Cum vrea Stelian Tănase să salveze TVR:  taxa TV, mărită ca să acopere un împrumut de 40 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune, Stelian Tănase, a declarat joi, la Comisia de Cultură din Senat, că susţine creşterea taxei TV,  dar şi restructurarea societăţii şi eşalonarea datoriilor istorice. Creşterea taxei a fost angajată, potrivit lui Tănase, pentru ca televiziunea să se poată împrumuta cu 40 de milioane de lei.

Directorul SRTV, Stelian Tănase, a prezentat, în faţa Comisiei de Cultură  din Senat, planurile sale pentru televiziunea publică, dar şi situaţia actuală a TVR. Astfel, Tănase le-a spus senatorilor că televiziunea a împrumutat, de la „nişte bănci“, suma de 40 de milioane de lei, după ce a garantat creşterea taxei. Nu este singura soluţie propusă de Stelian Tănase, care întrevede, în viitorul SRTV, restructurări, dar şi ştergerea datoriilor.

„Avem un Memorandum semnat de Victor Ponta şi Florin Georgescu – era o înţelegere care trebuia să intre în vigoare în 2013, în care se recunoştea situaţia dramatică a TVR care, între timp, nu s-a îmbunătăţit“, a arătat directorul SRTV.

„Se vorbea despre indexarea taxei. Pe baza acestui memorandum, nişte bănci ne-au dat un credit de 40 de milioane. Dacă nu se garanta indexarea taxei, băncile nu ne-ar fi dat credit“, a dezvăluit Tănase.

Pe de altă parte, el a declarat că, de una singură, măsura creşterii taxelor este departe de a salva postul public de televiziune. „Ne gândim la o soluţie combinată. Dacă indexăm taxa şi nu restructurăm TVR, în doi ani suntem tot aici. Dacă ştergem datoriile şi nu restructurăm, în doi ani ajungem tot aici. Este nevoie de restructurare pe baza unui nou memorandum“, a insistat Stelian Tănase.

Cum arată dezastrul de la TVR

Directorul economic al TVR, Camelia Pătru, a prezentat situaţia economică a televiziunii şi a arătat care sunt veniturile, cheltuielile, dar şi datoriile televiziunii.

Astfel, 33 de milioane de lei reprezintă doar penalizările pe care TVR trebuie să le plătească, drept urmare a faptului că televiziunea are o datorie istorică de 241 de milioane de lei. „În momentul de faţă, plătim taxele curente, dar datoria istorică de 241 de milioane rămâne acolo“,a spus Pătru.

În ce priveşte veniturile, taxa TV reprezintă, potrivit directorului economic al TVR, 60%, în timp ce publicitatea le aduce numai 5%. Sumele de la bugetul de stat completează restul veniturilor, în proporţie de 35%.

„Se fac eforturi de a recupera cât mai mult taxa. Avem procese pe rol şi am câştigat procese cu persoane juridice sau fizice care au invocat argumentul că nu au televizor acasă şi că nu plătesc taxă. Dar este o taxă, nu un abonament“, a mai spus Pătru.

Noua lege a TVR, pregătită

Tănase a precizat, în faţa Comisiei de Cultură, că a elaborat o nouă lege de funcţionare a televiziunii şi a arătat că o va prezenta forurilor de conducere. El a vorbit despre imposibilitatea unei comasări cu Radioul public,dar nu a renunţat la planul pe care l-a anunţat, încă din septembrie 2014, când a ajuns în fruntea SRTV: o comasare cu radioul, după modelul BBC.

Parlamentarii i-au atras, totuşi, atenţia, că până să ajungă la modelul BBC, în TVR pare că„nu se întâmplă nimic“.

„Am un sentiment de amărăciune. De doi ani de zile ne întâlnim, dvs. expuneţi problemele, care sunt aceleaşi, şi nu se întâmplă absolut nimic. Se vorbeşte nepragmatic despre creşterea taxei şi nu se întâmplă nimic, despre reeşalonarea datoriilor şi nu se întâmplă nimic. Se vorbeşte despre reorganizare şi nu se întâmplă nimic“, a declarat vicepreşedintele comisiei, Marius Paşcan.

Citeşte şi:

In memoriam Valentin Nicolau - TVR va difuza în această seară spectacolul "Ultima haltă în Paradis"

TVR 1 va difuza, în această seară, de la ora 22.00, producţia "Ultima haltă în Paradis", în regia lui Alexandru Tocilescu, după o piesă a lui Valentin Nicolau, în memoria acestuia din urmă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite