Criza imigranţilor: Iohannis păstrează o marjă de negociere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, la Cotroceni
Klaus Iohannis, la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis susţine în continuare că România nu poate primi mai mult de 1.785 de imigranţi, însă a lăsat o portiţă pentru noi discuţii în CSAT

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat, la Palatul Cotroceni, de ce nu ne permitem mai mulţi imigranţi, chiar în timp ce, la Bruxelles, miniştrii de interne din statele UE împărţeau refugiaţii pe hârtie. Şeful statului a arătat de ce nu-i putem trata pe refugiaţi doar ca pe simpli turişti. „Noi când primim imigranţi, nu-i primim în regim de hotel, ci ni-i asumăm. Noi, dacă primim imigranţi, trebuie să-i şcolarizăm, să înveţe limba română, trebuie integraţi în societate. Societatea nu e undeva sus şi aşteaptă, societatea suntem noi, trebuie să meargă într-o localitate, să fie acceptaţi, să-şi găsească locuinţe pe banii lor, nu pe banii statului, iar acolo să-şi găsească locuri de muncă, pentru că nu vrem să creăm noi şi noi cazuri sociale, asta înseamnă imigranţi“, a spus Klaus Iohannis.

Joi, decizia finală
Deşi pare că preşedintele nu este dispus să facă pasul în spate, o decizie finală va fi luată  joi în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), unde toate instituţiile vor prezenta date concrete despre capacitatea României de a prelua imigranţi, dar mai ales de a-i integra. Şedinţa CSAT este programată la numai o zi după ce preşedintele va ţine un discurs în Parlament, în care, potrivit unor surse politice, le va cere aleşilor să fie parte a deciziei finale privind imigranţii. Aşadar, joi, în CSAT, vicepremierul Gabriel Oprea va prezenta concluziile reuniunii JAI , premierul va vorbi despre numărul maxim de refugiaţi pe care îi putem primi, iar preşedintele va completa tabloul cu decizia politică. Aceleaşi surse susţin că preşedintele este dispus să accepte un număr mai mare de refugiaţi, cu codiţia ca decizia să fie asumată în comun, de Preşedinţie, Parlament şi Guvern. „România nu este o ţară xenofobă, nici autistă, nici separatistă“, a mai declarat şeful statului.

Refugiaţi mai mulţi, cote mai mari
Există şi o explicaţie solidă pentru o eventuală repliere a preşedintelui. Atunci când a spus că România nu poate să primească mai mult de 1.785 de imigranţi, Klaus Iohannis s-a raportat la statistica din luna iunie, când existau numai 40.000 de de persoane în Grecia şi Italia venite din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu. „România e solidară cu ceilalţi membri din UE într-o măsură care se va arăta pe parcurs şi cu imigranţii. Noi am făcut o ofertă foarte generoasă pentru relocarea celor 40.000 de imigranţi“, a  mai spus ieri preşedintele.

Numai că, între timp, numărul refugiaţilor a ajuns la 100.000, iar România ar putea accepta o cotă mai mare, nu cea impusă de UE, ci o alta, negociată în numele solidarităţii europene. O primă discuţie s-a consumat deja duminică seară, între Klaus Iohannis şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.  Întrebat dacă liderul UE i-a cerut ca România să accepte cota de 6.351 de oameni, Iohannis a răspuns: „ A fost o discuţie doar între noi doi, mai degrabă informală, şi nu se face să spun ce a spus domnul Juncker, dar pot să vă spun că nu s-a discutat despre un număr de imigranţi, ci doar pe principii,  pe abordări, pe solidaritate. În ansamblu, a fost o discuţie foarte bună, cred că pentru ambele părţi“. Aşadar, uşa unor noi negocieri rămâne deschisă, la Bucureşti, dar şi la Bruxelles.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite