Cine a tras sforile ca Tudorel Toader să nu abroge pensionarea specială pentru magistraţi. Ce pensii uriaşe oferă PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Lia Savonea, apropiată de PSD, a făcut presiuni ca Tudorel Toader să nu abroge pensionarea anticipată, aşa cum a cerut Comisia de la Veneţia, ci doar să o amâne cu un an, prin ordonanţă de urgenţă, susţin surse din sistemul judiciar pentru „Adevărul“. Lia Savonea va candida în 2019 la funcţia de preşedinte al CSM, acolo unde e cel mai mare salariu din sistemul judiciar, deci va avea şi cea mai mare pensie. Suma: peste 15.000 de lei.

La şedinţa de vineri, experţii Comisiei de la Veneţia au dezbătut pe larg tema pensionării anticipate a magistraţilor, cerând nu doar amânarea, ci abrogarea acestei prevederi din Legea 303/2004, privind statulul judecătorilor şi procurorilor. PSD a stipulat iniţial că magistraţii pot ieşi din sistem  după doar  20 de ani de vechime şi cu o pensie calculată la 80% din salariul brut.Preşedintele Klaus Iohannis a fost obligat să promulge legea la începutul lunii, însă Guvernul, la presiunea Curţii Supreme, a Parchetului General şi  Comisiei de la Veneţia, a amânat cu un an intratea în vigoarea a articolului privind pensionarea anticipată, tocmai ca să evite colapsul sistemului judiciar.

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că experţii Comisei de la Veneţia au solicitat din capul locului ca articolul să fie abrogat, însă Tudorel Toader, cel care a scris textul Ordonanţei de urgenţă, a venit cu soluţia amânării.

Lia Savonea trage sforile pentru ea

Surse din sistemul judiciar au explicat pentru „Adevărul“ că mai mulţi magistraţi din sfera de influenţă a PSD au pus presiune pe Tudorel Toader, astfel încât Guvernul să nu renunţe la pensionarea anticipată. „Există cozi de topor ale PSD în sistemul judiciar care s-au dat peste cap ca pensionarea anticipată să nu fie abrogată. E un cadou din partea PSD pe care unii magistraţi nu vor să-l rateze. Când vreodată se va putea ieşi la pensie cu 80% din salariul brut şi cu o vechime de numai 20 de ani? Un calcul rapid arată că astfel de pensii ar ajunge la 15.000 de lei lunar. În plus, nici nu e nevoie să se pensioneze imediat: unii magistraţi au nevoie doar de decizia de pensionare, dar ei pot rămâne în continuare pe funcţii, cumulând salariul cu un procent din pensie“, a explicat un magistrat pentru „Adevărul“.

Într-adevăr, articolul 83 (alin.3) din Legea 303/2004, modificată de PSD, prevede că un magistrat care iese la pensie poate rămâne în funcţie, iar la salariu i se adaugă, lunar, încă 15% din pensie. „Şi chiar dacă ies din sistemul judiciar, pot deveni avocaţi sau profesori de drept, deci alţi bani în plus la pensia imensă“, susţine magistratul.

Potrivit surselor citate, judecătoarea Lia Savonea, apropiată de PSD, a tras sfori ca Tudorel Toader să nu abroge pensionarea anticipată, ci doar să o amâne cu un an. „Savonea, în prezent membru CSM, va candida la începutul anului viitor la funcţia de preşedinte al CSM, acolo unde e cel mai mare salariu din sistemul judiciar. Aşadar, după ce va expira amânarea de un an impusă de Tudorel Toader, Savonea va putea ieşi din sistem anticipat, iar pensia i se va calcula la 80% din salariul brut de preşedinte al CSM, repet, cel mai mare din Justiţie“, au explicat surse din magistratură pentru „Adevărul“.

Iniţial, ordonanţa lui Tudorel Toader, aşa cum a fost transmisă spre avizare către CSM, prevedea că schema de pensionare anticipată urma să se amâne până în 2022. Însă în ordonanţa aprobată de Guvern, se prevede că această măsură se amână până pe 1 ianuarie 2020 – adică exact în momentul în care Lia Savonea ar urma să-şi încheie mandatul de şef al CSM. 

Influenţă şi în dosarul lui Dragnea

Judecătoarea Lia Savonea nu este străină nici de completul de la Curtea Supremă care îl va judeca definitiv pe Liviu Dragnea. În primă instanţă, liderul PSD a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.  Cei cinci judecători care vor da sentinţa definitivă şi irevocabilă în dosarul lui Dragnea sunt: Iulian Dragomir, Simona Cristina Neniţă, Daniel Grădinaru, Florentina Dragomir şi Lavinia Lefterache. Surse judiciare au susţinut pentru „Adevărul“ că „Dragnea a avut ghinion cu acest complet“. Din cei cinci judecători, trei sunt intransigenţi, iar doi au diverse legături cu PSD. „Neniţă şi Grădinaru îşi fac concediile cu judecătoarea Savonea, care la rândul ei face jocurile PSD în CSM“, susţin surse din sistemul judiciar pentru „Adevărul“.

Guvernul Dăncilă a sesizat CCR privind modul în care s-a format completul de judecată de la Curtea Surpemă, astfel încât Liviu Dragnea să aibă şansa unor judecători mai favorabili. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite