Cristian Diaconescu se adresează Comisiei de la Veneţia după ce Guvernul a exclus PMP din Biroul Electoral Central

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară şi candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Cristian Diaconescu, a trimis o scrisoare Comisiei de la Veneţia în care reclamă modificările aduse de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, la Legea pentru alegerea Preşedintelui României. În urma schimbărilor operate de Guvern, PMP nu-şi mai poate delega reprezentanţi în Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale.

„Ultimele reglementări guvernamentale (OUG privind modificarea şi completarea legii pentru alegerea Preşedintelui 370/2004), adoptate cu patru luni înainte de alegerile din noiembrie 2014, mă îngrijorează, în special, pentru faptul că nu au fost făcute într-un context liber ci într-unul lipsit de orice transparenţă, fără sincronizarea cu principiile de bază care asigură funcţionarea statului de drept european. Eu cred că, în lipsa unei consultări interne şi internaţionale cu instituţii, cum ar fi cea pe care cu onoare o conduceţi, rezultatul ar putea avea un impact negativ“, arată Cristian Diaconescu.

„Vă rog să aveţi amabilitatea de a evalua modalităţile legale atât din punct de vedere european cât şi din perspectiva doctrinei în domeniu, privind repunerea în cadrul normal de funcţionare a statului de drept în România, aşa cum Comisia de la Veneţia a recomandat ("Legea electorală poate fi schimbată, respectând procedurile şi normele europene în materie, cu îndeajuns de multă vreme înainte de desfăşurarea alegerilor - "Codul de bune practici în materie electorală" al Comisiei de la Veneţia stabileşte imposibilitatea modificării legii electorale în ultimele 12 luni înainte de alegeri-notă)“, mai scrie preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară.

Guvernul a modificat Legea pentru alegerea Preşedintelui României şi, printr-un amendament introdus cu mare fineţe, a scos Partidul Mişcarea Populară (PMP), formaţiune năşită de Traian Băsescu, din viitorul Birou Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale. Modificarea a fost făcută printr-un procedeu devenit tradiţional pentru actualul Guvern: ordonanţa de urgenţă.

Scrisoarea lui Cristian Diaconescu către Gianni Buquicchio

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite