Cine sunt campionii traseismului politic: „Mai bine traseist decât hoţ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Berca, Tudor Ciuhodaru şi Florin Secară FOTO Adevărul
Gabriel Berca, Tudor Ciuhodaru şi Florin Secară FOTO Adevărul

Gabriel Berca (UNPR), Florin Secară (PNL) şi Tudor Ciuhodaru (UNPR) ocupă primele trei locuri pe podiumul traseiştilor din politică, reuşind să schimbe câte patru sau chiar cinci partide politice în timp-record.

UNPR, partidul lui Gabriel Oprea, a anunţat ieri înscrierea în partid a lui Gabriel Berca, fost ministru de Interne din timpul guvernării MRU. Apoi, Gabriel Berca a fost consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu, de care a fost legat politic o bună bucată de vreme. Prin decizia de a se alătura UNPR, partid aflat la Putere alături de PSD, Gabriel Berca atinge un record în politică, acela de a fi unul dintre politicienii care a trecut prin cele mai multe partide politice, cu doctrine şi viziuni complet diferite.

Cinci carnete de partid a adunat Gabriel Berca de-a lungul carierei sale politice. Să le luăm pe rând. Traseul său politic a început spre sfârşitul anilor 90 în Alianţa pentru România (ApR) a lui Teodor Meleşcanu. „A fost o perioadă în care am fost şi în ApR, până a fuzionat cu PNL“,  a spus Berca, pentru „Adevărul“.

Sub umbrela PNL, Gabriel Berca a fost, pe rând, prefect de Bacău, şef al Secretariatului General al Guvernului în Cabinetul Tăriceanu şi senator în Parlamentul României. S-a despărţit de PNL pentru a trece în barca PDL, care l-a recompensat cu funcţia de ministru de Interne, unul dintre cele mai importante portofolii din Guvern, ocupat în prezent de actualul său şef de partid. Pentru un an de zile, Gabriel Berca a fost şi consilierul prezidenţial al fostului preşedinte Traian Băsescu, pe care l-a urmat în noul proiect PMP, dându-şi, astfel, demisia din PDL.

„PNL - partid răvăşit“

Văzând că PMP se scufundă încet-încet, Gabriel Berca a încercat să bată, din nou, la porţile foştilor colegi liberali, anunţând chiar că s-a înscris în PNL. „Am crezut foarte mult în PMP, dar nu mai există leadership acolo. Proiectul a pornit într-un fel şi apoi a luat-o pe o cale pe care nu mi-am dorit-o“, a explicat Berca plecarea din PMP.

Câteva zile mai târziu, Alina Gorghiu a infirmat faptul că Berca a revenit în PNL. Acum, Berca spune că de fapt nu a mai dorit să se reîntoarcă în PNL din cauza „lipsei de viziune politică“. „Am avut o intenţie să mă duc către foştii mei colegi, dar mi-am dat seama că este un partid răvăşit. Sunt tot felul de interese acolo. La Bacău, este o lipsă de viziune politică a PNL şi o lipsă de coordonare. În UNPR există o disciplină şi o rigoare“, a mai arătat fostul ministru de Interne.

„Mai bine traseist decât hoţ“

În total, prin cinci partide politice a trecut Berca, patru dintre ele numai în ultimii trei ani, iar de două ori a încercat la PNL. Fostul ministru de Interne nu se teme că ar putea pierde la capitolul credibilitate, odată cu multitudinea transferurilor politice pe care le-a experimentat, pentru că se bazează pe faptul că în politică există o categorie şi mai rea decât traseiştii, şi anume penalii. „Este un risc pe care mi l-am asumat. Dar acolo unde oamenii nu sunt de calitate, ideologia dispare. Uitaţi-vă câţi foşti pesedişti sunt acum în PNL şi dictează. Faptul că am trecut prin mai multe partide nu înseamnă că sunt mai puţin credibil decât cei cercetaţi penal care sunt într-un singur partid de 20 de ani. Prefer să fiu traseist decât hoţ“, a explicat Berca. La observaţia că anul viitor este posibil să fie alături de PSD în campanie, Berca, un critic vechi al politicii social-democrate, a spus: „Este posibil“.

Secară şi Ciuhodaru vin tare din urmă

Alţi doi deputaţi, Florin Secară şi Tudor Ciuhodaru, reuşesc să se apropie de performanţa lui Gabriel Berca privind transferurile politice. În numai doi ani de mandat, Florin Secară, traseistul numărul unu al Vrancei, a schimbat patru partide. A ajuns în Parlamentul României pe listele ARD, fiind reprezentant al PDL. Colaborator apropiat al Elenei Udrea, după cum îi plăcea să se laude, Florin Secară a părăsit PDL şi a urmat-o pe Udrea, îndeplinit pentru scurtă vreme la PMP. Odată cu arestarea Elenei Udrea, Secară şi-a piedut rostul în PMP şi a căutat un alt partid mai sigur. S-a oprit, mai întâi, în UNPR, însă disputele avute cu Marian Oprişan, un apropiat al lui Gabriel Oprea, l-au determinat să se reorienteze către PNL, partid aflat în proces de racolări, care se chinuie să dărâme Guvernul.

Doctorul traseist

Celălalt caz de traseism politic, Tudor Ciuhodaru, a ajuns tot la al patrulea partid politic, însă în decurs de mai mult timp decât Secară, mai exact în două Legislaturi. În 2008, a candidat pe listele PSD pentru un post de deputat, însă la mijlocul mandatului a hotărât să activeze ca deputat independent. O lună de zile i-a luat doctorului de la Iaşi să se decidă oferta cărui partid din Parlament este mai bună. Ultimii doi ani de mandat i-a petrecut în partidul fondat de Dan Voiculescu, PC. La alegerile parlamentare din 2012, Ciuhodaru nu şi-a mai găsit numele pe listele partidelor din arcul guvernamental şi a intrat în Parlament cu ajutorul PPDD. Odată scindat partidul, Ciuhodaru a ales să se alăture taberei de dreapta din PPDD şi să se rupă de grupul care susţinea Guvernul Ponta. În cele din urmă, Ciuhodaru a ajuns la Putere, oprindu-se în UNPR.


 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite