Schimbări în Guvern. Dacian Cioloş a remaniat patru miniştri. Care sunt noile propuneri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş i-a schimbat pe Adrian Curaj ( Educaţie), Marius Bostan (Comunicaţii), Dan Costescu (Transporturi) şi Dan Stoenescu (Ministrul pentru românii de pretutindeni), din cauza gafelor sau a lipsei de implicare.

În urma evaluării făcute la nivelul fiecărui minister, premierul Dacian Cioloş a decis să demită patru miniştri: Adrian Curaj – Ministerul Educaţiei, Dan Costescu – Ministerul Transporturilor, Marius Bostan- Ministerul Comunicaţiilor şi Dan Stoenescu – ministerul pentru Românii de Pretutindeni.  „Sunt lucruri care au progresat bine, dar vreau un nou impuls. Prioritatea noilor miniştrii va fi să accelereze proiectele care au fost derulate. Vreau să vină oameni cu un suflu nou“, şi-a argumentat premierul Dacian Cioloş decizia. Şeful Guvernului a explicat că lui Curaj i s-a tras în mare parte de la modul în care a gestionat problema plagiatelor, în timp ce lui Dan Costescu i-a reproşat că nu a făcut progrese privind proiectele pe autostrăzi şi a refuzat să reformeze Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri (CNADNR). De-a lungul mandatului său, Costescu a făcut mai multe declaraţii nefericite, una dintre ele chiar luni, când a afirmat că preţul mai ridicat al biletelor de tren în comparaţie cu preţul biletelor pentru transportul rutier de pasageri este justificat, pentru că trenul este un lux. 

 Dan Stoenescu, ministru pentru Românii de Pretutindeni, nu a reuşit să realizeze o campanie de informare a românilor din străinătate cu privire la votul prin corespondenţă. Foarte puţini români din Diaspora s-au înscris până acum pentru a vota prin corespondenţă, procedură obligatorie, care se va încheia la începutul lunii septembrie. Ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, a afirmat, la un eveniment, că unii profesori îşi bat joc de meseria lor, dar se plâng au salarii mici, afirmaţie care a stârnit revolt îns istmul educaţional. Propunerile lui Cioloş pentru locurile rămase liber au fost acceptate de preşedintele Klaus Iohannis, urmând ca noii miniştri să depună jurământul în următoarele zile.

A uitat de Irimescu şi Tobă

Mica remaniere făcută de Dacian Cioloş nu a inclus pe niciunul dintre miniştrii cărora preşedintele PSD Liviu Dragnea le-a cerut demisia. Parlamentul a adoptat o moţiune simplă împotriva ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, cerând demiterea acestuia din funcţie, iar Dragnea i-a solicitat lui Cioloş revocarea Ralucăi Prună din funcţia de ministru al Justiţiei. Totuşi, Dacian Cioloş a decis să-l menţină în Guvern pe Petre Tobă, ministrul de Interne, un apropat al PSD, în ciuda suspiciunilor că şi-ar fi plagiat teza de doctorat.

Mircea Dumitru a demonstrat că Ponta a plagiat

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, este cel care va ocupa funcţia de ministru al Educaţiei. Sub conducerea lui Mircea Dumitru, Universitatea din Bucureşti a dovedit cel mai răsunător plagiat din istoria României: cel al premierului aflat atunci în functie Victor Ponta. Mircea Dumitru a fost cel care a cerut public ca legislatia de verificare a plagiatelor sa fie modificată, astfel încât suspiciunile de plagiat să fie analizate de comisiile de etică ale universităţilor în cadrul cărora ei şi-au susţinut lucrările respective. Tot Dumitru  a cerut eliminarea regulilor care stipulează că detinuţii care fac lucrări ştiinţifice primesc reducere de pedeapsă.

Sorin Buşe vine pe „ruta“ Renault-Tarom

Sorin Buşe, propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, s-a născut în 1960 la Bucureşti şi a absolvit Politehnica Bucureşti, Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini în anul 1985. În perioada 1985-1990 a lucrat în cadrul companiei Electronica din Bucureşti. În 1990 a emigrat în Canada, iar timp de cinci ani a lucrat pentru furnizori ai companiilor General Motors, Honda, Chrysler, Mitsubishi, Suzuki, Mercedes. În iulie 2009 a devenit director executiv adjunct al Renault Technologie Roumanie, iar în mai 2016 a fost numit director general adjunct la Tarom.

Un amabsador pentru diaspora

Maria Ligor, viitorul ministru al Românilor de Pretutindeni, este diplomat de carieră din ianuarie 1996. Ca diplomat, şi-a desfaşurat activitatea la Bruxelles, în cadrul Misiunii României pe lângă UE (1998-2002), la Ambasada României la Luxembourg (1997). Între iulie 2006 şi august 2011, a fost ambasador al României în Regatul Spaniei. În 1997, a obţinut bursa Robert Schuman la Parlamentul European, iar în 1996, a fost stagiar la Consiliul Europei, Strasbourg. Vorbeşte fluent limbile engleză, franceză şi spaniolă şi are cunoştinţe de italiană.

Şeful cancelarie, ministru interimar

În locul lui Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor, a fost propus interimar Ioan Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei prim-ministrului. De profesie jurist, Dragoş Tudorache are o largă experienţă managerială în instituţii internaţionale, printre care ONU. În momentul numirii în Guvern, Tudorache lucra la Comisia Europeană, în cadrul unităţii care se ocupă de spaţiul Schengen, din direcţia de Afaceri Interne. Rolul lui Tudorache în funcţia de şef al Cancelariri primministrului este de a asigura coeziune între ministere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite