Conducerea Senatului tergiversează discutarea cazului Corlăţean. Bodea (PNL): Reprezentantul PSD a părăsit şedinţa pentru a nu fi cvorum de lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că şedinţa Biroului Permanent de luni nu s-a putut ţine din lipsă de cvorum, şedinţa  în cazul cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind începerea urmăririi penale în cazul lui Titus Corlăţean, în dosarul „Diaspora“ fiind reprogramată pentru săptămâna viitoare. Este pentru a doua oară când senatorii din BP nu reuşesc să ţină şedinţa.

UPDATE Chestorul Senatului Cristian Bodea (PNL) a declarat că reprezentantul PSD în Biroul Permanent, Constantin Augustin Mitu, care deţine funcţia de vicepreşedinte al Senatului, a fost prezent la şedinţa conducerii Senatului, iar când a văzut că era cvorum, a părăsit sala, pentru a se suspenda şedinţa. 

„Domnul Mitu, când a văzut că se făccea cvorum cu domnia sa, a fugit. Acesta e jocul”, a spus Bodea, potrivit News.ro, precizând că, deşi erau prezenţi la şedinţă şi liderii grupurilor parlamentare, aceştia nu au drept de vot şi nu pot asigura cvorumul. „Nu ne-au explicat cei de la PSD de ce oamenii lor sunt lipsă”, a adăugat liberalul Bodea.

UPDATE „Biroul Permanent nu a putut să se ţină, deoarece nu am avut cvorumul necesar. Ca atare, am reprogramat şedinţa săptămâna viitoare, luni“, a declarat preşeidintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu după încercarea pe care a avut-o de a ţine o şedinţă a Biroului Permanent al Senatului.

Liderul Senatului a mai precizat că au fost senatori care au propus ca Biroul Permanent să fie convocat după alegerile locale din 5 iunie, ţinând cont că în această perioadă parlamentarii sunt în teritoriu, în campania electorală.  „Am insistat totuşi să facem acest lucru cât mai repede, prompt. E adevărat că suntem în întârziere, şi sper ca săptămâna viitoare să putem ţine şedinţa de Birou Permanent pentru a sesiza Comisia juridică cu dosarul de la Parchet“, a precizat şeful Senatului

Tăriceanu a punctat că doi membri în Biroul Permanent şi-au motivat absenţa prin faptul că sunt plecaţi în delegaţii oficiale, unul dintre ei în Luxemburg, iar celălalt în Grecia, în timp ce de la ceilalţi senatori nu are detalii.

Este pentru a doua oară când este amânată discutarea cazului Corlăţean.  


Este a doua încercare de convocare a Biroului Permanent al Senatului, după ce, marţi, discuţia din conducerea Senatului nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, senatorii aflându-se în vacanţă parlamentară.

Din cei 13 membri ai Biroului Permanent al Senatului, au fost prezenţi doar şase, iar numărul minim de senatori pentru a deschide şedinţa era de şapte. „Am reprogramat reuniunea Biroului Permanent luni, 23 mai, ora 11.00, cu speranţa că cei care sunt în teritoriu vor putea să vină“, a anunţat preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

Conducerea Senatului nu trebuia decât să ia act de solicitarea DNA şi să o trimită mai departe către Comisia Juridică, însă această procedură nu a putut fi îndeplinită din cauza absenţei senatorilor, care nu au binevoit să vină în Bucureşti. Prin gestul senatorilor, Titus Corlăţean, acuzat de abuz în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale în dosarul Diaspora, mai câştigă câteva zile în favoarea sa.

Mai ales că fostul ministru de Externe va fi primul senator care va beneficia de modificarea Regulamentului Senatului, în sensul în care termenele privind procedurile de ridicare a imunităţii au fost prelungite. Dacă luni senatorii din conducerea Senatului vor reuşi să ajungă la muncă pentru a asigura cvorumul, cererea DNA de urmărire penală a lui Corlăţean ar putea ajunge să fie votată în plenul Senatului după alegerile locale din 5 iunie.

După modificarea Regulamentului, Comisia Juridică are la dispoziţie cinci zile să elaboreze un raport preliminar, în care să spună doar de câte zile are nevoie pentru a-l audia pe Corlăţean. Ulterior, Comisia Juridică are la dispoziţie alte 14 zile să ofere un aviz consultative. Numai parcurgerea acestor două etape durează mai mult de trei săptămâni, mai mult decât perioada până la alegerile din 5 iunie. Dacă senatorii vor întinde la maximum calendarul procedural pentru a-l ajuta pe Corlăţean, cererea DNA ar putea fi votată în plen abia la jumătatea lunii iunie, adică în aproximativ o lună de zile. În alte cazuri, solicitările DNA au fost soluţionate în mai puţind e o săptămână.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite