Contre între Iohannis şi Tudorel Toader pe tema procurorilor. „Se induce ideea unui control mult mai amplu asupra lor decât cel prevăzut Constituţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader şi Klaus Iohannis. FOTO David Muntean
Tudorel Toader şi Klaus Iohannis. FOTO David Muntean

Preşeditnele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, faptul că în prezent se face tot mai mare confuzia referitoare la faptul că procurorii ar fi „în subordinea“ ministrului Justiţiei, nu „sub autoritatea“ acestuia, pentru a se induce ideea unui control mai amplu asupra procurorilor. Replica a venit la scurt timp din partea lui Tudorel Toader.

„A devenit un obicei în România să se dezbată intens statutul procurorului. În aceste discuţii se invocă frecvent articolul din Constituţie care stabileşte că activitatea procurorilor se desfăşoară sub autoritatea ministrului justiţiei. Vreau să fiu foarte clar aici: sintagma din Constituţie este «sub autoritatea ministrului justiţiei», şi în niciun caz «în subordinea ministrului justiţiei». Se face în mod deliberat o confuzie între aceste două sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decât cel prevăzut de Legea Fundamentală. Este doar o încercare de a slăbi independenţa procurorilor şi de a legitima supunerea lor faţă de voinţa politicului, fapt inacceptabil“, a declarat şeful statului. 

Replica a venit la scurt timp de la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. „Pentru corecta informare a opiniei publice: Art.132 din Constituţie prevede că «procurorii îşi desfăsoara activitatea sub autoritatea ministrului jusţitiei". Nimeni nu a afirmat că procurorii îşi desfăşoara activitatea sub controlul ministrului justiţiei!“, a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite