Cine este Sorin Cîmpeanu, desemnat premier interimar: tehnocratul care a ajuns ministru Educaţiei cu ajutorul PC. „Este o misiune dificilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Cîmpeanu a fost numit de Klaus Iohannis premier interimar FOTO Eduard Enea
Sorin Cîmpeanu a fost numit de Klaus Iohannis premier interimar FOTO Eduard Enea

Sorin Cîmpeanu, cel care va conduce Guvernul până la formarea unui nou Executiv, este ministru Educaţiei de mai puţin de un an, provenit din mediul universitar. Cîmpeanu nu este afiliat politic, însă a ajuns în Guvernul Ponta cu susţinerea PC.

UPDATE Sorin Cîmpeanu: Apreciez încrederea deosebită, ce mă onorează, dar există o responsabilitate foarte mare chiar dacă mandatul este limitat. Guvernul va avea responsabilitatea gestionării problemelor curente, fără a avea posibilitatea emiterii unor ordonanţe de urgenţă sau a unor proiecte de lege. Vom întocmi legea bugetului, lege care depinde modul de derulare a investiţiilor şi plata salariilor, a investiţiilor. Am discutat cu liderii partidelor politice şi doresc sprijinul lor pentru a duce la bun sfârşit această misiune, pe care o consider dificilă. România trebuie să rămână un factor de stabilitate. Asigur presa de maximă disponibilitate de comunicare. Astăzi voi convoca o întâlnire informală cu toţi membri Guvernului. Miercuri, de la ora 12.00, şedinţă de Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea lui Victor Ponta de a-l propune premier interimar pe Mircea Duşa şi l-a desemnat pe Sorin Cîmpeanu, ministru Educaţiei. „Am acceptat demisia prim-ministrului Ponta. Am decis să numesc în poziţia de prim-ministru interimar pe domnul Sorin Cîmpeanu“, a anunţat Klaus Iohannis.

Sorin Cîmpeanu, în vârstă de 47 de ani, a devenit ministru al Educaţiei după ce fostul preşedinte PC, Daniel Constantin, a renunţat renunţat la funcţia de vicepremier şi a cerut în schimb acest portofoliu, ocupat până atunci de Remus Pricopie, ministru propus de PSD. Sorin Cîmpeanu nu este membru unui partid politc, însă a devenit ministru cu susţinerea PC. 

În acel moment ocupa funcţia de rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice din martie 2012 şi de preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor. Tot în 2012 a devenit şi secretar general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

În 1986 a absolvit Colegiul Naţional Sf. Sava, iar în 1991 Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti – Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului, în 2000 obţinând doctoratul. După absolvirea facultăţii, timp de un an, a fost inginer proiectant la Institutul de Studii şi Proiectări pentru Îmbunătăţiri Funciare.

În perioada 2000-2003 a fost expert coordonator în Ministerul Educaţiei şi Cercetării - Centrul Naţional pentru Programul european Leonardo da Vinci, iar un an mai târziu expert coordonator în Ministerul Educaţiei şi Cercetării – Agenţia Naţională pentru parteneriatul univesităţilor cu mediul economico – social (APART). A fost director Irrifrance Roumanie între 2005 şi 2008, vicepreşedinte al Centrului de Excelenţă în cercetare – Biotehnol. Între 2004 şi 2008 a deţinut funcţia de prodecan al Universităţii Agronomice - Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare, unde, începând din 1992, a deţinut toate funcţiile didactice, de la cea de preparator până la cea de profesor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite