Opoziţia dă primul semn de unitate: propune candidat comun pentru şefia Camerei Deputaţilor. Pe cine sprijină PNL, USR şi PMP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan, propunerea Opoziţiei pentru şefia Camerei Deputaţilor. FOTO Mediafax
Raluca Turcan, propunerea Opoziţiei pentru şefia Camerei Deputaţilor. FOTO Mediafax

PNL, USR şi PMP s-au înţeles, în final, să aibă un candidat comun pentru şefia Camerei Deputaţilor: liberala Raluca Turcan. PSD mizează pe Marcel Ciolacu, iar ProRomânia va alege dintre Sorin Cîmpeanu şi Nicu Bănicoiu. Niciul dintre candidaţi nu poate întruni o majoritate în acest moment. Voturile UDMR vor fi esenţiale.

UPDATE „Am ajuns la un consens în ceea ce priveşte un candidat comun pentru şefia Camerei Deputaţilor, acel candidat fiind eu“, a declarat Raluca Turcan, într-o confeirnţă comună cu Dan Barna şi Eugen Tomac.

„Am plecat împreună cu colegii mei, domnul preşedinte USR Dan Barna şi domnul preşedinte PMP Eugen Tomac, de la o serie de priorităţi care ţin de obligaţiile pe care noi le avem faţă de cetăţenii României. În primul rând, vorbim despre corectarea erorilor din justiţie în urma apărării infractorilor în ultimii doi ani şi jumătate de către PSD şi gruparea din jurul lui Liviu Dragnea. Este obligatoriu pentru noi să transpunem în legislaţia din justiţie recomandările Comisiei de la Veneţia şi, de asemenea, să milităm împreună în Parlament pentru o justiţie dreaptă. Am plecat de la ideea că trebuie să facem dreptate pentru românii din diaspora care pentru a doua oară şi-au văzut îngrădit un drept fundamental şi anume dreptul la vot. De aceea, e nevoie de susţinere importantă în Parlament pentru a facilita votul românilor din diaspora prin votul prin corespondenţă şi votul electronic. Există proiecte în momentul de faţă în Parlament care pot fi puse cap la cap şi să rezulte o decizie comună a opoziţiei pentru apărarea drepturilor românilor din diaspora", a adăugat Raluca Turcan.

***

PSD va miza pe Marcel Ciolacu, fost vicepremier în Guvernul Tudose, în timp ce ProRomânia îl susţine pe Sorin Cîmpeanu, fost premier interimar după căderea Guvernului Ponta, în 2015. Potrivit unor surse politice, PSD l-ar putea vota pe Sorin Cîmpeanu. E singura şansă pentru evitarea unui blocaj, în condiţiile în care nimeni nu are majoritate în Camera Deputaţilor. Coaliţia PSD - ALDE e dependentă de UDMR şi ProROmânia, în timp ce ProRomânia nu poate impune un şef fără PSD. Opoziţia e în continuare dezbinată, în ciuda victoriei de la alegerile europarlamentare. 

„Este de dorit să avem un candidat unic al Opoziţiei, vom participa la discuţii în orele următoare. Noi îl propunem pe Stelian Ion. Avem toată încrederea că de mâine încolo vom discuta lucruri importante în Parlamentul României. Vom vedea care sunt propunerile celorlalte partide, astfel încât şefia Camerei Deputaţilro să revină electoratului pro-european. Vom vedea dacă vom reuşi să avem candidat comun sau fiecare partid va merge cu un candidat propriu, apoi va fi un tur doi. Stelian Ion este cea mai competentă opţiune. Ar fi de dorit definirea unui candidat care să aibă suportul tuturor partidelor de Opoziţie“, a spus liderul USR Dan Barna la Parlament. 

Te-ar putea interesa şi:

  

Gabriela Firea îl vrea pe Ponta înapoi în PSD: „Să se stabilească o alianţă între PSD şi Pro România“

  

Primul atac din interior la noua conducere a PSD: Slugilor, vreţi să-l puneţi pe Ponta preşedinte la Camera Deputaţilor

Cum s-a colorat harta politică după votul de duminică: Capitala e cu USR, Vestul e cu PNL. Moldova şi Oltenia au rămas fidele PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite