Ce efecte produce respingerea ordonanţei traseismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragnea le-a dat liber primarilor să vină în PSD. Acum nu ştie cum să scape de ei   Foto: Mediafax
Dragnea le-a dat liber primarilor să vină în PSD. Acum nu ştie cum să scape de ei   Foto: Mediafax

Parlamentul are două modalităţi de a îndrepta efectele juridice ale ordonanţei traseismului, declarată neconstituţională de CCR: fie adoptă o lege de respingere a ordonanţei în care precizează că mandatele aleşilor locali traseişti încetează, fie ignoră decizia Curţii, iar Opoziţia poate cere în instanţă ca aleşii locali să rămână fără mandate

Curtea Constituţională a decis ieri, cu majoritate de voturi, că Legea de aprobare a ordonanţei 55/2014, cunoscută ca ordonanţa traseismului, este neconstituţională. Chiar dacă actul moşit de Liviu Dragnea şi aprobat de Victor Ponta şi-a produs deja efectele – aleşii locali au avut la dispoziţie 45 de zile pentru a schimba partidul fără să-şi piardă mandatul -  magistraţii CCR îi pun pe parlamentari să corecteze ceea ce Ponta şi Dragnea au stricat.

„Parlamentul urmează să reglementeze, prin legea de respingere, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 pentru a le pune în acord cu decizia Curţii“, se arată în decizia CCR. Deci Curtea transmite Parlamentului că trebuie să adopte o lege de respingere a ordonanţei, nu una de aprobare a ordonanţei, cum a făcut în urmă cu o săptămână.

Conform procedurii legislative, orice ordonanţă de urgenţă produce efecte imediat, dar trebuie aprobată sau respinsă de Parlament printr-o lege. Dacă legea este de aprobare, ordonanţa rămâne activă în continuare. Dacă legea este de respingere, efectele ordonanţei încetează. Însă, în cazul ordonanţei trasesimului, efectele  au operat pe o perioadă de timp bine determinată: 45 de zile, între 2 septembrie şi 17 octombrie. Timp în care aleşii locali - preşedinţi de Consilii Judeţene, consilieri judeţeni, primari şi consilieri locali -  au putut să treacă de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul, aşa cum cerea legea privind statutul aleşilor locali.

„Ne-am încărcat cu foarte mulţi primari“

Acum, după ce ordonanţa şi-a făcut pe deplin efectul, cum o mai poate îndrepta Parlamentul? Există o varianta optimistă: pentru a respecta pe deplin decizia CCR, Legislativul trebuie să adopte o lege de respingere a ordonanţei, în care să stipuleze clar că aleşii locali care au profitat de „mercato“ îşi vor pierde mandatele. În acest moment, există în Parlament un astfel de proiect legislativ, iniţiat de deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru. „Aleşii locali care au optat pentru derogările prevăzute în OUG 55/2014 îşi pierd calitatea dobândită în urma alegerilor, urmând a fi înlocuiţi conform prevederilor legale în vigoare“, spune proiectul depus de Ciuhodaru la Parlament în data de 29 septembrie 2014, exact  în în perioada în care ordonanţa lui Dragnea îşi făcea efectele.

Proiectul legislativ a fost aprobat tacit de Camera Deputaţilor şi acum se află la comisia juridică a Senatului. Potrivit unor surse politice, în PSD se vorbeşte pe la colţuri să se adopte o nouă lege de respingere a ordonaneţei. „Ne-am încărcat cu foarte mulţi primari. Sute. Nu mai zic de consilieri locali, iar acum, că am pierdut, nu mai avem ce să le oferim, nu-i mai putem ajuta nici cu foarte mulţi bani de la buget. Nici măcar nu-i mai putem susţine pentru un nou mandat“, spun surse din PSD.

Însă mai există şi varianta pesimistă: Parlamentul nu va pune în aplicare decizia CCR, pentru că nu este obligat. „Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiiel Constituţiei“, spune articolul 147 din Legea fundamentală. Cum efectele juridice ale ordonanţei au expirat după 45 de zile, parlamentarii ar putea ţine legea la sertat mult şi bine. Însă, tot după 45 de zile, când ordonanţa traseismului devine practic nulă, PNL ar putea merge în instanţele comune pentru a-i da în judecată pe primari. „În ce priveşte efectele concrete, în acest moment numai instanţele de drept comun ar mai putea invalida mandatele migratorilor pe motive de nulitate“, a spus fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru hotnews.ro.

Încă o lovitură?
În afară de a contesta legea de aprobare a ordonanţei la CCR, PNL a deschis şi un proces în instanţa de contencios administrativ, la Curtea de Apel, pentru că orice act administrativ – deci şi o ordonanţă de urgenţă – poate fi atacat în contencios. Unul dintre capetele de cerere spune că prefecţii trebuie să constate încetarea mandatelor primarilor care au demisionat din partid şi care, conform legii privind statutul aleşilor locali, înainte de a fi mutilată de Dragnea, spunea că primarii care demisionează din partidul pe listele căruia au fost aleşi îşi pierd mandatul. „Oricum înaintez şi cu acţiunea din contencios.Voi merge în faţa instanţei  cu decizia CCR şi cu siguranţă voi câştiga. Aceşti oameni care au trecut la alt partid şi-au asumat un risc, iar acum trebuie să plătească“, spune Alina Gorghiu, cea care a gândit acţiunea în contencios administrativ.

Elenina Nicuţ, specialist în drept constituţional, crede că acţiunea de la Curtea de Apel are şanse foarte mari de reuşită. „PNL va câştiga în instanţă la Curtea de Apel, apoi se va junge la recurs la Curtea Supremă, care, după decizia CCR, îi va obliga pe prefecţi să emită ordine de încetare a mandatelor pentru primarii traseişti“, spune Nicuţ, care avertizează însă că procesul nu va avansa atât de repede. „Va dura cam un an, un an şi jumătate. Adică primarii se vor apropia de finalul mandatului. Dar decizia instanţei va fi bună ca lecţie“, mai spune Elenina Nicuţ.


Ciorbea a dormit
Decizia dată ieri de CCR este o palmă dată peste obrazul lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, singura instituţie care poate contesta la CCR o ordonanţă de urgenţă. Ciorbea, numit în funcţie de Victor Ponta, a refuzat să conteste, invocând tot felul de argumente false, cum ar fi că „soluţionarea acestei probleme este de competenţa Parlamentului şi a Guvernului“.  Monica Macovei i-a cerut demisia. „Victor Ciorbea a demonstrat că este avocatul de casă al PSD, şi nu Avocat al Poporului. Prin refuzul de a contesta această Ordonanţă, Ciorbea a permis Guvernului Ponta să facă comerţ cu primari, cu intenţia comercializării voturilor“, a spus Macovei. Elenina Nicuţ atrage atenţia că ar trebui modificată urgent Constituţia. „Trebuie neapărat găsită încă o cale directă de atac a ordonanţelor. Ar putea fi preşedintele, pentru că el poate contesta orice lege la CCR, de ce să nu  poată contesta şi o ordonanţă de urgenţă? Sau ar putea fi Curtea Supremă, cea mai important instituţie a sistemului juridic“, conchide Nicuţ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite