Corespondenţă din Washington. Cum a fost primit Iohannis de românii din SUA şi ce a discutat şeful statului cu Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit dezinvolt, fără să citească discursul de pe foaie, şi i-a făcut pe români să ofteze în amintirea dorului de casă. La ieşire, şeful statului le-a povestit jurnaliştilor ce a vorbit cu Barack Obama.

Aflat în SUA pentru a participa la Summitul Securităţii Nucleare, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit şi cu diaspora românească din Washington. Până să ajungă Iohannis la Amabsada României în SUA, ne intersectăm cu un bărbat îmbrăcat în port popular. Îl întrebăm dacă aşa se simte el mai român, în straie olteneşti. Aflăm că e ceva mai mult de atât. “Anul trecut, Primăria din Washington a recunoscut ziua iei. Am fost 100 de români îmbrăcaţi în ie în faţa Casei Albe”, povesteşte Bogdan Banu. În scrut timp, şeful statului, însoţit de Carmen Iohannis - îmbrăcată într-o elegantă rochie mov- sunt  primiţi cu aplauze în Ambasada condusă de George Maior, prezent la eveniment alături de cei doi copii.

Faţă de alte întâlniri, Iohannis nu le-a mai vorbit românilor din străinătate despre votul prin corespondenţă şi nici n-a mai citit lungi discursuri, ci a avut o atitudine foarte relaxată.  “În domeniul economic, mai este loc foarte mult pentru investitori americani în România, dar, recunosc, mie mi-ar plăcea să avem şi investitori români în America. Dumneavoastră, fiecare în felul lui, sunteţi astfel de investitori. Aţi venit şi vă investiţi personalitatea în Statele Unite ale Americii. Este un lucru foarte bun pentru americani, poate şi pentru dumneavoastră, noi ne-am dori să fiţi şi în ţară”, a spus Klaus Iohannis. La sfârşitul acestei fraze, din sală s-a auzit un lung oftat. Dacă ar fi să convertim în cuvinte reacţia românilor, ar trebui să scriem aşa: dorul de casă. “Cât timp a vorbit preşedintele, m-am gândit numai la România. Sunt de peste 20 de ani aici şi să nu mă întrebaţi dacă mă mai întorc în ţară”, spunea o doamnă la sfîrşitul întâlnirii.

“Nu vreau să ţin un discurs mai lung. Am şi terminat, fiindcă mi-ar plăcea să vă cunosc, cel puţin să vă strâng mâna la cât mai mulţi dintre dumneavoastră în această seară şi poate să facem câte o poză împreună şi atunci cred că ar fi foarte frumos”, a încheiat Iohannis. A urmat protocolul tradiţional. Şeful statului a dat mâna cu fiecare în parte, s-au făcut poze, chiar selfiuri, s-a glumit, uneori s-au mai spus şi probleme.

Spre deosebire de alte evenimente similare, la Washington lumea nu s-a bulucit. S-a format repede un rând şi, sub atenta supraveghere a lui George Maior, fiecare a aşteptat să treacă prin faţa cuplului prezidenţial. După aproape o oră, şeful statul s-a oprit în faţa jurnaliştilor, unde a vorbit puţin despre întâlnirea cu Obama. “Am schimbat câteva propoziţii cu preşedintele Obama, iar una dintre ele m-a bucurat foarte mult. Mi-a mulţumit pentru Parteneriatul Strategic”, a spus Iohannis. Întrebat dacă există perspectiva unei vizite a lui Barack Obama în România, şeful statului a răspuns: “N-am detaliat, dar se lucrează la această vizită”.

Apoi, cuplul prezidenţial a plecat, din nou în aplauzele românilor. În urmă au rămas jurnaliştii, în căutarea unor poveşti româneşti de succes. O găsim repede pe Daniela, deşi e mai corect să spunem că Daniela a făcut primul pas către presă. S-a întâmplat ca unul dintre jurnalişti să semene leit cu un bun prieten al ei, tot român. Şi din vorbă în vorbă am aflat că în faţa noastră stă o femeie de succes, după toate standardele americane. “Am avut afaceri în România, iar acum fac afaceri la Washington. Mi-am propus să cresc tânăra generaţie de români din diaspora americană. Gata cu dinozaurii care ne reprezintă!”, spune românca.  În câteva minute, Ambasada rămâne goală. Rând pe rând, românii pleacă la casele lor americane, în Washington, un oraş în care cireşii plantaţi de japonezi după ce-l de-Al Doilea Război Mondial tocmai au înflorit.

image
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite