Cum au primit candidaţii din Bucureşti rezultatele. Nicuşor n-avea nici televizor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan a mizat până la capăt pe forţa internetului
Nicuşor Dan a mizat până la capăt pe forţa internetului

Reporterii „Adevărul“ au aşteptat alături de Gabriela Firea, Nicuşor Dan şi Cătălin Predoiu rezultatele alegerilor locale.

La alegerile locale, PSD a învăţat să nu se mai bucure înainte de fi anunţat rezultatul final. În cursul amiezii, liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea şi Gabriela Firea, au venit la sediul central al PSD pe măsură ce au votat, dar nu au zăbovit foarte mult. Dragnea şi Firea au părăsit împreună sediul din Kiseleff pentru a se întoarce abia cu o oră şi jumătate înainte de închiderea urnelor. Firea a făcut un tur al sediilor de la Sectoare, iar Dragnea a mers să-şi dea jos sacoul şi cravata pentru o cămaşă mult mai lejeră, asortată cu sacoul celei care va ocupa scaunul de primar general. Având în spate experienţa precedentelor alegeri, când social-democraţii s-au bucurat înainte de vreme, iar rezultatele finale au infirmat rezultatele exit-poll-urilor, liderii PSD au refuzat să facă orice comentariu pe marginea sondajelor care o dădeau pe Firea câştigătoare, cu un scor detaşat.

Cei doi lideri PSD au intrat timizi în clădirea din Kiseleff, mult mai animată la precedentele alegeri. Cu doar jumătate de ora înainte de închiderea urnelor, şi-a făcut apariţia şi fostul premier şi preşedinte al PSD, Victor Ponta, după mai multe luni în care nu a călcat în sediul PSD. Dovadă că eşecul de la alegerile prezidenţiale încă îl urmăreşte stă declaraţia sa făcută la intrarea în sediul PSD: “Sunt supărat pentru că nimeni numai filmează cozile”, încercând să facă o comparaţie cu umilinţa îndurată de românii din diaspora la alegerile prezidenţiale, care i-au spulberat visul de a deveni preşedinte.

Trei trandafiri roşii pentru Firea de la Dragnea
Primele date arată că PSD şi-a adjudecat, în mod sigur, cinci din cele şase Sectoare . Doar Dan Tudorache, candidatul PSD la Primăria Sectorului 1, este umăr la umăr cu Clotilde Armand, candidata USB, la o diferenţă sub marja de eroare. „Cred că este o victorie istorică a PSD. Rămân preşedintele PSD”, a spus Dragnea, la insistenţele jurnaliştilor. Cu acest rezultat peste aşteptările partidului, Dragnea îşi va consolida şi mai mult poziţia în partid, iar şansele lui Ponta de a reveni la cârma PSD sunt tot mai mici. Ponta nici nu a coborât la declaraţiile ceor doi lideri ai PSD, deşi se afla încă în sediu.

Gabriela Firea rezultate 2016 foto David Muntean

Rezultatele sondajelor i-au luat prin surprindere chiar şi pe unii candidaţi PSD de la Sectoare. Două exemple sunt Daniel Florea, candidatul PSD la Primăria Sectorului 5, care îi venea cu greu să creadă că a reuşit să-l învingă pe Marian Vanghelie. “Sunt fericit!”, a spus, cu zâmbetul larg, Daniel Florea.


Căutare automată la sediul USB
Nicuşor Dan, candidatul USB la Primăria Generală a Capitalei, a aşteptat rezultatul exit-poll-urilor în incinta unei terase din centrul Bucureştiului, unde a ajuns cu 40 de minute înainte de închiderea urnelor. Relaxat, Nicuşor i-a salutat pe bucureştenii ieşiţi să-şi petreacă sfârşitul de săptămână în oraş, apoi, în mirosul de pizza proaspăt scoasă din cuptor şi în clinchetul paharelor care se ciocneau pe la mese, s-a aşezat în faţa jurnaliştilor şi s-a declarat optimist. După câteva minute se retrage într-o cameră să aştepte. Cineva din mulţimea de jurnalişti a remarcat că în incinta terasei şi în sala destinată conferinţelor de presă nu se găseşte niciun televizor, obiect indispensabil în sediile clasice de campanie. „Cum veţi afla rezultatul sondajelor de la ora nouă?“, au fost întrebaţi cei din staff-ul lui Nicuşor Dan. Aceştia s-au mobilizat în grabă şi au făcut rost de o plasmă pe care au cuplat-o la o antenă.

Mai erau două minute până la ora anunţării rezultatelor şi televizorul încă era pe căutare automată încercând să ajungă la posturile de ştiri. Caroon Network, Etno Tv, Antena 3. "Lasă-l aşa!". "Nicuşor Dan 29%". Se intră în direct de la sediul PSD şi Nicuşor, apărut cu discreţie, ascultă cuminte discursul Gabrielei Firea. După câteva minute, televizorul e dat pe "mute" şi Nicuşor Dan începe să vorbească în faţa microfoanelor. Cameramanii anunţă în redacţii: "A început Nicuşor, a început Nicuşor". Nicuşor mulţumeşte, promite că se va bate, îndeamnă la schimbare. Apoi se întoarce zâmbitor pe terasă, unde aceiaşi zeci de bucureşteni îşi beau berile relaxaţi.

Pe terasă este şi Clotilde Armand, cea care conform primelor sondaje este câştigătoarea Primăriei Sectorului 1. Înconjurată de ziarişti, franţuzoaica spune că este onorată dar şi supărată întrucât secţiile de votare au fost goale şi mulţi bucureşteni n-au ştiut de existenţa Uniunii Salvaţi Bucureştiul. „Sunt foarte ambiţioasă pentru România“, declară ea pe terasa localului. Vocea îi tremură de emoţie şi de ambiţie. La mese, bucureştenii stau calmi şi o privesc. Unul gândeşte cu voce tare: „Ia uite, bă, se scrie istoria şi noi bem bere“.

Marele PNL s-a făcut mic
Liberalii au anticipat rezultatul prost de la Capitală cu câteva ore înainte de anunţarea exit-poll-urilor. Liderii partidului nu au vrut să stea de vorbă cu presă, preferând să se ascundă în sediul din Modrogan 22. Rareori au ieşit până la poartă Cezar Preda şi Dan Motreanu, liberali care au evitat să spună ceva despre rezultate, în timp ce Vasile Blaga s-a plimbat dintr-un sediu în altul fără a scoate vreun cuvânt. Potrivit unor surse din PNL, există deja destule nemulţumiri în partid faţă de eşecul înregistrat de Cătălin Predoiu în lupta pentru Capitală, iar demisia sa din fruntea organizaţiei de Bucureşti este doar o chestiune de ore.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite