Ce şanse are PNL să-l debarce pe Tăriceanu de la şefia Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu a fost ale preşedintele Senatului cu voturile PSD, UNPR şi ALDE  FOTO Mediafax
Călin Popescu Tăriceanu a fost ale preşedintele Senatului cu voturile PSD, UNPR şi ALDE  FOTO Mediafax

Călin Popescu Tăriceanu ar putea fi schimbat din funcţia de preşedinte al Senatului dacă PNL ar reuşi să convingă UNPR şi UDMR să se alăture demersului lor. Fără sprijinul UDMR, PNL mai are nevoie de doar o mână de voturi pentru a-l da jos pe Tăriceanu, voturi pe care le poate obţine în urma unor negocieri individuale.

PNL a anunţat că va demara procedura de revocare a lui Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului şi a început să poarte negocieri cu senatori de la celelalte partide pentru a asigura majoritatea necesară. UNPR, al treilea grup parlamentar ca mărime, sprijină iniţiativa liberalilor.

Cu toate astea, PNL şi UNPR nu strâng împreună majoritatea de care este nevoie pentru schimbarea din funcţie a lui Tăriceanu. În acest moment, Senatul este format din 163 de membri, majoritatea fiind asigurată de 82 de senatori. După ruperea senatorilor UNPR din grupul PSD, social-democraţii au ajuns să numere 58 de senatori, fiind la mică distanţă de PNL, care deţine cu doar doi senatori mai puţini. Cu cei 21 de senatori UNPR, PNL ar aduna 77 de senatori, cu cinci mai puţini decât majoritatea necesară pentru un vot de revocare a lui Tăriceanu.

UDMR, de partea lui Tăriceanu

PNL nu ar avea nicio emoţie în privinţa unui vot pozitiv dacă demersului său de schimbare a lui Tăriceanu s-ar alătura UDMR, grup alcătuit din opt senatori. PNL, UNPR şi UDMR strâng împreună 84 de senatori, cu doi peste majoritatea necesară. La aceste vorui se mai adaugă şi trei din partea senatorilor lui Mircea Geoană. Însă UDMR dă peste cap toate socotelile PNL, nefiind de acord cu debarcarea lui Tăriceanu. „UDMR nu susţine schimbarea lui Călin Popescu Tăriceanu de la conducerea Senatului. Credem că este o persoană care poate să îndeplineasă această funcţie“, a anunţat, pentru „Adevărul“, liderul senatorilor UDMR Tanczos Barna.

PNL va negocia individual

Fără UDMR, PNL mai are nevoie de doar cinci voturi. Trei sunt asigurate de senatorii afiliaţi lui Mircea Geoană şi încă unul ar putea veni de la Dumitru Pelican, care a demisionat recent din ALDE după o dispută aprinsă cu Tăriceanu. În aceste condiţii, PNL ar mai avea nevoie, din punct de vedere matematic, de un singur vot. Cu toate astea, pentru a fi siguri că demersul lor va avea sorţi de izbândă, liberalii şi-au luat o marjă de eroare în caz că lipseşte de la vot un senator PNL.

 „PNL are şanse să obţină majoritatea chiar şi fără UDMR. PSD nu va susţine în bloc schimbarea lui Tăriceanu, dar diferenţa este foarte mică şi se va negocia individual cu fiecare senator în parte“, au declarat surse din conducerea PNL, pentru „Adevărul“.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii nu se vor ralia demersului PNL. „Am discutat în forul politic de decizie al partidului şi am stabilit că senatorii PSD nu susţin acest demers care nu are niciun fel de argumentaţie sănătoasă, nici politică, nici administrativă. Este, pur şi simplu, un demers politicianist al PNL, partid aflat într-o situaţie destul de nefericită din punct de vedere electoral“, a spus Liviu Dragnea. Cu toate astea, mulţi senatori PSD tânjesc funcţia de preşedinte al Senatului, printre aceştia fiind Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD, şi senatorul Şerban Nicolae.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite