Cioloş a explicat în Senat cazul Antena 3: ANAF a respectat legea. Nu există posibilitatea închirierii. Dragnea: Nu m-a lămurit
0La propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, premierul Dacian Cioloş a explicat, în plenul Senatului, că ANAF a aplicat legea în momentul în care a notificat televiziunile trustului Intact că trebuie să părăsească sediul în cinci zile. Senatorii, de la toate partidele, nu au fost mulţumiţi de răspunsurile lui Cioloş, arătând că încearcă să justifice acţiunea ANAF.
UPDATE Premierul Dacian Cioloş răspunde criticilor venite din partea senatorilor: Vă asigur că am venit de bună-credinţă în faţa dvs. Prezenţa mea aici, în ciuda faptului că aveam o întâlnire programată cu domnul preşedinte Timofti, am rămas până la sfârşit aici (aplauze).
Mi-aţi sugerat să modificăm prin ordonanţă de urgenţă aceste legi. Domnul Teodorovici a făcut-o. Acea ordonanţă a fost declarată neconstituţională. Nu mă puneţi să repet o greşeală. Vreau să separ modul în care a acţionat ANAF, pe care îl condamn în faţa dvs. Am atras atenţia şi în această dimineaţă directorului interimar al ANAF. (apaluze).
Mă lăsaţi să vorbesc doamna Anghel. V-am privit în ochii.
Nu voi accepa astfel de comportamente din partea niciunei instituţii. Dar un alt lucru este fondul pe care a acţionat ANAF. Nu era cazul să fiu informat atunci când aplică legea. Sunt interesat să fiu informat când nu respectă legea. ANAF a respectat legea. Această hotărâre judecătorească există din 2014. Acele sesizări făcute de Antenă au fost făcute şi în perioada în care domnul Teodorocivi era ministru la Finanţe şi nu s-a răspuns.
Termenul de cinci zile. Aceste cinci zile sunt prevăzute de lege. Asta nu înseamnă că după cele cinci zile cei care sunt acolo vor fi evacuaţi cu forţa. Cel care este în cauză are dreptul să conteste. Procedura trebuia să fie începută pentru că lucrurile trenează de mai multă vreme. Dacă există soluţii pentru a facilita acest transfer dintr-o clădire în alta, le vom accepta. Închirierea. Aceeaşi lege prevede că un imobil confiscat poate fi valorificat de stat doar prin vânzare.
Cristiana Anghel ţipă din sală: "Antena vrea să cumpere de doi ani!.
Tăriceanu îi cere să părăsească sala. Cristana Anghel şi-a luat ţigările şi a ieşit din sală.
Cioloş îşi reia discursul: Aţi făcut o referire şi la televiziunea română. Este în subordinea Parlamentului. Pot să vă asigur că va exista întreaga colaborare din partea Guvernului. I-am solicitat preşedintelui Tăriceanu să avem această discuţie şi pe această temă.
UPDATE Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu: Cu 26 de ani în urmă, am înfiinţat un post de radio liber. Pentru a putea să obţin această aprobare, am apelat la prim-ministrul de atunci, Petre Roman. Am menţionat tipul de emisiuni pe care vrem să le facem. Dânsul a tăiat dezbaterile politice. Presa este incomodă pentru Putere. Acţiunea de silire a acestor societăţi de televiziune este în fapt o acţiune de suprimare a libertăţii de exprimare. Nu putem accepta un abuz cu temei legal care are drept de consecinţa limitarea libertăţii de exprimare. Există prevedere constituţională extrem de clară care spune că nicio publicaţie nu poate fi suprimată. Statul nu poate recurge la intimidare şi violenţă, fie şi sub aparenţă legală. Un stat violent ce nu respectă demnitatea persoanelor şi garanţiile constituţionale nu corespunde niciunei definiţii a statului de drept. Ungaria şi Polonia stiu să-şi apere interesele naţionale. Sentimentul general pe care lumea o are este că unei televiziuni care nu este obedientă i se pune pumnul în gură. Vreau să aveţi în vedere întreprinderea unei acţiuni în concordanţă cu principiile statului de drept.
UPDATE Senatorul PNL Puiu Haşotti: Criticile trebuiau să înceapă de la prim-ministrul Ponta. Trebuie să faceţi ce nu a făcut Victor Ponta. Aici nu este vorba de respectarea libertăţii presei, ci de libertatea individului. Trebuie să reparaţi ce alţii nu au vrut sau nu au putut să facă.
UPDATE Senatorul PSD Şerban Nicolae: Aţi fost solicitat aici de Senatul României, nu de preşedintele Senatului. Sunt convins că pentru dvs. Constituţia României nu este o maculatură inutilă. Naivitatea şi lipsa de informare sunt inadmisibile la un prim-ministru. ANAF nu are opţiuni şi libertatea dacă aplică sau nu legea. Decizia penală nu vorbeşte de evacuare. A fost intabulat dreptul de proprietate a statului român. Valorificarea este altceva. V-aş fi sfătuit să vă abţineţi să comentaţi speţa. Aţi semnat constituirea ca partea civilă a Ministerului Agriculturii în dosarul ICA. Aţi comis un fas, adică o infracţiune. Ştiaţi care este bugetul, că în actele contabile această sumă nu se regăseşte. Curtea de Conturi confirmă. Staţi liniştit că nu veţi răspunde penal pentru că fapta s-a prescris. Sunteţi într-un fel şi în conflict de ineterese pe această speţă. Cred că vă implicaţi direct în jocul politic. Acest Guvern a dat suficiente dovezi de rea-credinţă (aplauze).
UPDATE Senatorul PSD Eugen Teodorovici: Vă ştiu ca un om care trece greu de momente de frustrare. Astăzi se împlinesc trei luni de zile de când aţi fost învestit. Nu cred că este un exemplu să vă facă mândru că aţi fost prim-ministru. Dvs. ne-aţi spus că nu aţi fost informat. Cred că un prim-ministru nu poate să invoce lipsa de informare. A valorifica nu înseamnă a vinde, ci şi a exploata. Îmi aduc aminte de prima declaraţie a dvs. pe care aţi făcut-o ca premier desemnat, că promiteţi că veţi face ot ce puteţi pentru a se ridica la înălţimea pe care o aşteptăm. Ori nu aţi început, ori nu puteţi. Nu aveţi un lucru de care să vă mândriţi (aplauze din sală).
UPDATE Senatorul ALDE Dumitru Pelican: Marea majoritate au picat din lună şi vin să guverneze, probabil, nu pentru români, ci pentru Bruxelles.
UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: Vă atrag atenţia că această dezbatere ţine de mai mult de două ore. Sper că interesul unor care vor să ia cuvântul are legătură cu faptul că această dezbatere este preluată de televiziuni?
UPDATE Senatoarea PSD Gabriela Vrânceanu Firea a citit mesajul unui angajat al trustului Intact: “Soarta locului meu de muncă se discută în Senat. Ar trebui să fiu flatat”. Nu vorbim doar despre lege, dar unde este spiritul legii? Vă rog să apelaţi la consilierii dvs. şi să vă prezinte în cronologie evenimentele. A intervenit cineva, vreun jurnalist, vreun patron de presă, pentru a le crea facilităţi? Au venit la dvs. să vă ceară privilegii? Eu ştiu că nu.
UPDATE Senatoarea PSD Ecaterina Andronescu: Am să mă refer la acest comportament. Cred că nicio instituţie nu trebuie să umilească oamenii în orice situaţie s-a r afla. Vă rog să sancţionaţi un astfel de comportament. Nu cred că încercarea acesta de a legitima oamenii, de a-i speria, este calea pe care trebuie să o urmeze o instituţie a statului atunci când acţionează în numele statului.
UPDATE Senatorul ALDE Varujan Vosganian: Relaţia de subordonare este clară. Cei de la Antena 3 spun cu insistenţă că au transmis solciitări către ANAF pentru a exista un dialog. Este adevărat că Antenele au solicitat un dialog timpd e un an şi jumătate şi nu au primit un răspuns?
UPDATE Liviu Dragnea, preşedintele PSD, cel a urmărit live dezbaterea de la balconul rezervat jurnaliştilor, nefiind senator: Am vrut să văd şi ce spune premierul Dacian Cioloş şi pe mine nu m-a lămurit. Cred că nu a înţeles că subiectul principal nu este, nimeni nu a pus în discuţie decizia instanţei, nimeni nu a pus în discuţie recuperarea prejudiciului, dar n-a putut să explice de ce funcţionarii ANAF s-au purtat în asemenea hal. Le mai lipseau bâtele. Au legitimat pe toată lumea, i-au fotografiat şi pe cei care erau la emisiuni. Am fost curios să văd dacă, totuşi, realizează modului în care acţionează unii funcţionari ANAF, în ţară, în general. Acum sunt în speţă cinci televiziuni, dar sunt foarte mulţi mici oameni de afaceri care se lovesc de această brutalitate.
UPDATE Senatoarea ALDE Cristiana Anghel: Eu nu am cum să fiu cu mănuşi. Nu voi fi o doamnă cu mănuşi. Voi face continuarea discursului de atunci când aţi fost învestit: Guvernul trădării naţionale. Cum să vină domnul Cioloş să ne spună că este normal ce se întâmplă cu Antena 3. Tot dosarul ICA a plecat de la acest domn, care acum este premier. Acum a venit precum criminalul la locul faptei să vadă dacă mortul mai mişcă. Dacă domnuld e la ANAF este tot atât de independent, de ce nu s-a dus la Sibiu să ia casa domnului Iohannis, care a luat prin uz de fals (aplauze din sală). De ce nu punem punctul pe i? Până când? Sunteţi în stare să vă urcaţi pe cadavre pentru bani şi pentru funcţie. Eu v-o spun în faţă.
Tăriceanu îi atrage atenţia Cristianei Anghel să aibă grijă la limbaj. "Regret că aceast dezbatere a căzut prin accente ale limbajului", a spus Tăriceanu, şeful pe linie de partid a senatoarei greviste.
UPDATE Senatorul Mircea Geoană: Domnule prim-ministru, nu aveţi un mandat de gestiune a treburilor curente. Sunteţi prim-ministru şi reprezenaţi Guvernul cu toată autoritatea. Aşteptăm depolitizarea!
UPDATE Senatorul ALDE Daniel Barbu: Libertatea de exprimare este necondiţionată. Libertatea de exprimare este limitată inclusiv de corpul legii.
UPDATE Senatorul PNL Ben Oni-Ardelean: Discutăm de câteva aspecte ce sunt corelate de satul de drept. Suspiciunea rezonabilă a noastră este că acesta este un caz declanşator pentru a conştientiza opinia publică. Legea trebuie respectată, dar trebuie să avem instituţii care să-şi facă bine datoria.
UPDATE Liderul senatorilor PSD Mihai Fifor: Este o întâlnire pe care am solicitat-o ieri. Modul în care instituţiile statului au procedat s-a dus mai mult către ideea de abuz. Am semnalat şi ieri şi în alte rânduri derapajul de la ideea de democraţie. Ne punem întrebarea despre ce se poate întâmpla pe viitor atâta vreme cât o instituţie face o demonstraţie de forţă.
Vreau să abordez şi o altă temă. Avem trei bebeluşi morţi şi nimeni nu poate da un răspuns. Aş dori să ne aplecăm şi pe această temă de dezbatere. Vă solicităm să ne acordaţi răspunsuri şi pe aceadtă temă.
UPDATE Premierul Dacian Cioloş: Doresc să încep cu câteva precizări. Guvernul reprezintă puterea executivă. Nu este vorba de un atac la libertatea presei. Guvernul respectă pe deplin libertatea presei. Acveastă acţiune nu vizează activitatea jurnaliştilor. Televiziunile vor emite inclusiv luni pentru că suntem la începutul unui proces care va putea să dureze luni bune. În egală măsură, Guvernul respectă hotărârile judecătoreşti. Acţiunile trebuie făcute în vederea valorificării acestor bunuri. Este datoria statului să-şi valorifice aceste bunuri. Statul român este proprietarul acelor clădiri şi este datoria instituţiilor statului să-şi controleze aceste bunuri, aşa cum ele sunt atribuite prin decizie definitivă a instanţei. Nu am fost informat de această decizie, dar nici nu trebuia să fiu informat nici eu, nici ministru de Finanţe. Va fi decizia unui judecător ce se va întâmpla mai departe.
Reprezentanţii posturilor TV au acuzat acţiunea de luni ca fiind abuzivă prin comportamentul agenţilor prezenţi la sediu. Am cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care se raportează la contribuabili în exercitarea atribuţiilor lor. Autorităţile fiscale ale statului lucrează pentru interesul cetăţenilor şi nu trebuie să aibă o atitudine de intimidare sau de instituţie represivă. Dreptul la libera exprimare va fi şi el apărat ferm
Termenul dat pentru evacuare voluntară este stipulat de Codul de procedură civilă şi nu este stabilit de ANAF. Nu este o decizie specifică a ANAF, pentru acest caz, termenul de cinci zile. Nu există prin lege termene diferite pentru televiziuni sau pentru alte tipuri de activităţi. Dacă nu se aplica termenul, atunci ANAF încălca termenele legale şi ar fi putut fi acuzat de discriminare. La ora actuală, singura formă de valorificare a bunurilor confisacte de stat este reglementată de Ordonanţa 14/2007 care presupune doar vânzarea bunurilor ca formă de valorificare a acestora, lucru confirmat şi de către Curtea Constituţională prin decizia 859/2015, publicată în zece februarie anul acesta.
Acest aspect a fost comunicat oficial şi celor care folosesc în momentul de faţă imobilul, încă din iunie 2015. În tot acest timp, contractul de închiriere nu a fost încheiat cu ANAF ci cu fostul proprietar. Deci, locatarii imobilului respectiv au contract de închiriere cu fostul proprietar şi nu cu ANAF. Portivit hotărârii judecătoreşti, bunul a fost trecut în proprietatea privată a statului liber de orice sarcini, deci automat şi contractele de închiriere care existau înainte de această decizie judecătorească îşi încetau activitatea.
Am profund respect pentru cei care aşteaptă ca dreptul la libera exprimare să fie respectat. Cred că încrederea în statul român nu va putea fi câştigată dacă autorităţile nu respectă legea şi statul de drept. Legal, nu există posibilitatea păstrării în proprietatea statului a bunurilor confiscate. Este decizia CCR. Nu există posibilitatea închirierii.
UPDATE Preşedintele PSD Liviu Dragnea se află în loja jurnaliştilor pentru a asista la dezbaterea Senatului legată de cazul Antena 3. "Vreau să văd ce spune domnul Cioloş despre acţiunea ANAF care mi se pare exagerată ca procedură. Fiind în Parlament, cum să ratezi o prestaţie live?", a spus Dragnea.
Întrebat de jurnaliştii care l-au însoţit în vizita sa la Bruxelles despre dezbaterea organizată de Senat, premierul Dacian Cioloş a spus că nu prea are ce explicaţii să ofere având în vedere că nu ştie prea multe despre acţiunea ANAF. "Eu nu am fost întrebat. Nici eu, nici doamna ministru de finanţe - nu că trebuia să fim informaţi formal - preşedintele ANAF decide cum aplică legea, trebuia să o aplice mai demult. A decis să o aplice fără să mă informeze aşa încât nu am eu ce explicaţii să dau pentru deciziile pe care le ia un responsabil al unei agenţii care e în subordinea guvernului, dar care nu trebuie să ceară aprobarea guvernului pentru anumite decizii", a spus Cioloş.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a propus, ieri, în plen, ca premierul Dacian Cioloş să vină în Parlament pentru a explica de ce trustul Intact a fost somat de ANAF să părăsească clădirea în care-şi desfăşoară activitatea, proprietate aflată acum în proprietatea statului, ca urmare a prejudiciului provocat de Dan Voiculescu în dosarul ICA. „Descinderea brutală şi supranumerică, organizată ieri de ANAF la sediul unei televiziuni, cu controlul identităţii persoanelor aflate în sediu, un control abuziv, din care n-au lipsit decât folosirea gazelor lacrimogene mi se pare că ajunge să fie expresia ultimă a acestor derapaje şi excese permanente care se întâmplă în România în ultima perioadă“, a susţinut Tăriceanu de la tribuna Senatului.
Solicitarea lui Tăriceanu, un invitat permanent în studiourile Antenei 3, a fost imediat adoptată cu o majoritate covârşitoare: 70 de voturi „pentru“ şi doar două „împotrivă“, ceea ce arată că atât PSD, cât şi PNL, au fost de acord să implice Senatul într-un război purtat de trustul lui Dan Voiculescu cu statul. „PNL şi nici eu nu putem însă să fim de acord cu momentele sau acţiunile în care instituţiile îşi depăşesc atribuţiunile sau intră într-o zonă a abuzului“, a spus senatorul PNL Marius Obreja.
„Acţiunea Senatului, ilegitimă“
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a organizat chiar o conferinţă de presă pentru a-şi afirma public susţinerea Antenei 3 împotriva statului. „Îmi exprim indignarea pentru modul abuziv în care funcţionarii ANAF au descins în sediul a cinci televiziuni. Această acţiune este un atentat împotriva libertăţii de exprimare a presei“, a spus Dragnea, deşi nimeni nu a interzis televiziunilor trustului Intact să emită din orice alt sediu. „Îmi pare rău că mâine nu sunt senator. Mi-ar fi plăcut ca şi Camera Deputaţilor, conducerea Camerei să demareze o astfel de acţiune“, a mai spus Dragnea.
Însă nu toţi politicienii au luat în braţe trustul lui Dan Voiculescu condamnat la 10 ani pentru că a prejudiciat statul cu 60 de milioane de euro. „Acţiunea de astăzi a preşedintelui Senatului şi a Senatului în ansamblu, unde, laolaltă, PSD, UNPR, PNL şi UDMR au votat pentru chemarea premierului Cioloş în faţa Senatului să dea explicaţii de ce ANAF a început procedura de punere în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti este ilegitimă“, a susţinut Traian Băsescu.
Dojana Liviei Stanciu
Preşedintele Curţii Supreme, judecătoarea Livia Stanciu, a arătat că magistraţii şi politicienii ar trebui să se abţină de la a comenta hotărâri judecătoreşti. „Legea nu permite niciunui magistrat, care se respectă şi care doreşte să fie apreciat să-şi exprime un punct de vedere cu privire la o cauză care este în curs de desfăşurare, indiferent că acea cauză, şi înţeleg că acea cauză se află într-o fază de executare a unei hotărâri penale definitive“, a reacţionat Livia Stanciu, după ce Gabriela Baltag, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) şi-a arătat solidaritatea faţă de Antena 3.