Cum poate ajunge premier un condamnat penal. Guvernul aruncă vina pe Cioloş, dar se face că nu-l vede pe Vasile Dîncu, autorul proiectului favorabil lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, condus de Sevil Shhaiideh, susţine că proiectul de Cod Administrativ, care i-ar permite unui condamnat penal să devină premier sau ministru după ce ispăşeşte perioada de reabilitare, a fost iniţiat de Guvernul Cioloş. Sevil Shhaideh nu spune însă că predecesorul său, Vasile Dîncu, unul dintre sfetnicii lui Liviu Dragnea, a fost cel care a elaborat proiectul, şi nu Guvernul Cioloş în ansamblu.

„Proiectul de act normativ privind Codul Administrativ a fost elaborat şi introdus în dezbatere publică la data de 8 noiembrie 2016, cu două luni înainte de venirea la guvernare a actualei coaliţii politice. La acea dată, proiectul Codului Administrativ, propus şi angajat de fostul cabinet condus de domnul prim-ministru Dacian Cioloş, conţinea în aceeaşi formă şi articolul privind amendarea Legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor. Prin urmare, introducerea acestei prevederi nu reprezintă o iniţiativă a actualei Coaliţii de guvernare“, se arată într-un comunicat trimis de Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice. 

Într-adevăr, proiectul de Cod Administrativ, care permite unui condamnat penal să facă parte din Executiv „în situaţia în care a intervenit reabilitarea“, a fost pus în dezbatere publică în timpul Guvernului Cioloş, însă Sevil Shhaideh a omis un detealiu relvant. Proiectul de lege a fost eleborat chiar de predecesorul său, Vasile Dîncu, vicepremier şi ministru al Dezvoltării în Guvernul Cioloş, unul dintre sfetnicii lui Liviu Dragnea la acea vreme.

De altfel, noul proiect de Cod Administrativ depus în consultare publică de Ministerul Dezvoltării în urmă cu câteva zile preia pasaje largi din textul elaborat de Vasile Dîncu, inclusiv „portiţa“ prin care condamnaţii penal pot face parte din Executiv dacă au fost reabilitaţi. 

Publicaţia profitul.ro a scris miercuri că un proiect de lege pregătit de Guvernul Tudose va abroga Legea de funcţionare a Guvernului (90/2001), care interzice unei persoane condamnate penal să facă parte din Executiv. Potrivit proiectului pregătit de Ministerul Dezvoltării, de interdicţie vor scăpa condamnaţii care s-au reabilitat. Spre exemplu, perioada de reabilitare a lui Liviu Dragnea a fost stabilită la patru ani şi expiră în 2020.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite