CNS către Dragnea: Secuii nu vor lăsa ca pământul lor natal „să cadă pradă incompetenţei şi urii“
0Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) îi scrie vicepremierului Liviu Dragnea că regionalizarea atinge drepturile minorităţilor şi că secuii nu vor lăsa ca pământul lor "să cadă pradă incompetenţei şi urii", iar dacă va fi necesar vor face uz de mijloacele nesupunerii civice pentru a păstra integritatea Ţinutului Secuiesc.
Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a făcut publică, vineri, o scrisoare adresată vicepremierului Liviu Dragnea, în care afirmă că "regionalizarea în România atinge drepturile minorităţilor şi prin aceasta este un subiect de cooperare internaţională şi de securitate european", transmite corespondentul MEDIAFAX.
În scrisoare, Izsak Balazs îi atrage atenţia vicepremierului că, deşi a afirmat de mai multe ori că "regionalizarea nu va fi făcută pe criterii etnice, ci pe criterii de dezvoltare", conform Legii 2/1968, "judeţul este alcătuit din oraşe şi comune - unităţi de bază ale organizării administrativ-teritoriale a ţării - în funcţie de condiţiile geografice, economice şi social-politice, etnice şi de legăturile culturale şi tradiţionale ale populaţiei".
"În consecinţă, Guvernul dumneavoastră, în cursul procesului de regionalizare, abandonează criteriile avute în vedere de reforma administrativă din 1968, ceea ce nici Nicolae Ceauşescu nu a îndrăznit să facă. Ştiţi din ce cauză nu a îndrăznit? Deoarece prevederea citată a legii şi, în general, legislaţia privind protecţia minorităţilor naţionale în perioada 1945-1989 erau consecinţe ale obligaţiilor internaţionale asumate de România, începând cu cele cuprinse în Tratatul de Pace cu Puterile Aliate şi Asociate şi continuând cu obligaţiile asumate de România ca şi stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, respectiv prin semnarea Actului Final de la Helsinki", susţine preşedintele CNS în scrisoarea adresată vicepremierului Dragnea.
El adaugă că o comisie de experţi pentru reforma constituţională şi administrativă a României, cunoscută sub numele de "Comisia Stanomir", a arătat, în raportul său, că "orice efort de reorganizare administrativă este obligatoriu să ia în considerare dimensiunile care ţin de protecţia minorităţilor naţionale" şi există, de asemenea, prevederi europene în acest sens - Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Carta europeană a autonomiei locale, toate ratificate de România.
Pe de altă parte, în tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate între România şi Republica Ungară se prevede că părţile "se vor abţine de la măsuri care, modificând proporţiile populaţiei din zonele locuite de persoane aparţinând minorităţilor naţionale, sunt îndreptate împotriva drepturilor si libertăţilor care decurg din standardele si normele internaţionale", arată Izsak Balazs.
"Din cele prezentate reiese clar că regionalizarea în România atinge drepturile minorităţilor şi prin aceasta este un subiect de cooperare internaţională şi de securitate europeană", afirmă preşedintele CNS, care avertizează că "obligaţiile asumate de statele comunităţii internaţionale se îndeplinesc cu bună credinţă, fără practici evazive sau interpretări cu scopuri ascunse".
El susţine că nu va putea fi neglijată "voinţa unei comunităţi compacte de 700.000 de secui, care nu sunt de acord cu proiectul de regionalizare al Guvernului şi care şi-au exprimat voinţa ca Ţinutul Secuiesc să fie o regiune administrativă de sine stătătoare" şi ameninţă cu "mijloacele nesupunerii civice pentru a păstra integritatea Ţinutului Secuiesc".
"Reforma, care ar înfiinţa unităţi administrative mai mari decât actualele judeţe, trebuie să aibă în vedere voinţa comunităţilor locale, şi delimitarea acestora nu se poate efectua fără consultarea prealabilă prin referendum a populaţiei locale. Noi, secuii, populaţie majoritară în Ţinutul Secuiesc, nu vom vota niciun plan care ar dezmembra Ţinutul Secuiesc ori l-ar îngloba într-o unitate administrativă mai mare. În sfârşit, vă asigur, că noi, secuii, nu vom lăsa ca pământul nostru natal să cadă pradă incompetenţei şi urii şi dacă este necesar vom face uz de mijloacele nesupunerii civice pentru a păstra integritatea Ţinutului Secuiesc", conchide liderul CNS.
Vicepremierul Liviu Dragnea participă, vineri, la Balvanyos, la o dezbtare pe tema regionalizării, la care sunt prezente autorităţi din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.
Dragnea a declarat, joi, la Sibiu, că, în condiţiile în care nu există un proiect oficial care să spună "aşa arată România regionalizată", maghiarii nu au motive de protest, afirmând că se aşteaptă ca vineri, la dezbaterea de la Băile Balvanyos, să aibă "o discuţie aşezată".
"Aştept o discuţie serioasă. O discuţie aşezată, o dezbatere serioasă. Aştept o discuţie deschisă, transparentă. Mâine (vineri - n.r) mi-aş dori să avem o abordare poate puţin diferită de cele pe care le-am avut până acum, să discutăm în mod serios despre viitorul lor, de modul în care statul român îi poate ajuta pe ei să aibă acces la dezvoltare durabilă. Să discutăm de proiecte de dezvoltare durabilă, de interconexiune de infrastructură dintre zonele în care trăiesc şi celelalte părţi ale teritoriului. Asta mă aştept", a spus Liviu Dragnea.
Materiale pe aceeaşi temă:
„Ţinutul Secuiesc şi autonomia“. Liviu Dragnea, întâmpinat cu sute de steaguri secuieşti în Covasna
UPDATE Liviu Dragnea, la Sibiu: „Suntem în situaţia în care, la 23 de ani de la Revoluţie, avem cam aceleaşi instituţii publice comuniste”