Guvernul nu a adoptat azi o ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi amnistia. Nelu Barbu: „Da, o să fie şi joi şedinţă de guvern“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Viorica Dăncilă
Premierul Viorica Dăncilă

Executivul nu a adoptat în şedinţa de azi o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, a confirmat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Potrivit unor surse politice, Călin Popescu Tăriceanu s-ar opune unei ordonanţe de urgenţă care să-i salveze de puşcărie pe mai mulţi lideri politici, în special pe Liviu Dragnea. Joi, Guvernul a programat o nouă şedinţă. Mâine, Viorica Dăncilă se va întâlni cu Iohannis la Cotroceni.

UPDATE Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi graţierea: „Nu a fost vorba despre un act privind amnistia şi graţierea. Da, o să fie şi joi şedinţă de guvern“. 

Jurnalist: De ce va mai fi şi joi o şedinţă de Guvern?

Nelu Barbu: Pentru că în această zi a fost adoptat un act foarte importanmt, acea OUG de la Ministerul Mediului care nu suporta amânare. Pe de altă parte, având în vedere că se apropie vacanţa parlamentară, sunt acte normative care nu suportă amânare şi joi vor fi incluse pe ordinea de zi a şedinţei de guvern. Vă pot confirma că mâine va fi o întâlnire îântre premier şi preşedinte.

UPDATE Potrivit unor surse guvernamentale, joi va avea loc o nouă şedinţă de Guvern. 

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă n-a spus nimic despre o posibilă ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, dar a anunţat că ordinea de zi a fost suplimentată cu alte proiecte de OUG. 

Din discursul premierului: 

  • Am discutat cu colegii mei miniştri pentru avaluara pagubelor al inundaţii. Avem nevoie de o schimbare de optică. Voi merge şi de acum înainte pe teren pentru că vreau să verific cum au fost puse în aplicare măsurile pentru splijinirea lor.
  • Ieri a fost semnat contractul pentru 5 aeronave Tarom. Comanda de la începutul lunii face parte dintr-un contract mai amplu care prevede şi mentenanţa.
  • La iniţiativa MAI, în şedinţa de azi adoptăm OUG pentru achiziţia centralizată de elicoptere şi aparete de zbor. Dotarea inspectoratului general de aviaţie. Achiziţia se va face prin fonduri nerambursabile.
  • România şi-a asumat dezinsituţionalizarea pentru persoanele cu dizabilităţi - renunţăm la centrele cu regim de cazarmă care aveau un management defectuos. Le vom înlocui cu locuinţe protejate, centre de îngrijire şi asistenţă, centre de respiro şi de criză. Finanţarea se va face cu 90% de la bugetul de stat. Autorităţile au obligaţia să transforme până la final de an centrele mamut, altfel vor pierde 25% din finanţare în fiecare an.
  • O altă schimbare priveşte introducerea unei alocaţii suplimentare pentru asistenul care va primi 600 de lei pe lună - un copil cu handicap, iar cel care va îngriji un adult cu handicap 750 de lei.
  • Biletul unic de transport este tot pe această OUG.
  • Vom majora plafonul veniturilor pentru medicamente. De la 900 de lei la 990, plafonul veniturilor pentru care se acordă compensarea medicamentelor: o creştere de 10%

O singură OUG pe ordinea de zi

„Proiect de ordonanţă de urgenţă pentru completarea art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 66/2017 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării dezvoltării-inovării şi producerii de mijloace imunoprofilactice, terapeutice şi antidoturi, în vederea asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei“, este singurul proiect de ordonanţă de urgenţă care apare pe ordinea de zi. 

Potrivit unor surse politice, Călin Popescu Tăriceanu s-ar opune unei ordonanţe de urgenţă care să-i salveze de puşcărie pe mai mulţi lideri politici, în special pe Liviu Dragnea. Pe de altă parte, unul dintre liderii PSD susţine că Guvernul poate adopta o nouă OUG 13 fără ajutorul lui Tăriceanu, însă Dragnea riscă să piardă Puterea. Iată toate scenariile care circulă în coaliţia de guvernare cu câteva ore înainte de şedinţa de Guvern.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite