Marian Petrache, despre candidatura lui Cioloş la prezidenţiale: Glumiţi? Iohannis nu are contracandidat. Nu mă uit la USR şi Cioloş, cum nu mă uit nici la PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Petrache Foto Eduard Enea
Marian Petrache Foto Eduard Enea

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, liberalul Marian Petrache, crede că preşedintele Klaus Iohannis nu are contracandidat în cursa pentru un nou mandat, nici pe partea dreapta, nici pe stânga. La Adevărul Live, Marian Petrache a vorbit despre obiectivele PNL la alegerile europarlamentare, dar şi despre administraţia locală, subfinanţată de Guvern.

Adevărul: Cât de mulţumit sunteţi de banii pe care îi primiţi de la Guvern? 

Marian Petrache: Administraţiile locale sunt cele mai apropiate de cetăţeni, deci trebuie să existe o corelaţie între serviciile pe care le prestăm şi fondurile pe care le primim. Bugetele primăriilor sunt grav afectate de acest Guvern. Nu avem cum să fim mulţumiţi. Sunt foarte mulţi bucureşteni care vin să trăiască în Ilfov. E o presiune foarte mare pe primari, pentru că bugetele sunt foarte mici. Am făcut investiţii de 20 de milioane de euro la Spitalul Judeţean Ilfov, iar acum avem un proiect de 311 miioane de euro pentru canalizare, cel mai mare proiect pe care îl are un judeţ. 

Se construieşte mult şi haotic în judeţul dvs. 

Sunt mari probleme în cartierele noi. Culegem ceea ce semănăm, pentru că nu am avut o abordare unitară pe amenajarea teritoriului. 

De ce nu aveţi un cap de listă la europarlamentare?

Alegerile din 26 mai sunt importante pentru că sunt un prim test al celor doi ani electorali. Şi în al doilea rând suntem unul dintre partidele importante din grupul PPE şi e important ce scor aducem acestui grup, care sper eu să dea viitorul preşedinte al Comisiei Europene, la fel ca azi. 

Cine va fi cap de listă?

Nu sunt din cercul apropiat  al lui Ludovic Orban, deci nu ştiu. 

Nu vă interesează un post de europarlamentar?

Aş fi tentat. Chiar dacă actuala conducere nu şi-a asumat un scor, dacă PNL nu va fi plasat pe primul loc, măcar pe locul doi să iasă. Nu trebuie să avem pietre de moară pe listă. Chiar dacă multă lume vorbeşte de o participare mică la vot, am sentimentul că vor fi surprize anul acesta, cred că tinerii vor ieşi la vot. PNL e pe un trend crescător, pozitiv, deci am speranţa că vom obţine un scor bun. 

De ce ar pune un votant ştampila pe PNL? 

Eu reproşez altceva PNL-ului. Îmi doresc de la PNL să vină cu un proiect articulat pe România viitoare. Să vină cu un proiect de guvernare, cu un proiect de ţară. Oamenii trebuie să vadă un proiect închegat. Garantez că PNL poate să aducă mai multă predictibilitate şi mai multă speranţă. 

USR şi PLUS mizează pe lupta anticorupţie.

Eu nu vreau să judec pe cineva, dar am spus că nu sunt de acord cu formula că oamenii politici trebuie să spună ce vrea să audă poporul. Lupta împotriva corupţiei a prins la popor, deci e un laitmotiv. Important e să faci, nu să vorbeşti. PNL ar fi susţinut orice român pentru Parchetul European. Oamenii au înţeles că flagelul corupţiei afectează cel mai grav calitatea vieţii. 

Bugetul se dezbate acum în Parlament. 

E un buget construit pe date false: venturi din PIB de 34%, creştere economică de 5,5%. Creşterea noastră economică a fost bazată în primul rând pe consum, nu a fost sustenabilă. Sunt judeţe în jurul nostru depopulate din cauza condiţiilor de viaţă - Ialomiţa, Giurgiu, Teleorman. Trebuie să micşorăm nivel migraţiei. 

Ce relaţie ar trebui să aibă PNL cu partidele din Opoziţie? USR şi PLUS îndeamnă PNL să se reformeze. 

Eu îmi doresc ca PNL să-şi urmeze tradiţia de partid care a făcut România mare. USR şi Cioloş vor să-şi dezvolte partidele. Nu mă uit la USR şi Cioloş, cum nu mă uit nici la PSD. Noi trebuie să avem drumul nostru. PNL trebuie să lucreze în favoarea lui. Nu mă interesează ce faci ei, ci mă interesează ce face PNL. Electoratul nostru aşteaptă de la noi o ofertă mai puternică. Îşi doreşte mai mult decât nişte soluţii sectoriale.

Dacian Cioloş ar putea fi candidat la prezidenţiale?

Glumiţi? Sunt convins că vor fi foarte mulţi candidaţi din calcul politic, dar ce ne spune azi piaţa sondajelor e că actualul preşedinte nu are contracandidat.

Cine va fi principalul contracandidat al lui Iohannis, dacă luăm în calcul şi PSD?

Nu există contracandidat care să-i creeze probleme lui Iohannis. Sper ca PNL să-i asigure un suport suficient de mare astfel încât câştigul să devină şi mai facil pentru preşedinte. 

Susţineţi pensiile speiale pentru primari?

Sunt împotriva pensiilor speciale de orice fel. Am discutat cu primarii mei acest subiect. Nu a fost corect ca primarii să aibă salarii foarte mici. Nu poţi să facă administraţie cu oameni care au salarii mici. Salariile de azi sunt normale, deci nu sunt de acord cu pensiile speciale. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite