Berceanu: „Era mai bine să iasă Geoană preşedinte. I-am spus lui Băsescu despre Oprea: «Ăsta nu e fostul prefect, pe care l-aţi făcut zob?». «Ba da, l-am reevaluat»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Berceanu, unul dintre apropiaţii lui Traian Băsescu încă din 1991, a spus, la audierile din Comisia care anchetează alegerile din 2009, că ar fi fost mai bine să fi ieşit atunci preşedinte Mircea Geoană, pentru că altfel ar fi evoluat PDL cu Băsescu întors la cârma partidului. Berceanu a povestit cum s-a apropiat Gabriel Oprea de PDL şi cum încerca Vanghelie să-şi impună oamenii. "Aţi fost ca un vin spumant", a concluzionat Steluţa Cătăniciu

UPDATE Radu Berceanu: N-a fost nicio secundă vorba despre a nu dori să vin la Comisie. Eu doar am întrebat cine plăteşte distracţia, nu neapărat pentru mine. În legătură cu rolul din campania din 2009, s-ar putea să vă dezamăgesc. Eu nu aveam nicio funcţie în partid la nivel central la acel moment, iar din echipa de campanie n-am făcut parte, n-am avut niciun rol. La un moment dat mi s-a spus că există un alt sediu de campanie în oraş, la care n-am fost niciodată, deci campania nu s-a ţinut la sediul partidului. Aproape că n-am fost implicat nici la Dolj. Ne-a chemat domnul Băsescu, eu eram la Ministerul Transporturilor şi la Ministerul Agriculturii, şi ne-a spus că nu vrea să apară chestiuni că umblăm în campanie cu maşinile de la minister. Şeful campaniei de la Dolj a fost Marian Jean Marinescu, după cum dvs, domnule Fifor, cred că ştiţi. Mi-a plăcut foarte tare că Craiova e numai cu Geoană. Când am cerut să facem un miting electoral, cum făcuse PSD cu domnul Geoană, ni s-a spus: „nu, nu, voi nu în centru, ci la Velodrom, la mama dracu”. Am făcut mitingul cam fără o aprobare oficială. Domnul Băsescu a spus că vrea să meargă într-o localitate la 80 de km de Craiova, cu primar PSD. Băsescu a spus că are Oprea organizaţia UNPR. Acolo erau vreo 14 de la UNPR şi Oprea s-a apucat să dea ordine milităreşti pe acolo, până când un primar i-a spus că dacă mai dă ordine se urcă în maşină şi pleacă acasă, că el a venit să-l vadă pe Băsescu. 

În ciorba de la popata MAI, după alegerile prezidenţiale, a preferat leuştean şi "Vulpea", domnul Ardelean?

Exact asta am făcut. N-am mâncat şi restul, pentru că acolo sunt mâncăruri grele. La întâlnirea respectivă, n-a participat nimeni din MAI. Nici domnul Ardelean, nici altcineva. Nu l-am văzut pe acolo, n-am vorbit cu el, nu ştiu care era rolul lui. 

Care era relaţia PDL cu UNPR înainte de 2009?

În legătură cu domnul Oprea, trebuie să-i întrebaţi pe cei de la PSD. E greu să vă răspund eu ce relaţia avea domnul Oprea cu PDL. Unii aveau unele relaţii. Partidul n-a discutat la vreo şedinţă despre Oprea. Personal, cand am auzit că domnul Oprea urmează să vină, să se apropie, i-am spus domnului preşedinte Băsescu: "Ăsta nu e fostul prefect de la Ilfov, pe care l-aţi făcut zob?". "Ba da, l-am reevaluat". Nu ştiu când s-a înfiinţat UNPR, dar el s-a ocupat dinainte, până să se depună actele. A fost o discuţie ca domnul Oprea să vină către noi, să se apropie. 

Şi domnul Boc ce părere avea?

Nu ştiu ce părere avea, că nu şi-a exprimat-o vreodată. 

La sediu era jurnalista Corina Dragostescu?

La sediu eram mulţi dintre ai noştri. La etaj, plângea Sever Voinescu, care era parlamentar şi se întreba ce o să fie cu cariera lui. Erau şi alţii mohorâţi, pentru că lucrurile păreau că merg către "Mihaela, dragostea mea". Singurul mai optimist era Videanu.

Şi primeaţi date de la STS?

Păi ştia STS rezultatele? STS nu avea cum să ştie atât de repede rezultatele pe cât le ştiam noi. Noi le aveam mult înainte de STS.  

Domnul Băsescu v-a spus să nu mergeţi în campanie?

Eu am avut această discuţie cu domnul Băsescu să vorbim despre obiectivele de la minister. Am fost cu nişte hârtii pe acolo. Domnul preşedinte era interesat să vadă cum merg anumite proiecte. 

Domnul Băsescu era în calitate de preşedinte sau de premier?

În calitatea lui de Traian Băsescu, pe care îl cunosc din 1991.

Domnul Oprea ce rol avea în campanie?

Ce fac toţi oamenii de pe lângă candidaţi. Era susţinătorul lui Băsescu.

Ce jurnalişti mai erau la PDL? 

Pe Corina Dragotescu o ştiu de prin 1991. Au fost foarte mulţi jurnalişti pe la sediu. Cred că era şi Mircea Marian. 

Cine mai era afectat la partid?

Eu nu mă arătam foarte afectat, pentru că nu caut să mă afectez aşa uşor. 

Când a fost apropierea de Gabriel Oprea?

După alegerile parlamentare din 2008, nici în primele luni ale anului 2009, ci de undeva de prin aprile-mai încolo. Era un grup care voia să fie la acadeaua Puterii, ca să mai sugă de acolo. Din ăştia care pleacă şi vin, electroni liberi. Acel grup şi-a găsit un lider la un moment dat. 

Cine mai făce aparte din acel grup?

Nu-mi mai aduc aminte, dar era foarte uşor de obţinut. 

Ideea de a face UNPR a apărut în 2009?

Nu apariţia UNPR, ci ideea de a pleca de la PSD şi de a veni la Putere. Idee care e prezentă după fiecare rând de alegeri.

Domnul Geoană a spus că a existat o structură care a lucrat împotriva sa. 

Ăia l-au îmbrâncit să se ducă la Vântu seara? Dacă câştiga domnul Geoană, exista un grup de la noi care începeau să se gudure pe acolo. Ar fi spus: eu am fost la ăştia, dar cu sufletul sunt la voi. Politica românească e plină de personaje din astea. Când ajungi ministru, vin vreo 12 pe la tine şi-ţi spun: domnule, ăla e de la PSD, deci trebuie să-l daţi afară. Dacă te uiţi mai bine, îţi dai seama că vrea să-i ia locul. 

Cine a decis înlocuirea prefecţilor?

La partid, nu cred că a fost vreo discuţie. Am fost convinşi că PSD o să se retragă prin vară, pentru că era clar că nu poate candida Geoană. S-a inventat chestia cu autobuzele şi cu Dan Nica. Eu răspund solidar cu toate guvernele din care am făcut parte. Domnule Nicolicea, de atâta vreme de când bântuiţi pe aici, ar trebui să ştiţi că în Guvern nu se aprobă decizii prin consens. Premierul decide. Dacă în acea perioadă sunt hotărâri de schimbare a unor prefecţi, sunt perfect de acord cu ele. 

Eugen Nicolicea: Aţi fost ministru interimar la Agricultură, probabil că eraţi foarte bun, că vă ocupaţi cu vândut ceapă la sârbi. 

S-au implicat instituţiile statului în campanie?

N-am auzit niciodată vreo discuţie de acest fel. N-am auzit niciodată vreo aluzie. Nu-i cunosc nici pe liderii instituţiilor. Pe doamna Kovesi am salutat-o că este femeie, la două întalniri. Pe domnul Coldea l-am văzut cum arată acum, dar auzisem de numele Coldea. Pe domnul Maior, de când a devenit şef la SRI, n-am avut nicio...

Domnul Băsescu i-a înaintat în grad pe domnul Oprea şi pe cei de la el din casă chiar înainte de alegeri. 

Preşedintele are acest atribut de a împărţi ordine şi medalii. Domnul Băsescu a avut mână rea. La Apărare, a pus numai dezertori. L-a pus pe Frunzăverde, care a dezertat. L-a pus pe Stănişoară, a dezertat. L-a pus pe Oprea, a dezertat. Nu mi se pare nimic special că în seara aia au fost unii acasă la Oprea. Bănuiesc că au mai făcut-o şi alţii. Ar trebui să întrebaţi toţi şefii SRI dinainte unde se aflau în seara alegerilor prezidenţiale. Nu puteau să influenţeze nimic cu nimic. Singura chestiune care îi preocupa era cine iese, ca să vadă dacă mai rămân în funcţii sau nu. 

În ziua de după alegeri, aţi fost doar la popota MAI sau şi la biroul ministrului?

Am fost la masă. Nu a fost nimic deosebit. Nu am discutat cine ştie ce despre alegeri, pentru că se terminaseră. Nu aveam ce să punem la cale. 

Eraţi un lider influent în PDL. De ce a fost schimbat domnul Nica?

Liderii influenţi sunt influenţi. Am declarat în vara lui 2012, la Palatul Copiilor, că nu mai candidez la alegerile următoare, nu m-a crezut nimeni, nici familia. Drept urmare, împlinesc cinci ani cu această ocazie, nu mă uit la TV, mă uit la Animal Planet, deci la unele lucruri mi-e mai greu să vă răspund. Eram influent dacă mă întreba cineva şi dacă îi spuneam. Nu aveam puteri, neavând funcţie. În legătură cu ieşirea de la guvernare, dumneavostră ştiţi de ce aţi ieşit de la guvernare. Bănuiesc că domnul Nica e PSD-ist în continuare, deci puteţi să-l întrebaţi. 

De la Transporturi pe cine aţi dat afară după ieşirea PSD de la guvernare?

De la Transporturi am schimbat mulţi oameni, dar nu pe criterii politice. Domnul Vanghelie a venit să-l pun pe nu ştiu cine la Aeroporturi, că e un post repartizat PSD. I-am spus că sunt anumite locuri în care nu poate fi oricine pus. Mi-a spus că e manager. Era de la Administraţia Cimitirelor Sector 4. M-a pârât în coaliţie. I-am spus domnului Vanghelie să-l trimită pe om cu mine la Aeroporturi, iar dacă înţelege ce vorbim, îl pun. Iar la Aeroporturi, Tarom etc, moare lumea. Nu poţi să pui pe oricine. L-am schimbat pe ăla de la ACR sau de la RAR. 

I-aţi schimbat pe toţi, noaptea. 

Arătaţi-mi documente. Dacă e aşa, îmi daţi 4 la purtare şi mi-l treceţi în carnet cu roşu. Iar dacă i-am schimbat cumva, i-am schimbat noaptea. Eu nu stăteam noaptea la minister. Dumneavoastră schimbaţi noaptea. 

Cât primea domnul Andronic pentru consultanţă?

Domnul Andronic, dacă se învârtea pe acolo, ori era în calitate de ziarist, ori consultant. 

Cine l-a plătit pe domnul Andronic?

Bănuiesc că l-au plătit cei cărora le-a făcut consultanţă. Dacă n-a fost plătit, era voluntar. Sunt foarte mulţi consultanţi. Problema e că nu se pricep. Eu ştiu foarte multe lucruri, de aceea e bine să nu mă stârniţi, că cine ştie ce mai spun. Prin 2000, Parlamentul a făcut o comisie de anchetă împotriva corupţiei. Ioan Mureşan a dat din coate să ajungă preşedintele Comisiei, apoi a luat 7 ani pentru corupţie. 

De ce s-au întalnit acei oameni la Gabriel Oprea acasă?

Oamenii se cunoşteau, lucrau. Era seara în care se dădeau rezultatele. N-are legătură cu fraudarea rezultatelor. 

Ce tarife aveau consultanţii?

Mergeţi la dumneavoastră la partid şi întrebaţi-i pe ăia. Cunosc tarifele, dar nu vor să vi le spun. Sunt bani grei, dar nejustificaţi. Nu ştiu ce sfaturi politice dau ei, habar n-au, dar sunt consultanţi. Domnul Andronic a avut un rol, de l-au chemat acei oameni. 

Spuneaţi că unii se gudură înainte de alegeri. 

Înainte de alegeri nu se gudură. Stau şi aşteaptă. După alegeri se gudură pe lângă cei care au câştigat. Sunt unii care vor să rămână întotdeauna la Putere. Domnul Geoană ar fi putut ieşi foarte uşor preşedinte. Pentru noi, ar fi fost mult mai bine dacă ieşea domnul Geoană preşedinte. Pentru că venea domnul Băsescu la partid şi eram tari. Apoi, rezultatele ar fi fost cu totul altele. 

Steluţa Cătăniciu: Domnule Berceanu, aţi fost ca un vin spumant.

UPDATE Gheorghe Flutur, fost coordonator de campanie al PDL: Era o toamnă destul de tumultuoasă, picase Guvernul Boc. Atribuţiunile mele s-au axat pe relaţia cu teritoriul: coordonarea filialelor. Cu un calendar în faţă, urmăream zi de zi, de la Suceava, încadrarea în aceste chestiuni: desemnarea oamenilor în secţiile de vot, desemnarea în BEJ-uri, procedura de instruire etc. În ziua alegerilor, a trebuit să votez acasă, deci am ajuns abia seara în Bucureşti. Am fost partidul care furniza la miezul nopţii date care băteau cu datele pe care BEC le anunţa o zi mai târziu. N-am altceva să vă spun. 

Ce atribuţii a avut domnul Videanu?

S-a ocupat de numărătoarea paralelă. 

Cine s-a ocupat de secţiile din diapsora?

Nu mai ştiu pe nimeni. Senatorul Badea, dar nu vreau să greşesc. 

Ştiţi de autocarele care treceau graniţele în ziua votului?

Nu. În ziua votului nu eram aici. Noi ne instruiam oamenii din secţia de votare să fie vigilenţi. 

Exista, teoretic, posibilitatea de fraudare a votului?

Nu pot să spun asta. Instituţiile statului şi-au făcut datoria. 

La ce oră aţi dat rezultatele finale la turul doi?

După miezul nopţii. Eram la o emisiune la TVR. 

Celebrul tabel cu numărătoarea l-aţi văzut?

Fiecare spunea că are numărătoare paralelă. Numai că PSD a produs-o. De partea cealaltă, se spunea, dar nu vedeam acest produs. N-am participat, pentru că eram la o dezbatere. 

Există posibilitatea ca votul să fie fraudat?

Nu. Noi eram minoritari în secţiile de votare. 

Când s-a conturat la PDL un alt rezultat al alegerilor?

Cred că după miezul nopţii. 

În ce condiţii s-a produs schimbarea din funcţie a lui Dan Nica?

Pe măsură ce se apropiau alegerile, începuse să se răcească relaţiile în coaliţia PSD-PDL. Era miza mare, pe fondul candidaturilor: Traian Băsescu, la noi, Mircea Geoană, la PSD. Neînţelegerile se amplificau şi ne-am trezit în situaţia de a ne trezi singuri la guvernare. Mai multe nu ştiu. Asta a fost cauza principală. Alte elemente nu am, pentru că veneam destul de rar la Bucureşti. 

De ce au fost schimbaţi prefecţii?

Nu am cunoştinţă de aşa ceva. 

Cine l-a susţinut pe domnul Baconschi să fie ambasador?

Nu cunosc. 

Cine a luat decizia de a înlocui toţi prefecţii?

Nu am cunoştinţă. Nu ştiu de vreo decizie politică. 

Cezar Preda (PNL): Văd că tot repetăm întrebări la care am primit răspunsuri clare. Dar văd că unii se prind mai greu. A existat vreo legătură a PDL cu vreo instituţie a statului responsabilă de alegeri?

Nu, categoric nu. 

A avut cineva de la PDL vreo legătură cu şeful STS sau cu şefii serviciilor secrete?

Niciodată. Nici nu-i cunosc. 

Aţi avut vreo convorbire cu domnul Băsescu în ziua votului?

Nu. Am ajuns cu un sfert de oră înainte de ora 21.00 la Bucureşti. 

Cine ţinea legătura cu candidatul?

Domnul Băsescu avea un stuff de campanie, într-un alt sediu. Conducerea partidului vorbea. 

Din echipa de campanie cine făcea parte?

Sulfina Barbu, Adriean Videanu şi alţii. 

Aţi participat în echipa care a negociat dezbatera televizată?

Nu. Eu eram omul care ţine legătura cu filialele. 

Din diaspora aţi primit contestaţii?

Nu-mi amintesc. 

Aveţi vreo informaţie că votul romanilor a fost răsturnat?

N-am nicio informaţie. Atat de încordată a fost lupta, dacă cineva avea vreo informaţie, n-ar fi lăsat lucrurile aşa. 

Ce anume a determinat PDL să-l coopteze pe Gabriel Oprea în Guvern?

N-am participat niciodată la vreo discuţie de acest tip. 

Cine a organizat întâlnirea lui Traian Băsescu cu Bercea Mondial?

Nu cunosc. Traian Băsescu îşi stabilea şi singur acţiunile din campanie. 

Cine a fost şeful stuff-ului de campanie al lui Traian Băsescu?

Nu cred că a avut un stuff. Erau consultanţi. Cred că era şi domnul Onaca pe acolo. 

Domnul Berceanu a făcut parte din stuff?

Era prezent destul de des. Cred că da. Venea destul de des la întâlnirile echipei de campanie. 

Domnul Blaga ce funcţie a avut?

Nu a avut nicio funcţie. Era ministru de Interne. Vasile Blaga nu avea nicio calitate. Dacă n-ar fi fost ministru, ar fi fost şef de campanie. 

Cum explicaţi numărul foarte mare de votanţi de la secţiile din Suceava?

E un judeţ care are foarte multe obiective turistice. Dar n-a fost o problemă semnalată de vreun alt partid. 

De la cine aţi aflat rezultatul alegerilor?

La partid am aflat rezultatele finale, după miezul nopţii. 

Cu domnul Baconschi aţi discutat în timpul campaniei?

Nu. 

Aţi discutat cu cei de la PSD în timpul campaniei?

Eu, niciodată. 

Cine ţinea legătura cu BEC?

Avocatul Cristian Enea.  

UPDATE Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, social-democratul Mihai Fifor, l-a ironizat marţi pe Radu Berceanu, declarând că se gândise să facă o chetă pentru a-i plăti fostului ministru democrat-liberal transportul până la Bucureşti, dar a precizat că până la urmă acesta a confirmat prezenţa la comisie.

”O să ne vedem azi cu domnul Berceanu, înţeleg că în cele din urmă a confirmat. Ne gândisem să facem o chetă să putem să-i decontăm cheltuielile de transport, dar înţeleg că totuşi a rezolvat problema financiară şi va veni la comisie. Mâine vom avea două întâlniri importante cu domnul Dan Şova şi cu Dan Radu Ruşanu”, a declarat Mihai Fifor înaintea începerii şedinţei comisiei de anchetă.

UPDATE Fostul şef al campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009, Adriean Videanu, a declarat, marţi, pentru News.ro că nu a fost invitat la comisia parlamentară de anchetă privind turul doi al alegerilor prezidenţiale, deşi pe ordinea de zi a audierilor de la comisie apare ca fiind invitat alături de Gheorghe Flutur, Radu Berceanu şi Eugen Tomac.

”Nu m-a chemat nimeni”, a declarat Adriean Videanu pentru News.ro întrebat dacă merge marţi la comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.


Comisia de anchetă îşi va relua activitatea marţi, 6 iunie. Vor fi audiaţi atunci fostul premier şi preşedinte PDL Emil Boc, precum şi liderii PDL Radu Berceanu, Adriean Videanu şi Gheorghe Flutur, implicaţi în campania electorală din 2009.

Radu Berceanu a anunţat deja că nu vine la audieri. Acesta susţine că a primit o invitaţie prin SMS de la o secretară, dar când a întrebat cine suportă cheltuielile de deplasare, parlamentarii „au uitat“ să-l mai sune înapoi.

„Eu ştiu cum e pe la comisie în Parlament, că stai o zi întreagă ca să îşi facă publicitate nişte senatori şi deputaţi pe care îi cunosc de cât erau mici.  Adică inventează comisii şi modifică regulamentele electricianul ăla, care acum e mare specialist în drept Nicolicea. Când era la PD la Mehedinţi era electrician, acum e mare specialist în drept“, a declarat Berceanu pentru stiripesurse.ro. Mai mult, acesta nu vrea să meargă pe banii săi pentru a i se pune întrebări „un fost  bibliotecar“ de la Craiova, adică Mihai Fifor, preşedintele comisiei.

Miercuri vor fi audiaţi şi social-democraţii Dan Şova şi Dan Nica, cel din urmă fost ministru de Interne, care a plecat din funcţie cu puţin timp înainte de alegeri. Tot miercuri va fi audiat şi Dan Radu Ruşanu (PNL) şi vor fi continuate discuţiile cu fostul ministru Eugen Tomac.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite