Crin Antonescu, prima apariţie după alegerile prezidenţiale: Victor Ponta este un om politic distrus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu a declarat marţi seară la Realitatea TV că premierul Victor Ponta "este distrus politic".


Principalele declaraţii 

PSD are o atitudine pe care domnul Zgonea o numea duplicitate. O numea corect şi această duplicitate a fost amendată în istorie. Ponta a reacţionat atât de rapid şi aproape cu o anumită umilinţă - nu aş fi fost în stare dacă eram în locul lui - pentru că, în ce îl priveşte, este vital să rămână la guvernare. Vedeţi cu câtă speranţă comentatorii apropiaţi PSD vânează nuanţele din vorbele lui Iohannis de 48 de ore. Vor să ne dea jos sau nu vor să ne dea jos? Asta arată în continuare acea prioritate fundamental greşită, aceea de a rămâne la putere cu orice preţ. Pentru a rămâne la guvernare cu orice preţ, Ponta a făcut multe lucruri. Pentru ca el să devină preşedinte cu orice preţ. cei din jurul său au distrus multe lucruri, inclusiv USL, sfârşind prin a-l distruge chiar pe Ponta ca om politic. Evident, este distrus. Nu ştiu dacă mai are posibilitatea de revenire. 

Dintr-un vârf de putere şi de ascensiune, Ponta s-a pomenit în faţa acestor milioane de oameni suplimentare, s-a pomenit, poate pe nedrept, dacă discutăm strict cazul său, a fi încărcat cu toate relele sistemului politic din România. În mod paradoxal, inclusiv cu relele lui Traian Băsescu. 

Oamenii, pentru că au atât de rar cuvântul, nu sunt dispuşi la nuanţe şi alegerile nu decurg ca un proces în care avem articole de Cod Penal mai severe sau mai blânde. Atunci se face o judecată în alb şi negru şi, când de o parte ai ce îţi aduce aminte de tot ce ai suportat tu de la politicieni, acela ajunge să poarte povara tuturor relelor făcute de toţi politicienii, inclusiv de adversari. De această dată, spre deosebire de 2009 sau 2004, am avut nu doi politicieni faţă în faţă, ci un politician şi un non-politician. Asta a generat speranţa şi verdictul dezechilibrat. 

În ciuda rezultatului extraordinar pentru care l-am felicitat pe Iohannis şi pentru care mă bucur, marea victorie a acestor alegeri este că s-a transmis mesajul: "Nu ne mai păcăliţi, nu stăm acasă! Suntem aici, vă pedepsim!". Iohannis a fost beneficiarul pedepsirii politicienilor şi în niciun caz campania sa nu a determinat acest rezultat. De fapt, nu a contat ce a făcut Iohannis. El s-a comportat ca un om de bun simţ care tocmai prin această atitudine, chiar dacă nu a oferit proba unor competenţe politice, a unui proiect politic, a fost de ajuns. 

În campania care a început foarte repede după alegeri, după ce Ponta a fost reînvestit prim-ministru, a început o campanie în care tot mai mulţi oameni din PSD au început să repete acest laitmotiv că PSD e un partid prea mare ca să accepte să nu aibă Preşedinţia României. Putem constata, după trei rânduri de alegeri, că se dovedeşte contrariul. PSD e un partid poate prea mare ca să poată să aibă preşedintele. Sigur că se poate trage o morală de aici, că lăcomia strică omenia, problema PSD e şi o problemă a României, pentru că este cel mai mare partid şi atunci când nu avem de-a face cu această maree, când rămânem între noi şi cu alegătorii obişnuiţi, PSD e acel partid pe care l-a arătat şi turul întâi, un partid de 40%. 

Am văzut, între cele două tururi, totala relaxare, ca să spun aşa, însoţită chiar de siguranţa de sine fatală a lui Ponta şi una dintre cele mai mari greşeli, simbolică, a fost cea cu construirea alianţelor pe turul doi, în vreme ce Iohannis, în mod elementar, a spus foarte bine că nu negociază cu nimeni. Între noi fie vorba, cu cine era să negocieze? Cu Udrea? A avut un instinct politic bun. Ponta a făcut eroarea de a-şi asocia tocmai aceşti reprezentanţi, Vadim, Tăriceanu, oamenii pe care lumea nu îi mai vrea. În această manieră, candidatura domnului Meleşcanu la vedere, vânzarea celor 1% pe un post, acest negoţ cu posturi şi cu voturi care nu erau nici ale lui Ponta, Iohannis, Meleşcanu, în buzunar, chestiunea asta l-a clasat definitiv pe Victor Ponta în această specie pe care oamenii nu o mai vor. 

Ce s-a întâmplat în diaspora are o mare forţă, e aproape incredibil să vezi oameni care sunt acolo, muncesc, care au o zi liberă, vin de la o anumită distanţă, e o forţă extraordinară de sugestie. Nu înţeleg poziţia celor care spun că nu se putea face mai mult. Nu s-a exagerat, s-a văzut după primul tur. Înainte de primul tur, puteam accepta că nu s-a estimat un asemenea aval, deşi date demografice puteau acredita ipoteza, dar în turul întâi s-a văzut şi care sunt amplificările naturale. Meleşcanu nu avea ce face mai mult, problema este că a intrat în condiţiile în care ştia ce îi cere Ponta, ce îi cere PSD. Ştia bine de ce intră şi ştia bine ce se urmărea. 

Ce cred în  legătură cu viitorul PNL? E foarte important ca acest partid să aibă atenţia concentrată şi bătălia câştigată pe identitate. Am spus, şi nu am motiv să revin, nu am în program revenirea la conducerea PNL. De ce? Pentru că e un lucru simplu. Nimeni nu m-a înlăturat de la conducerea PNL, nimeni nu mi-a condiţionat rămânerea de un scor electoral. Dacă voiam să conduc PNL, rămâneam acolo. Nu doresc acest lucru şi cred că este vremea unor figuri proaspete. 

Nu este vorba de vreo oboseală, numai că energia oamenilor se poate consuma şi în alte moduri mult mai plăcute decât politica. Cât am fost preşedinte PNL, am avut aproape o obsesie în legătură cu faptul că oameni din societatea civilă trebuie aduşi în clasa politică. Nu l-am ratat pe Iohannis. Au fost miniştri, parlamentari, cred că acest proces trebuie să continue. Pentru conducerea partidului cred căe bine să se pună la încercare oameni care au vechime, au experienţă politică, ştiu despre ce e vorba, dar care nu sunt figuri publice binecunoscute. 

Domnul Blaga e pe jumătatea PDL. Eu discut despre succesiunea iminentă. PNL ar intra la guvernare când ar avea foarte aplicat ce doreşte să facă în guvernare, atunci când în Parlament există premisele unei majorităţi care să dorească schimbarea. Nu cred că preocuparea partidului trebuie să stea în ţeserea unor intrigi sau coruperea de elemente din actuala majoritate. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite