Ce înseamnă pentru România alegerea lui Igor Dodon în fruntea Moldovei
0Bucureştiul va încerca să tragă în continuare Republica Moldova spre Vest, deşi opţiunea moldovenilor a fost Igor Dodon, deci Estul. În schimbul ajutorului financiar, România va cere Chişinăului reforme, iar Dodon nu va avea de ales, anticipează diplomaţia românească.
Care va fi relaţia politică dintre România şi Republica Moldova, în condiţiile în care Igor Dodon a promis că va suci ţara dinspre Bruxelles spre Moscova? Surse diplomatice au declarat, pentru „Adevărul“, că România va susţine în continuare procesul de reformă demarat, de bine de rău, peste Prut, deşi Dodon nu va fi cel mai comod partener de dialog. De altfel, în prima reacţie după alegerile din Moldova, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis lui Dodon că viitorul ţării sale este spre Uniunea Europeană, nu spre Rusia.
„Preşedintele Klaus Iohannis apreciază faptul că singurul drum care poate oferi prosperitate pe termen lung Republicii Moldova este cel al asigurării stabilităţii politice interne şi al implicării responsabile a tuturor factorilor politici şi instituţionali în continuarea şi consolidarea procesului de reforme destinate modernizării statului şi susţinerii parcursului european, în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova“, se arată în mesajul preşedintelui.
Autorităţile de la Bucureşti mizează pe faptul că Igor Dodon nu poate suspenda Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu UE, aşa cum a promis în campania electorală, pentru că nu-i dă voie Constituţia. „Suspendarea acestui Acord nu poate fi realizată prin voinţă unică a şefului statului. Parlamentul ar trebui să adopte o lege în acest sens şi, chiar dacă majoritatea parlamentară va fi de partea lui Dodon, e greu de crezut că politicenii de la Chişinău, chiar şi controlaţi de Plahotniuc, vor risca o asemenea decizie, mai ales că tabără Opoziţiei, grupată în jurul Maiei Sandu, va rămâne foarte vocală“, susţin surse diplomatice de la Bucureşti pentru „Adevărul“.
Singurul drum care poate oferi prosperitate pe termen lung Republicii Moldova este cel al susţinerii parcursului european. Klaus Iohannis, preşedintele României
În acest context tulbure, există şi posibilitatea ca Dodon „să uite“, public, de suspendarea Acordul de Asociere, dar Guvernul să nu mai facă niciun pas concret înspre UE. Diplomaţii români resping acest plan şi arată că Republica Moldova va rămâne dependentă financiar de România, de FMI şi de UE, pentru că, în ciuda promisiunilor lui Dodon, Moscova nu va investi nicio rublă la Chişinău. Iar pentru a accesa noi împrumuturi, Guvernul Republicii Moldova va fi obligat la reforme. „România va veni cu o nouă listă de priorităţi, acel to do list, pe modelul folosit deja anul acesta, când am pus condiţii înainte de a debloca cele 60 de milioane de euro trimise peste Prut“, spun sursele citate. În urmă cu trei luni, Republica Moldova a primit 60 de milioane de euro din partea României, prima tranşă din împrumutul total de 150 de milioane, bani cu ajutorul cărora Chişinăul a depăşit o perioadă critică.
„Dodon se va eroda“
Împrumutul a fost deblocat de preşedintele Klaus Iohannis numai după ce au apărut primele rezultate reformiste ale Guvernului condus de Pavel Filip. „Cerinţele noastre au fost implmentate în proporţie de 98%, ceea ce a facilitat încheierea acordului tehnic dintre FMI şi Republica Moldova, care se va întinde pe o perioadă de trei ani“, arată oficialii români. Practic, Republica Moldova va rămâne pe calea europeană, chiar dacă preşedintele ţării are o agendă paralelă. „Dacă insistă să scoată ţara de pe traseul european, Igor Dodon trebuie să forţeze limitele Constituţiei. Însă nu anticipăm un asemenea scenariu, pentru că un astfel de gest ar putea genera oricând proteste de stradă, deci instabilitate. Cel mai probabil, Dodon se va eroda arătând că nu poate respecta promisiunile din campanie“, este scenariul optimist al Bucureştiului.
„Preşedintele României consideră că este necesar ca noul Preşedinte să îndeplinească cu înţelepciune şi echilibru mandatul său, având în vedere responsabilitatea deosebită care revine acestuia în respectarea întocmai a atribuţiilor constituţionale ale funcţiei de şef al statului“, a insistat şi Klaus Iohannis, cu trimitere la afirmaţia lui Dodon cum că va federaliza ţara, în condiţiile în care Constituţia Republicii Moldova vorbeşte despre caracterul unitar al statului.