Traian Băsescu, la Adevărul Live, despre câştigătorul licitaţiei CFR Marfă: „Nu poţi să te umfli peste noapte, când tu ai plecat de la o locomotivă şi două vagoane acum trei ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu acuză Guvernul că Gruia Stoica nu corespunde profilului de investitor strategic, neavând destui bani pentru a moderniza compania  FOTO: Eduard Enea
Preşedintele Traian Băsescu acuză Guvernul că Gruia Stoica nu corespunde profilului de investitor strategic, neavând destui bani pentru a moderniza compania  FOTO: Eduard Enea

Grup Feroviar Român, câştigătorul pentru 51% din compania CFR Marfă, a fost favorizat pe tot timpul procedurii de privatizare, a declarat, la Adevărul Live, preşedintele Traian Băsescu. El a adăugat că dorea în privatizarea CFR Marfă un investitor strategic, care să fie capabil să modernizeze compania şi să o facă competitivă pe piaţa europeană.

Preşedintele Băsescu a vorbit despre rolul CSAT în privatizarea companiei de stat CFR Marfă, unde câştigătorul licitaţiei a fost Grup Feroviar Român, firmă deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica. "Victor Ponta a avut acelaşi tip de laşitate ca la Roşia Montană şi la privatizarea CFR Marfă, a vrut ca CSAT să aprobe câştigătorul licitaţiei. CSAT-ul nu este vânzător de acţiuni. CSAT avea treabă doar cu asigurarea transporturilor strategice şi s-a îngrijit să fie introdusă în strategia de privatizare această obligaţie. În rest, cine câştigă, ce câştigă...“, a explicat şeful statului la Adevărul Live. 

Traian Băsescu a spus că nu îl cunoaşte pe Gruia Stoica, proprietarul GFR, dar că au apărut, în ultimii ani, aşa-zişii investitori de carton, sprijiniţi prin relaţii politice. El a spus că proprietarul GFR nu poate să devină un gigant peste noapte în condiţiile în care a pornit afacerea cu o locomotivă şi două vagoane. 

"Nici nu-l cunosc pe cel care vrea să fie proprietarul CFR Marfă. Nu ştiu dacă le-a luat, cum le-a luat (transportatorul feroviar de marfă din Croaţia – n.r.), însă eu mă uit la viaţă, vedeţi, vârsta pe care o am mă obligă să utilizez în deciziile mele, în abordările mele şi experianţa de viaţă. Au fost foarte mulţi aşa-numiţi investitori de carton care au fost umflaţi de guvernele succesive ale României prin relaţiile politice pe care le aveau. Că a fost Vântu, că a fost Patriciu, că a fost amărâtul celalalt care e acum în puşcărie, Iordache, nu mai încăpea nimeni de contracte la Administraţia Naţională a Drumurilor, şi, până la urmă, dezvoltarea asta forţată cu sprijin personalizat dintr-o parte sau alta a politicului n-a dus decât la colapsuri, la rateuri, pentru că nu poţi să te umfli peste noapte, sa devii un gigant, când tu ai plecat de la o locomotivă şi două vagoane acum trei ani“, a spus Băsescu.

Preşedintele a precizat că nu poţi cumpăra compania de stat CFR Marfă atât timp cât ai drenat resursele din ea şi că este foarte important să ai bani să o şi modenizezi, nu numai să achiţi preţul promis

"Când tu eşti cel care a drenat resursa din compania CFR Marfă, iar acum vii să o cumperi, asta pe de-o parte. Pe de altă parte, eu mi-am dorit un investitor strategic. Dacă vă aduceţi aminte, în fază iniţială, CSAT a respins strategia de prvatizare pentru că Victor Ponta vroia o privatizare care era ca la Oltchim, cu strigare. Ori eu am spus în CSAT «Măi, oameni buni, noi discutăm de o companie gigant, de una dintre cele mai mari companii de transport feroviar din Europa Centrală şi de Est». În condiţiile astea nu mă interesează strict unul care găseşte bani la bănci, cumpără 51% şi cu asta s-a terminat. Mă interesează ca privatizarea să se facă cu o companie care pe urmă dezvoltă şi modernizează această companie, pentru că urmează perioada de liberalizare a transportului feroviar în Uniunea Europeană, nu poţi să mai mergi cu locomotivele de acum 30 de ani care sunt mari consumatoare de energie electrică sau de motorină, depinde dspr care vorbim. Nu poţi să mai mergi cu vagoane cu grutatea asta atât de mare, sunt vagoane făcute acum 20-30 de ani, când în căile ferate europene au intervenit tehnologiile noi“, a spus Băsescu. 

El a adăugat că "esenţa nu mi se pare neapărat privatizarea, vânzarea a 51% din acţiuni, esnţa mi se pare  capacitatea investitorului de a moderniza rapid compania, de a o face competitivă pe piaţa europeană şi de a o face competitivă cu sectorul auto din România mult mai dinamic ceea ce nu este permis, mult mai dinamic în condiţiile în care infrastructura rutieră este dezvoltată doar atât cât este dezvoltată“.

Preşedintele Băsescu susţine că în contractul de privatizare ar fi trebuit să fie inclusă o clauză prin care nerealizarea investiţiilor promise să atragă anularea privatizării. "Eu aş fi văzut o privatizare cu un investitor strategic definit în primul rând de obligaţia de a moderniza compania. Bineînţeles, şi suma de la încasare, sub rezerva, nerespectarea planului de investiţii atrage după sine anularea privatizării în orice stadiu“, a explicat preşedintele. 

El a spus din nou că proprietarul Gruia Stoica nu dispunde de finanţare pentru a plăti cele 51% din acţiunile CFR Marfă şi că acesta caută bani peste graniţe. "Şi nu mi se pare o treabă foarte serioasă când cel care a fost declarat câştigător aleargă ba prin Rusia, ba prin ştiu eu ce ţări să găsească banii cu care să cumpere. Unde îi va găsi pe cei cu care va trebui să modernizeze compania? Altfel, compania este sortită să intre într-un proces căriua îi vor spune «restructurare», dar care va însemna tăiere masivă de vagoane pentru a valorifica fierul vechi să plăteşti ratele la bănci“, a adăugat preşedintele. 

Băsescu a declarat că anumite reguli ale licitaţiei s-au schimbat tocmai pentru ca proprietarul GFR să fie favorizat în acest proces. "Oricum, a fost un investitor foarte favorizat în tot procesul. În plin proces de licitaţie, s-au transformat datoriile în acţiuni. Din iunie de când s-a declarat câştigătorul, abia zilele trecute Guvernul a publicat Hotărârea, ca să-i dea timp să caute bani. Şi aici l-aş mai atenţiona o dată public pe premierul Victor Ponta, dacă nu cumva această întârziere a fost deliberată pentru a favoriza câştigătorul. Eu nu spun că un partener nu trebuie favorizat, un partener al statului nu trebuie ajutat, dar nu încălca regulile când îl ajuţi. Fă regula egală pentru fiecare ca să fii credibil“, a declarat Traian Băsescu, la Adevărul Live.             

Băsescu, la Adevărul Live: „Trebuie să-l întreb ce mă întreba el: Ponta, câţi bani ai luat de la Roşia Montană?“

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite