Cinematografia şi Ministerul Culturii vor fi sprijinite din taxele provenite din jocurile de noroc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, două legi prin care 2%, respectiv 3%, din taxele provenite de pe urma jocurilor de noroc vor fi redirecţionate către sprijinirea cinematografiei româneşti şi a Ministerului Culturii, pentru renovarea monumentelor istorice.

Legea privind susţinerea cinematografiei a fost adoptată de Parlament pe 10 mai şi prevede ca 2% din sumele colectate la buget de pe urma jocurilor de noroc vor fi virate anual în Fondul cinematografic, aflat la dispoziţia Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). Legea a fost iniţiată în iunie 2015 de liberalul Gigel Ştirbu, preşedinte al Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, şi a fost semnată de alţi 62 de parlamentari din toate grupurile parlamentare.

În forma iniţială, proiectul prevedea alocarea unui procent de 4% din taxele rezultate în urma activităţilor operatorilor de jocuri de noroc către Fondul cinematografiei, însă acesta a fost redus la 2% în comisiile din Camera Deputaţilor.

Banii vor merge la Fondul cinematografic, aflat la dispoziţia Centrului Naţional al Cinematografiei, instituţie din subordinea Guvernului. Prin acest Fond pot fi, în condiţiile legii, alocate sume de bani cineaştilor români pentru susţinerea proiectelor care au avizul CNC. Fondul mai este alimentat prin colectarea unor contribuţii din valoarea vânzărilor de CD-uri şi DVD-uri, a minutelor de publicitate, încasărilor cinematografelor, dar şi a operatorilor de cablu.

Până în 2009, sumele acordate Fondului cinematografic din taxele aplicate jocurilor de noroc reprezentau 4% din totalul colectat.

A doua lege, privind susţinerea financiară a Ministerului Culturii, a fost iniţiată de 63 de parlamentari PSD, PNL, UDMR, ALDE, minorităţi şi ND, şi a trecut de Parlament tot pe 10 mai. Proiectul prevede alocarea unei sume de 3% din taxele provenite de pe urma jocurilor de noroc pentru pentru finanţarea lucrărilor de restaurare, conservare şi consolidare la monumentele istorice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite