Cum s-a văzut condamnarea lui Năstase în presa internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile publicaţii de peste hotare au preluat ştirea condamnării fostului premier Adrian Năstase şi au reamintit, în context, de lupta României împotriva corupţiei. Presa internaţională  subliniază că este una dintre cele mai grele sentinţe date în România postcomunistă.

Publicaţia „Financial Times“ vorbeşte, într-un material publicat în ediţia online, despre fostul premier Adrian Năstase, „una dintre cele mai importante personalităţi politice din România postcomunistă“. „Victor Ponta, actualul premier social-democrat al României şi un fost protejat al lui Năstase, a insistat că acesta este un condamnat politic care a reprezentat o ţintă pentru rivalul său, preşedintele Traian Băsescu. Năstase spera să îşi facă revenirea pe scena politică, la alegerile din acest an“, scriu cei de la “Financial Times”.

Tot ei adaugă, însă, că sentinţa dată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este un semn că justiţia din România funcţionează. „România, una dintre cele mai sărace două ţări din statele membre ale Uniunii Europene, a devenit obiectul monitorizării celor de la Bruxelles, de când s-a alăturat UE, în 2007 şi a fost presată să avanseze în lupta împotriva corupţiei“, explică jurnaliştii americani.

Faptul că ochii partenerilor europeni sunt aţintiţi asupra României este evidenţiat şi de arabii de la “Al Jazeera” care, după ce anunţă condamnarea lui Năstase, precizează că, în lupta anticorupţie, ţara noastră este supravegheată îndeaproape de Comisia Europeană.

Tentativa de suicid, evocată

Englezii de la BBC au amintit, succint, „că fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa, Dana Năstase au fost trimişi după gratii pentru fapte de corupţie“.

La rândul lor, cei de la agenţia Associated Press au anunţat condamnarea, dar au rememorat şi  „aparenta sinucidere“ a lui Adrian Năstase, din vara lui 2012.  „S-a împuşcat în gât, într-o tentativă aparentă de sinucidere, după ce şi-a auzit sentinţa din 2012, dar a suferit numai răni uşoare. A scăpat în martie, când  judecătorii i-au permis eliberarea, după ce avocatul său a susţinut că are peste 60 de ani, a publicat cărţi şi a ţinut cursuri pentru ceilalţi deţinuţi“, arată agenţia de ştiri.

Materiale pe aceeaşi temă:

Ponta, despre reacţia PNL în cazul lui Năstase: Avem mai mult curaj. Noi l-am apărat pe Relu Fenechiu

Cât va sta Năstase la puşcărie. Avocatul Ion Cazacu: Facem plângere la CEDO, eliberarea condiţionată e un pas firesc

Băsescu: Îi cer imperativ lui Ponta să înceteze orice atac la adresa justiţiei

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite