Ce compromisuri face Ponta pentru a mări salariile primarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea au avut abia, joi, o discuţie cu primarii pe care ANI i-a găsit incompatibili în urmă cu o lună. Primarilor li s-a explicat încă o dată că, în ceea ce priveşte decizia ANI nu se poate interveni, dar li s-a promis în schimb că li se va mări salariile. Există însă un obstacol: actuala lege a salarizării.

Anunţul privind o eventual creştere a lefurilor edililor a fost făcut de vicepremierul Liviu Dragnea, în prezenţa premierului Victor Ponta, fără prea multe detalii suplimentare. „I-am solicitat premierului şi a fost de acord să mărim salariille primarilor pentru că există o responsabilitate uriaşă la primari şi nu este corelată cu nivelul de salarizare“, a afirmat Dragnea. 

„Mai întâi trebuie modificată legea“ 

În 25 iulie, premierul Victor Ponta a anunţat modificarea legii salarizării. Noua lege, potrivit premierului, va include cheltuieli de personal pentru fiecare instituţie, respectiv primării, consilii judeţene, ministere, dar şi stabilirea unui plafon minimum şi maximum al indemnizaţiei. Conform noilor modificări, primarii ar putea fi remuneraţi în funcţie de categoria la care este inclusă localitatea pe care o conduc, respectiv municipiu, oraş sau comună. 

„Intenţionez să avem un salariu minim, probabil de 1.000 de lei şi un salariu maxim. Cred că un raport de 1 la 7 va fi, adică cel mai mare salariu să fie de 7.000 de lei“, a afirmat Ponta în 25 iulie. 

Premierul mai susţine că, înainte ca respectivele modificări să poată fi operate, trebuie umblat la legea salarizării. „Asta înseamnă modificarea legii salarizării care, de fapt, nu a fost niciodată pusă în aplicare, a fost doar o idee, din păcate, finalizată cu un faliment şi, totodată modificarea Legii funcţionarului public“, a mai adăugat Victor Ponta. 

„ Dacă umblă la salariile primarilor, provoacă prejudiciu celorlalţi“

Opinia premierului este împărtăşită şi de Dumitru Costin, preşedintele „Blocului Naţional Sindical“. Acesta susţine că legea care reglementează inclusiv salariul primarilor nu fost pusă în aplicare niciodată.

„Dacă Ponta îşi va ţine cuvântul, să umble la conţinutul legii salarizării, doar la o anumită poziţie din grilă, ce a primarilor, atunci va produce perturbaţii mari în toată grila şi în ierarhiile de salarizare. Legea stabileşte anumiţi indicatori de performanţă după care se face evaluarea, ierarhizarea şi identificarea salariaţilor publici. Dacă umblă la salariile primarilor, provoacă prejudiciu celorlalţi. Probabil refac toată legea, dar păstrează o rezonabilitate a ierarhiilor în sectorul public. Legea a fost stabilită cu asistenţa Uniunii Europene. România este ilogică şi legea nu s-a pus niciodată în aplicare“, a afirmat Dumitru Costin. 

Actuala lege prevede că „sistemul de salarizare cuprinde salariile de baza, soldele/salariile de funcţie şi indemnizaţiile lunare de încadrare, sporurile, premiile, stimulentele şi alte drepturi în bani şi în natura, corespunzătoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar“. Tot potrivit aceleiaşi legii, „indemnizaţiile lunare de încadrare se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare cu valoarea de referinţă, rotunjindu-se din leu în leu în favoarea salariatului“, ceea ce înseamnă că remuneraţia primarilor diferă de la un ales local la altul.  

De exemplu, indemnizaţia primarului Sibiului, Klaus Johannis, a ajuns anul trecut la valoarea de 39.838 RON, Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 Bucureşti, a obţinut un venit de 45.247 RON, iar primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, a câştigat 72.305 lei. 

„Compromis pentru campania electorală“

În ceeea ce priveşte miza bunăvoinţei Guvernului, analistul politic, Antonio Momoc, crede că totul se rezumă la obţinerea sprijinului primarilor la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale. 

„Primarii vor duce greul în relaţia cu alegătorii. Este un compromis. Ponta ştie foarte bine că va fi o iarnă friguroasă din toate punctele de vedere. Ponta avea nevoie de sprijin din partea primarilor pentru că vin alegerile europarlamentare şi alegerile prezidenţiale. Mărirea salariilor va fi o problemă în faţa populaţiei care este dezamagită de USL şi care se va întreba, pentru ei s-au găsit bani, pentru noi, nu“, a comentat Momoc, pentru „Adevărul“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite