In memoriam Valentin Nicolau - TVR va difuza în această seară spectacolul "Ultima haltă în Paradis"

0
0
George Ivaşcu şi Alexandru Tocilescu, în timpul repetiţiilor producţiei TVR  FOTO: valentinnicolau.ro
George Ivaşcu şi Alexandru Tocilescu, în timpul repetiţiilor producţiei TVR  FOTO: valentinnicolau.ro

TVR 1 va difuza, în această seară, de la ora 22.00, producţia "Ultima haltă în Paradis", în regia lui Alexandru Tocilescu, după o piesă a lui Valentin Nicolau, în memoria acestuia din urmă.

In memoriam Valentin Nicolau, Televiziunea Română difuzează, miercuri , de la ora 22.00, pe TVR 1, producţia "Ultima haltă în Paradis". Din distribuţie fac parte actorii Florin Piersic, George Ivaşcu, Florina Cercel, Mirela Oprişor.

Spectacolul "Ultima haltă în Paradis" a fost montat la Televiziunea Română în 2002, în regia lui Alexandru Tocilescu. A fost prezentat în Festivalul Naţional de Teatru "I. L. Caragiale", ediţia a XIII-a, în 2003, în secţiunea "Teatru TV", şi a fost nominalizat la premiile Uniunii Teatrale din România (UNITER) 2003, potrivit site-ului personal al lui Valentin Nicolau.

"Televiziunea Română regretă dispariţia prematură a fostului preşedinte - director general Valentin Nicolau, cunoscut scriitor şi om de televiziune (...) TVR este alături de familia greu încercată. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", se spune într-un comunicat remis de Televiziunea Română.

Valentin Nicolau a condus Televiziunea Română, din funcţia de preşedinte-director general, în perioada 2002 - 2005. De asemenea, Valentin Nicolau a fost membru în fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

În 2013, Valentin Nicolau s-a numărat printre numele vehiculate pentru preluarea din nou a şefiei TVR.

În 1999 şi 2000, talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial prin cele două nominalizări succesive la premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă a anului şi apoi prin câştigarea, în anul 2000, a marelui premiu "Camil Petrescu" pentru dramaturgie al Ministerului Culturii, pentru "Ca zăpada şi cei doi", pusă ulterior în scenă la Teatrul Nottara din Bucureşti sub titlul "Uzina de plăceri S.A.".

Televiziunea Română a realizat şi a difuzat trei dintre piesele semnate de Valentin Nicolau: "Ultima haltă în Paradis", în regia lui Alexandru Tocilescu (2002), "Legenda ultimului împărat", în regia lui Alice Barb (2004), şi "Zi că-ţi place!", în regia lui Cornel Mihalache (2014).

Valentin Nicolau a publicat mai multe volume de teatru, "Dacă aş fi un înger", "Ultimul împărat", "Mai jos de Figueras", antologia "Taina îngerilor" şi, printre cele mai recente, "Poveşti din al nouălea cer" şi "Păstrează copia şi nu uita originalul". De asemenea, piesa "Taina îngerilor" a apărut în traducere în limba franceză în Belgia, sub titlul "Le mystère des anges", la editura Lansman. Multe alte piese ale sale au fost traduse şi publicate în antologii colective.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite