Ce spune presa de la Budapesta despre Iohannis şi despre „problema maghiară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis, făcută săptămâna trecută la Berlin, potrivit căreia în România nu există o problemă maghiară, a ajuns în atenţia presei din Ungaria, relatează agenţia de presă Rador. Potrivit Rador, declaraţia lui Iohannis a fost analizată într-un articol publicat de cotidianul „Magyar Hirlap“.

Jurnaliştii maghiari au discutat cu reprezentanţii partidelor şi organizaţiilor politice din Transilvania despre afirmaţia făcută de Iohannis. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a refuzat să dea o interpretare vorbelor preşedintelui, dar a arătat că a discutat de mai multe ori cu acesta despre problemele comunităţii maghiare. Un aspect nediscutat, a spus Kelemen Hunor, a fost autonomia teritorială.

Zsolt Szilágyi, preşedintele PPMT, a vorbit şi el despre autonomie şi a spus că autoguvernarea saşilor garantată în secolul XIII ar putea fi numită autonomie. „Cred că şi Iohannis ar dori o Românie în care comunităţile istorice: saşii, maghiarii, secuii, şvabii nu se simt în pericol“, a spus Zsolt Szilagyi.

Pe de altă parte, Zsolt Bíró, preşedintele PCM, consideră că tocmai menţionarea problemei demonstrează că problema maghiară din România nu este rezolvată, însă în acelaşi timp a considerat un lucru firesc că preşedintele consideră drept normală atenţia Ungariei acordată situaţiei maghiarilor de dincolo de frontiere. Bíró a opinat că politica externă maghiară din Transilvania trebuie consolidată şi trebuie prezentate în UE nemulţumirile maghiarilor şi măsura dublă utillizată de puterea din România. Balázs Izsák, preşedintele CNS, a atras atenţia asupra faptului că la conferinţa de presă de la Berlin la întrebarea dacă nu deranjează că Ungaria acordă o importanţă prea mare destinului maghiarilor din Transilvania şi a opinat că “preşedintele României a abordat corect această problemă, afirmând că între cele două ţări nu există vreun conflict”.

În ce îl priveşte pe László Tőkés, acesta şi-a exprimat dezamăgirea faţă de afirmaţia de la Berlin a lui Klaus Iohannis, dar a pledat pentru dialog cu membrii Administraţiei Prezidenţiale.

Citeşte şi:

Iohannis, la întâlnirea cu Merkel: Nu avem o problemă maghiară în România

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în Germania, a afirmat, într-o declaraţie de presă susţinută alături de cancelarul Angela Merkel, că nu întrevede o "problemă maghiară" în România, deşi ţara noastră este atentă la semnalele venite de peste graniţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite