Cioloş, despre declaraţia lui Bostan privind educaţia: Sper ca asemenea lucruri să nu se repete. Ce au cerut senatorii din Comisia de Învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-ministrul dacian Cioloş. FOTO Arhivă Adevărul
Prim-ministrul dacian Cioloş. FOTO Arhivă Adevărul

Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat că va discuta cu ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, despre afirmaţiile făcute de acesta în legătură cu sistemul de educaţie din România şi cu salariile profesorilor, premierul precizând că ele nu reprezintă punctul de vedere al Guvernului.

„Am spus clar că nu este un punct de vedere nici al meu, nici al Guvernului. În niciun fel aceste declaraţii nu reprezintă Guvernul şi am cerut într-un mod clar şi ferm domnului ministru să-şi ceară scuze şi să se dezică de astfel de concepte care nu reprezintă Guvernul”, a declarat, la Piteşti, prim-ministrul Dacian Cioloş.

Întrebat dacă intenţionează să-l remanieze pe ministrul Bostan, Cioloş a invocat faptul că acesta şi-a cerut deja scuze pentru afirmaţiile sale anterioare. „A făcut acest lucru, o să am o discuţie cu dânsul legat de aceste lucruri şi sper ca astfel de lucruri să nu se mai repete”, a mai comentat Dacian Cioloş.

Comisia pentru învăţământ a Senatului solicită, într-o scrisoare deschisă, demisia ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, pentru declaraţiile inacceptabile la adresa dascălilor şi pentru „emiterea de analize gratuite“ despre sistemul educaţional.

„Declaraţia conform căreia dascălii îşi bat joc de meseria lor este inacceptabilă. Nu ştim dacă sunteţi conştient de acest fapt, dar probabil mai toţi oamenii care lucrează în jurul dumneavoastră au fost formaţi în sistemul de învăţământ românesc. Să aveţi atâta lipsă de consideraţie pentru un grup de oameni care aduc un aport important naţiunii şi fac eforturi uneori supraomeneşti pentru salarii derizorii înseamnă să aveţi o mentalitate lipsită de empatie şi mai ales plină de orgoliu — pentru că nu aţi recunoscut cu adevărat greşeala nici la momentul actual", se arată în scrisoarea deschisă adresată miercuri ministrului Bostan.

Demisia lui Bostan, cerută de senatorii din Comisia de învăţământ

Potrivit sursei citate, ministrul Bostan trebuie să aibă „responsabilitatea propriilor declaraţii" şi să apere Constituţia pe care a jurat.„Justificările poporului — oricare ar fi acestea — nu sunt imbecile, domnule ministru, pentru că ei sunt plătitorii salariului de care dumneavoastră nu vă plângeţi. Ca membru al Guvernului trebuie să aveţi responsabilitatea propriilor dumneavoastră declaraţii şi — mai important — să apăraţi Constituţia pe care aţi jurat. Cum credeţi că meritaţi să fiţi taxat pentru această ieşire în decor? Priviţi spre alte ţări din occident şi răspundeţi singur la întrebarea: este corect să vă păstraţi funcţia în continuare? În opinia noastră nu — de aceea vă cerem demisia", se arată în scrisoarea deschisă.

Comisia pentru învăţământ a Senatului susţine că ministrul Bostan pare „să nu înţeleagă încă mesajul de fond" al reacţiilor la declaraţiile sale.

„Aţi jurat cu mâna pe Constituţia României promiţând să respectaţi "Constituţia şi legile ţării", să apăraţi "drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor". Declaraţiile dumneavoastră cu privire la învăţământ arată că aţi încălcat jurământul depus în faţa poporului român şi al preşedintelui României. Ar trebui să mai aflaţi că dreptul la educaţie gratuită este prevăzut în Constituţia României, pe lângă multe alte tratate şi convenţii europene sau internaţionale la care ţara noastră este parte. (...) Dumneavoastră ignoraţi toate aceste detalii care fac parte din activitatea pentru care sunteţi plătit de cetăţenii României. Iată o mentalitate comunistă", se susţine în scrisoare.

Ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, a declarat luni că, în opinia sa, gratuitatea în învăţământ este o reminiscenţă a anilor de comunism. Totodată, el a arătat că unii profesori îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici, această justificare fiind o imbecilitate.

Ulterior, Bostan a precizat că declaraţiile sale au fost interpretate într-un mod eronat şi folosite în scopuri politice şi şi-a cerut scuze acelor cadre didactice ''dedicate meseriei alese, care se pot simţi lezate de scoaterea din context" a acestor afirmaţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite