Ce calcule îşi face Opoziţia ca să trântească Guvernul. Ce plan are Dragnea
0Liderii Opoziţiei se bazează pe puciştii din PSD, însă chiar şi aşa matematica arată că nu vor reuşi să strângă suficiente voturi ca să demită Guvernul Dăncilă. Nici Liviu Drganea nu stă cu mâinile în sân.
Ludovic Orban (PNL), Dan Barna (USR) şi Eugen Tomac (PMP) au avut prima întâlnire pentru moţiune de cenzură comună a Opoziţiei împotriva Guvernului Dăncilă, care urmează să fie votată în decembrie. Calculele arată că PNL, USR şi PMP au nevoie de aproape 70 de voturi de la Putere ca să trântească Guvernul, o bornă aproape imposbili de atins, teoretic. Liderii partidelor de dreapta se bazează însă pe „puciştii“ din PSD, care, potrivit unor surse politice, susţin că ar controla în jur de 50 de parlamentari. Pe de altă parte, nu toţi senatorii şi deputaţii din tabăra controlată de Paul Stănescu şi Gabriela Firea sunt dispuşi să voteze moţiunea de cenzură împotriva propriului Guvern, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“. „Dragnea o să ne ţină în ţarc, deci nu o să ne lase să votăm la moţiunea de cenzură, ca să blocheze eventuale trădări. Chiar dacă unii parlamentari nu-l suportă pe Dragnea, le va fi greu să meargă să voteze alături de Opoziţie, pentru că vor fi puşi apoi la zid de către primari, preşedinţi de CJ şi aşa mai departe. Deci n-aş paria pe un succes al moţiunii“, susţine unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul“.
Din tabăra puciştilor fac parte Paul Stănescu, Gabriela Firea, Mihai Tudose, Marcel Ciolacu, Ion Mocioalcă, Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu, ultimii doi fiind excluşi din partid. „Fiecare se laudă că ar controla câte patru-cinci parlamentari, la care ar trebui să se mai adauge şi nemulţumiţi de prin alte filiale, însă deocamdată doar Firea a dat semnalul că susţine moţiunea“, spun sursele citate. Senatorul Emanuel Bodnariu şi deputaţii Corina Bogaciu şi Cătălin Zamfira, toţi trei aleşi în Ilfov, organizaţia condusă de Gabriela Firea, au demisionat miercuri din partid. „Am recurs la acest gest ultimativ în semn de protest faţă de modul autocrat în care este condus în ultima vreme partidul, toţi cei care nu sunt de acord cu deciziile luate de actualul preşedinte fiind linşaţi mediatic şi excluşi“, au motivat cei trei decizia plecării.
Tăriceanu, captivul PSD
Chiar dacă liderul în acte al PMP pune umărul la moţiune de cenzură, surse politice susţin că Traian Băsescu, liderul informal al partidului, negociază cu Liviu Dragnea ca unii parlamentari PMP să nu voteze împotriva Guvernului Dăncilă. De altfel, în primăvară, când Victor Ponta a „transferat“ câţiva aleşi PSD la Pro România, Liviu Dragnea a racolat imediat şapte parlamentari de la Băsescu. Opoziţia se baza şi pe voturile ALDE la moţiunea de cenzură, în contextul în care Călin Popescu Tăriceanu dădea tot mai multe semne că va rupe coaliţia de guvernare. Însă noul dosar penal l-a pus pe liderul ALDE sub papucul lui Dragnea.
Imunitatea lui Tăriceanu depinde de voturile senatorilor PSD, aşadar liderul ALDE. Nu are niciun motiv să voteze împotriva Guvernului Dăncilă. Moţiunea de cenzură ar fi avut şanse mari să treacă dacă ALDE s-ar fi desprins de PSD.