Crin şi Klaus. Dragostea durează un an şi cinci luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu nu-l mai vede cu ochi buni pe Klaus Iohannis Foto: Edurad Enea
Crin Antonescu nu-l mai vede cu ochi buni pe Klaus Iohannis Foto: Edurad Enea

Relaţia dintre Crin Antonescu şi Klaus Iohannis s-a deteriorat treptat, după ce, aproape un an şi jumătate, cei doi au pozat în cel mai sudat cuplu politic

Adus în PNL chiar de Crin Antonescu în 22 februarie 2013, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, s-a transformat într-un adversar politic pentru acesta. Miza: candidatul PNL pentru Cotroceni. Luni, 21 iulie, la un an şi cinci luni distanţă, se anunţă runda finală a unui meci început încă de la Congresul PNL, când un Crin Antonescu entuziast s-a pus la dispoziţia partidului exact în momentul în care Iohannis se apropia cu paşi repezi de statutul de prezidenţiabil.

Ieri, cu o zi înainte de votul decisiv în Delegaţia Permanentă, sondajul pe baza căruia ar trebui desemnat prezidenţiabilul partidului a fost pus pe masa liderilor PNL, într-o şedinţă informală convocată de Iohannis însuşi. Enervat, Antonescu a anunţat dimineaţa, la un post de televiziune, că refuză să participe la discuţii şi a încercat să minimalizeze rezultatele sondajului care îl arată câştigător detaşat pe Iohannis. „Le-am spus că pentru un sondaj de moment nu mai trebuie să pierdem timpul, eventual banii. Le-am spus să votăm direct în Delegaţia Permanentă. S-a luat decizia să se comande sondajul, nu ştiu sigur nici dacă e făcut prin telefon. Nu am de ce să particip la discuţii, a fost un sondaj făcut fără participarea mea“,a  explicat Antonescu.

Fostul preşedinte PNL  a cerut, de altfel, în repetate rânduri, renunţarea la sondaj, pe motiv că ar fi realizat superficial, şi a insistat pentru un vot politic în cadrul Delegaţiei Permanente. Mai mult, Antonescu a lansat, în cele trei săptămâni care s-au scurs de la Congresul PNL, o serie de provocări la adresa lui Iohannis, care nu au rămas fără replică din partea edilului de la Sibiu.

Iohannis, scos la tablă
Într-un interviu acordat, recent, ziarului „Gândul“, Crin Antonescu îi adresează rivalului său trei întrebări la care, în opinia sa, ar trebui să răspundă orice aspirant la fotoliul de la Cotroceni. „În legătură cu un proiect Klaus Iohannis candidat la Preşedinţie, nu sunt implicat într-un asemenea proiect, pot să-l şi susţin în momentul când voi avea elementele necesare pentru asta. În acest moment, eu nu cunosc răspunsul la câteva întrebări extrem de importante : care sunt articulaţiile proiectului prezidenţial al lui Klaus Iohannis, care sunt variantele domniei sale privitoare la conducerea PNL după o asemenea candidatură, care sunt variantele sale privitoare la conducerea Guvernului sau a unui Guvern în care PNL să participe“, a formulat Antonescu întrebările.

De asemenea, fostul preşedinte PNL a sugerat că ar fi fost exclus din procesul decizional la nivel de partid şi a dat drept exemplu absenţa sa de la negocierile privind fuziunea PNL-PDL. De altfel, imediat după încheierea negocierilor, Antonescu a mai transmis un mesaj în care a criticat, voalat, discuţiile dintre Iohannis şi liderul PDL, Vasile Blaga, şi s-a proclamat drept iniţiator al ideii de unificare a dreptei.

„Parcă s-a retras de peste tot“
Actualul lider liberal  a evitat în repetate rânduri să răspundă atacurilor cu Antonescu, cu o excepţie. Astfel, Iohannis a răspuns, într-o conferinţă de presă, întrebărilor din „testul“ la care l-a supus Antonescu, dar nu fără a-l ironiza, la rândul lui, pe cel care l-a adus în partid. „Parcă-mi amintesc că s-a retras de peste tot. Aşa îmi amintesc eu“, a replicat Iohannis, în momentul în care jurnaliştii l-au confruntat cu provocările lui Antonescu. Ulterior, Iohannis  a reluat răspunsul şi a vorbit despre proiectul său prezidenţial, dar şi despre soarta partidului, în cazul în care liderul său va ajunge la Cotroceni. „Partidul îşi alege conducătorul, nu vechiul conducător îl alege pe noul conducător“, l-a înţepat Iohannis pe Antonescu.

MRU mai speră încă la Cotroceni
Mihai Răzvan Ungureanu a anunţa oficial că va trace la PDL, dar spune că nu va renunţa să candideze la alegerile prezidenţiale, deşi atât PNL, cât şi PDL au deja candidaţi stabiliţi. „Vrem să fim rezonabili. Dacă este vorba de sondaje, acestea îl evidenţiază cu potenţial de victorie pe Klaus Iohannis. Pe locul doi sunt eu, pe locul trei, Cătălin Predoiu”, a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu. MRU a mai arătat că, pe lângă faptul că îşi pune la dispoziţia deciziei politice a partidelor candidatura sa la prezidenţiale, proiectul de ţară pe care l-a pregătit va fi înmânat spre analiză zilele următoare către PNL şi PDL. „Voi face tot ce pot ca alegerile din noiembrie, de anul acesta, să nu se transforme într-un Stalingrad al dreptei şi îl voi sprijini cu tot ceea ce am la îndemână pe viitorul candidat unic al dreptei, indiferent cine va fi acesta“, a anunţat preşedintele Forţei Civice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite