Băsescu, despre majorarea accizei la carburanţi: Preţul combustibilului creşte cu 8%. Îl regăsim şi în laptele copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Presidency.ro
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Radio România Actualităţi, că majorarea accizei la carburanţi va duce la creşterea preţului combustibilului cu opt procente.

“Îmi dau seama cât rău face această creştere a accizei la combustibil. Preţul creşte cu 8%, îl găsim şi în laptele pe care îl beau copiii dimineaţa, în mâncare, în preţul la legume şi fructe, în general”, a declarat preşedintele Băsescu, luni, la Radio România Actualităţi.

Totodată, el a reiterat că Guvernul poate renunţa la majorarea accizei la carburanţi, utilizând fondurile suplimentare alocate la Ministerul Dezvoltării.

“Am privit cu atenţie bugetul, în forma în care a fost prezentat la Parlament. Nimeni nu a avut cifrele până în ziua în care a fost trimis la Parlament. Ce nu-mi era clar? Dacă fără acciza suplimentară pe benzină se pot mări salariile profesorilor, se poate da acel adaos rezidenţilor, se pot indexa pensiile, se poate indexa venitul minim garantat. După ce am văzut cum arată bugetul, am constatat că toate acestea se pot face şi au resursă în buget fără să creştem acciza la benzină şi motorină. Nu e o creştere nesemnificativă, sunt 53 de bani pe fiecare litru cu care creşte preţul, ceea ce duce la o colectare suplimentară de 2,28 miliarde de lei în  bugetul de stat, pe care îi regăsim fără să afectăm banii alocaţi autostrăzilor. Îi regăsim în bugetul Ministerului Dezvoltării, care a dobândit o creştere explozivă, cu 1,22 miliarde faţă de anul trecut şi îi mai regăsim şi pe la umflarea costurilor cu serviciul datoriei. Aceste două suplimentări de buget dau două miliarde, deci se poate renunţa cu uşurinţă la acciza la combustibil”, a explicat Băsescu.

Totodată, el a subliniat că va recurge la “mijloacele constituţionale” pentru a determina Executivul să renunţe la acciza suplimentară pe benzină.

“Eu nu am dreptul să nu utilizez mijloacele constituţionale pentru a încerca să evit o greşeală. Sunt un om care are experienţa unei creşteri de taxe, acea creştere de la 19 la 24% a TVA, numai că a fost făcută când nu puteam să ne mai împrumutăm, iar aceasta e făcută să duci nişte bani la Ministerul Dezvoltării, pe care să îi dai baronilor locali, în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Care e marea problemă? Că această creştere de acciză va mânca, prin inflaţie şi creşteri de preţ, tot ce Guvernul spune că dă în plus în momentul de faţă”, a mai spus preşedintele.

Întrebat dacă este dispus să dialogheze cu Guvernul şi Parlamentul pe această temă, Băsescu a răspuns evaziv, dar a dat asigurări că, oricare ar fi deznodământul discuţiilor, indexarea pensiilor va fi făcută.

“Va trebui să găsim formule să discutăm. Dacă nu, voi utiliza mijloacele constituţionale, pentru că şi povestea cu indexările e o minciună. Şi când s-au votat bugetele în februarie sau martie, tot s-au dat pentru că ceva existent într-o lege nu se consideră retroactiv”, a  conchis preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite