De ce amână PSD revocarea lui Zgonea. Ce calcule politice şi-a făcut Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD va modifica, marţi, Regulamentul pentru a-l revoca pe Valeriu Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor, dar cererea de demitere va fi depusă abia după alegerile locale. Teama că nu vor fi destui deputaţi în plen pentru a vota revocarea, din cauza campaniei electorale, dar şi posibilitatea revenirii în prim-plan a lui Victor Ponta sunt motivele pentru care Dragnea mai trage de timp.

PSD nu se mai grăbeşte cu revocarea lui Valeriu Zgonea, care ar fi trebuit să aibă loc chiar săptămâna aceasta, ci o amână până după alegerile locale. Decizia îi aparţine preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, care, în ciuda dorinţei partidului de a-l înlocui rapid pe Zgonea cu Victor Ponta, nu vrea să facă această mişcare politică în campania electorală. „Trei săptămâni de zile, Zorro se mai joacă puţin prin Parlament, până când îl revocăm. Valeriu Zgonea pentru PSD e deja istorie. Singura aşteptare care mai e în partid e când va pleca, dar toţi militanţii noştri sunt preocupaţi de campania electorală, după 5 iunie o să introducem procedura de revocare, care se va finaliza cu revocare“, a anunţat Liviu Dragnea.

Funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor i-ar oferi lui Victor Ponta mult mai multă vizibilitate şi ar putea să-l eclipseze pe Liviu Dragnea în campania electorală. Mai ales că liderii din teritoriu îi cer fostului premier să fie activ în campania electorală, cu scopul de a mobiliza activul de partid. Întrebat dacă Victor Ponta rămâne o variantă pentru şefia Camerei Deputaţilor, Dragnea a evitat să se mai pronunţe. „Până locul nu este vacant, am convenit împreună cu Victor să nu mai vorbim despre asta“, a spus liderul PSD.

„În prima şedinţă, Zgonea va pleca“

Înainte de a depune o cerere de revocare a lui Zgonea, PSD trebuie să modifice Regulamentul Camerei Deputaţilor, în sensul în care preşedintele Camerei Deputaţilor să poată fi revocat la solicitarea grupului parlamentar care l-a propus, şi nu a grupului din care face parte. Zgonea a fost propus de PSD preşedinte al Camerei Deputaţilor, însă, odată cu excluderea din partid, Valeriu Zgonea a devenit automat deputat neafiliat, ceea ce face practic imposibilă demiterea sa din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. „Am vorbit cu domnul secretar Marian Neacşu, care m-a informat că mâine depun documentele necesare pentru a se finaliza această procedură, dar realist vorbind e imposibil până la alegerile locale, pentru că şi la deputaţi va fi la fel ca la senatori până la alegerile locale“, a mai arătat Dragnea. Altfel spus, deputaţii şi senatorii şi-au luat liber în campania electorală. 

PSD se teme să nu se facă de râs

Pentru a-l destitui pe Zgonea, Comisia pentru Regulament va adopta un raport care va fi înaintat conducerii Camerei Deputaţilor. Raportul nu poate să fie înaintat plenului Camerei Deputaţilor mai devreme de cinci zile de la adoptare. „Mâine adoptăm raportul şi îl trimitem către Biroul Permanent. Trebuie să stea cinci zile şi de acolo poate fi introdus în orice şedinţă de plen. Va sta cinci zile ca, apoi, să nu mai atace el că nu a stat atât. Nu vreau să-i mai dau nicio posibilitate. Dacă adoptăm raportul marţi, săptămâna viitoare, marţi, poate să fie discutat. În prima şedinţă în care Camera va lucra, Zgonea va pleca“, a spus deputatul Marian Neacşu, secretarul general al PSD, pentru „Adevărul“. Însă prima şedinţă, aşa cum spunea şi Liviu Dragnea, va fi abia după alegerile locale, pentru că demersul PSD de a-l revoca pe Zgonea coincide cu focul campaniei electorale, când cei mai mulţi deputaţi sunt în teritoriu. Astfel, PSD se teme să organizeze un plen special pentru demiterea lui Zgonea care să se finalizeze cu un eşec din cauza absenţei deputaţilor.

„Nu ne temem că nu avem numărul de voturi, dar ne temem că nu putem să avem un cvorum de şedinţă pentru a deschide un vot final. Mă gândesc că s-ar putea să nu fie cvorum, pentru că ne trebuie 190 de deputaţi, iar de săptămâna viitoare nu lucrăm, pentru a ne ocupa de campanie. Dar dacă va apărea o cerere, cum este asta cu Titus Corlăţean, atunci vom fi la plen“, a mai spus Marian Neacşu.

Despre noua tentativă a foştilor săi colegi de a-l destitui din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Zgonea a comentat succint: „Întotdeauna voi respecta Regulamentul, dar să schimbi legea pentru un om…“. Aluzie că PSD schimbă Regulamentul numai pentru a-l putea demite.

„Ce am hotărât noi nu se mai schimbă“

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a arătat că susţinerea arătată de ambasadorul SUA Hans Klemm lui Valeriu Zgonea, prin întâlnirea pe care au avut-o la finalul săptămânii trecute, nu va influenţa în niciun fel decizia PSD de a-l revoca pe fostul preşedinte executiv al PSD din poziţia a treia în stat. „Nu ştiu să fie vreun membru al Ambasadei SUA membru al PSD. În PSD deciziile le luăm doar în interior şi în Camera Deputaţilor numai în plen. Nu ştiu să fi fost un semnal de susţinere. Nu are importanţă. Ceea ce am hotărât noi nu se mai schimbă”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a mai spus că Zgonea purta discuţii despre partid cu oameni din afara PSD, arătând că mergea des la Cotroceni. „Din păcate, acest domn mult timp a tot vorbit în diverse locuri despre partidul nostru, şi nu în termeni buni, nu în termeni corecţi. Eu sunt sigur că a vorbit şi la Cotroceni, pentru că am înţeles că în ultimele luni mergea foarte des la Cotroceni. Ştiam şi eu şi ştiau şi câţiva colegi de-ai noştri. Oraşul este foarte mic şi se află, în Bucureşti este foarte greu să faci ceva şi să nu se ştie, pentru că nu sunt locuri secrete”, a mai spus Dragnea, precizând că este exclus ca Zgonea să fie reprimit în partid. Nici Zgonea n-a rămas dator.  „Suma deplasărilor mele în alte instituţii este mult mai mică decât a celor care fac aceste afirmaţii“, a replicat Zgonea, aluzie la faptul că şi despre Liviu Dragnea s-a spus că ar fi făcut vizite dese la Cotroceni, înainte de a fi condamnat la închisoare cu suspendare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite