Corespondenţă de la Madrid. Cazul Ponta a ajuns în Spania: cum au comentat preşedintele Iohannis şi premierul Rajoy inculparea lui Victor Ponta
0Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit luni de Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, iar în cursul acestei zile va avea şi o întrevedere cu premierul Mariano Rajoy. Spre seară, şeful statului se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Spania. „Adevărul” va transmite în format livetext întâlnirile preşedintelui Iohannis cu liderii politici spanioli.
UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis şi Prima Doamnă Carmen Iohannis au fost primiţi de Regele Felipe al VI-lea şi de Regina Letizia la Palatul Regal din centrul Madridului, reşedinţa de lucru a Familiei Regale, pentru un dineu oficial. La începutul dineului, Iohannis s-a aflat de o parte a mesei, alături de Regina Letizia, în timp ce de cealaltă parte a mesei, Carmen Iohannis a fost acompaniată de Regele Felipe al VI-lea. Majestatea Sa a ciocnit o cupă cu preşedintele Iohannis şi i-a transmis "Noroc!", în timp ce şeful statului român i-a răspuns în limba spaniolă: "Muchas gracias!".

Preşedintele Klaus Iohannis, la dineul oficial găzduit de Regele Felipe al VI-lea şi de Regina Letizia FOTO Adevărul

Preşedintele Klaus Iohannis, la dineul oficial găzduit de Regele Felipe al VI-lea şi de Regina Letizia FOTO Adevărul
UPDATE Conferinţă de presă comună susţinută de preşedintele Klaus Iohannis şi de premierul Mariano Rajoy.
Declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis
Doresc să încep prin a spune că sunt onorat să mă aflu la Madrid, ţin să mulţumesc autorităţilor spaniole pentru invitaţie şi pentru primirea călduroasă.
Am discutat subiecte de actualitate din politica externă, despre prezenţa în Spania a unei importante comunităţi româneşti. Vreau să folosesc acest cadru pentru a reitera mulţumirile noastre pentru modul în care cetăţenii noştri sunt primiţi în comunitatea spaniolă.
Doresc să subliniez că relaţiile comerciale ocupă un loc în continuă creştere în ansamblul relaţiei bilateral. Comerţul dintre România s-a dublat în ultimii ani,iar la finalul anului 2014 schimburile comerciale bilaterale au atins o sumă record. Este, însă, loc pentru mai mult, de aceea am evidenţiat în discuţiile noastre că dorim o prezenţă cât mai amplă a investitorilor străini în România.
Am constatat cu satisfacţie că România şi Spania împărtăşesc o viziune comună pentru constituirea unei Uniuni Europene mai puternice. Am trecut în revistă şi un alt domeniu important de cooperare, cel strategico-militar. Afirm cu încredere că există toate premisele pentru a trece la un nou nivel al relaţiei bilaterale.
UPDATE Declaraţiile premierului spaniol Mariano Rajoy:
Discuţia de astăzi ne-a permis să punem în valoare relaţia noastră bilaterală la cel mai înalt nivel. Este cunoscut faptul că există un milion de români în Spania, dar ce vreau să subliniez este deplina integrare a acestor români în Spania. Acum câteva zile mi s-a cerut să descriu experienţa spaniolă în ce priveşte controlarea fluxurilor migratorii. Aş fi putut descrie succesul nostru în integrarea migraţiei regularizate dintr-o ţară prietenă. România este un exemplu clar de succes. Aceste legături strânse se unesc în jurul unui dinamism sporit în ce priveşte schimburile noastre comerciale.
Astăzi am subliniat necesitatea de a continua să lucrăm pentru acele obiective politice care ne ghidează la guvernare.
De asemenea, am vorbit despre eradicarea terorismului jihadist. Este nevoie de multă determinare, de o luptă continuă faţă de finanţarea reţelelor teroriste.
Sprijinim munca de mediere a ONU în cazul Libiei şi vrem eradicarea traficului de fiinţe umane. Am văzut şi situaţia din Ucraina, dat fiind că este la graniţa UE, facem un apel tuturor părţilor să respecte Acordul de la Minsk, iar în acelaşi timp este necesar să întărim dialogul cu Rusia.
Întrebări:
1. Aţi discutat despre problema dublei cetăţenii?
Iohannis: Este una din temele importante pentru mulţi români, am abordat această chestiune. Nu există o soluţie foarte simplă. Legea spaniolă clarifică foarte clar chestiunea dublei cetăţenii. Pentru România chestiunea nu este foarte simplă, dar am găsit deschidere şi sunt optimist că se vor găsi soluţii într-un timp rezonabil.
Rajoy: Există o cetăţenie europeană care ne cuprinde pe noi toţi. Suntem deschişi şi gata să colaborăm.
2. Mai sunt românii interesaţi săa dopte euro după situaţia Greciei?
Klaus Iohannis: E important să tragem nişte învăţăminte după criza Greciei. Pt o Uniune funcţională este vitală solidaritatea, dar şi componeta de părevenţiei trebuie să joace un rol important. România doreşte să devină membră a zonei euro, aşa cum s-a angajat.
Mariano Rajoy: Cred că toată toată lumne avrea să aprţină zonei euro, nu cred că cineva vrea să iasă din zona euro. Există o valoare importantă care se numeşte solidaritate. UE a fost f solidară cu Grecia, i-a împrumutat bani. Această solidaritate se menţine în urma acordului la care am ajuns în această dimineaţă. Dar trebui să avem încredere unii în alţii, iar această încredere trebuie căştigată. Referendumul convocat de Guvern fără să anunţe pe nimeni a minat această încredere. Trebuie să ne respectăm drepturile, dar şi obligaţiile.
3. Întrebare pusă de jurnalişti români: Domule Iohannis, premierul României Victor Ponta a fost chemat la DNA. Cum veţi colabora cu Victor Ponta? Domnule Rajoy, ce se întâmplă în Spania când un ministru este pus sub acuzare de procurori?
Klaus Iohannis: Punctul meu de vedere este cunoscut încă din 5 iunie. Nu am nimic de adăugat, dar îmi menţin acea evaluare. Vom colabora instituţional, ca să nu las asta în suspans. Cred că e bine să ne concentrăm azi pe Spania.
Mariano Rajoy: Am avut norocul ca niciun membru al Guvernului meu să fie acuzat de procurori. Nu vreau să existe şi nu vreai să mă gândesc la această posibilitate.
UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit de premierul Spaniei Mariano Rajoy. Şeful Guvernului spaniol s-a întors de la Bruxelles, acolo unde a participat la discuţiile privind soarta Greciei, cu doar câteva minute înainte de întâlnirea cu Iohannis.
UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit astăzi de Majestatea Sa, Regele Spaniei Felipe al VI-lea, la Palatul Zarzuela, în cadrul unei scurte ceremonii. Ulterior, Iohannis va fi primit de premierul spaniol Mariano Rajoy.
Preşedintele Klaus Iohannis începe luni vizita de două zile în Spania. La ora 12.30 va fi primti de către Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, la Palatul Zarzuela, reşedinţa privată a Familiei Regale. Întâlnirea va dura mai puţin de o oră, dar este numai prima parte a întrevederii dintre cei doi şefi de stat. După-amiază, Klaus Iohannis şi prima-doamnă, Carmen Iohannis, vor fi primiţi de Regele Felipe al VI-lea şi Regina Letizia la Palatul Regal din centrul Madridului, reşedinţa de lucru a Familiei Regale, pentru un dineu oficial.
Ce vor românii
Tot astăzi, Iohannis se va întîlni cu premierul Spaniei, Mariano Rajoy, la Palatul Moncloa (sediul Guvernului) pentru a discuta, printre altele, două mari probleme ale românilor din Spania: dreptul la şedere şi dubla cetăţenie.
Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) susţine că statul spaniol cere existenţa unui cont de 3.900 de euro aplicantului la rezidenţă, pentru ca acesta să demonstreze că are cu ce să se întreţină. Totodată, în schimbul documentelor de şedere se solicită şi ca aplicantul să aibă o asigurare de sănătate privată de minim un an.
De asemenea, România nu are un acord bilateral de dublă cetăţenie cu Spania, însă aici lucrurile sunt mai complicate. Constituţia Spaniei permite acorduri de dublă cetăţenie numai cu ţările cu care ibericii au „legături istorice”, o noţiune destul de vagă. Însă Codul Civil spaniol completează: Spania poate considera că are legături istorice cu ţările vorbitoare de limbă spaniolă sau portugheză. Astfel încât, în momentul de faţă, singurele state din Europa cu care Spania are un acord de dublă cetăţenie sunt Portugalia şi Andorra, ţări în care se vorbeşte oficial limba portugheză şi catalană. Pentru a semna un astfel de tratat şi cu România, Spania trebuie să modifice Codul Civil prin votul Parlamentului, situaţia aproape imposibilă în momentul de faţă.
Spre seară, preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni şi cu reprezentanţi ai diasporei româneşti din Spania. Românii reprezintă cea mai mare comunitate de străini din Spania (numai nucleul din Madrid numără aproximativ 200.000 de oameni). Potrivit Observatorului Permanent pentru Imigraţie, la finele anului 2014 erau 953.183 de cetăţeni români cu permis de rezidenţă (19, 36% din totalul rezidenţilor străini). Iar acesta este doar numărul oficial, al românilor cu forme legale de şedere.