omagia trecerea în nefiinţă a Reginei Ana.

Marea împăcare

Însă această pată de pe obrazul lui Iliescu a fost ştearsă de însuşi Regele Mihai 11 ani mai târziu, când interesele, de-o parte şi de alta, au condus la reconcilirea fostului monarh cu „călăul“ său din 1990. Ion Iliescu a recunoscut, cu jumătate de gură, în 2001, că „poate“ a greşit faţă de Regele Mihai în anii ’90. Apoi, fostul suveran a primit toate proprietăţile confiscate de comunişti, iar Guvernul Năstase a schimbat legea pentru ca Regele nu numai să primească Palatul Elsabeta, dar şi ca statul să suporte toate cheltuielile cu întreţinerea.

Au urmat două date negre pe calendarul regaliştilor: 7 iunie 2001 – Regele Mihai îl invită pe Ion Iliescu la cină, la Palatul Elisabeta; 8 noiembrie 2001 – Iliescu şi Regele Mihai petrec împreună de Sfinţii Mihail şi Gavril, la Cotroceni, cu muzică clasică. Iliescu i-a vorbit cu „Sire“, în timp ce  Regele i-a răspuns cu „Excelenţa voastră“.

A fost începutul unei perioade în care Casa Regală a încetat să-i mai critice pe foştii comunişti aflaţi la putere şi a făcut o serie de concesii pe care mulţi simpatizanţi ai monarhiei nu le-au iertat niciodată. În 2013, Regele Mihai a urcat pe scena unei gale mondene pentru a-i înmâna lui Adrian Năstase premiul „Omul anului“, acordat de revista VIP. „S-au schimbat multe lucruri în România, dar încă sunt o grămadă de oameni care au rămas cu aceleaşi mentalităţi, deşi partea superioară a administraţiei, chiar domnul Iliescu şi primul ministru Adrian Năstase, observ că au schimbat lucrurile mai mult decât alţii“, declara Maiestatea Sa în 2001, într-un interviu acordat jurnalistei Silvia Constantinescu.

PSD cere trei zile de doliu naţional

PSD, partid ncare se confundă cu imaginea lui Ion Iliescu, a cerut Guvernului să decreteze trei zile de doiu naţional. „Partidul Social Democrat este alături de Familia Regală a României în greaua încercare prilejuită de trecerea în nefiinţă a Majestăţii Sale Regina Ana a României. Majestatea Sa Regina Ana a fost alături de România până în ultima clipă şi suntem datori să îi cinstim memoria aşa cum se cuvine.PSD solicită Guvernului României să decreteze trei zile de doliu naţional. Dumnezeu s-o odihnească în pace pe Majestatea Sa Regina Ana a României!”.

Regina Ana a murit luni, la vârsta de 92 de ani, la un spital din localitatea elveţiană Morges. Anunţul a  fost făcut, luni după-amiază, de Casa Regală, printr-un comunicat de presă. Regele Mihai şi Regina Ana au intrat în istorie drept cel mai longeviv cuplu regal din România. Familia regală a anunţat, pe site-ul oficial, că Regina Ana a murit luni după-amiază, la ora 13.45, în Elveţia, la Spitalul Morges.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite