CCR poate întoarce Guvernul Ponta III
0
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au căzut la pace, însă noul Guvern nu va scăpa de judecata Curţii Constituţionale, care va soluţiona sâmbătă sesizarea trimisă de PDL şi PMP.
CCR nu va ţine cont de înţelegerea dintre preşedinte şi premier, ci va judeca exact speţa, în care un grup de parlamentari reclamă că hotărârea Parlamentului de a învesti un nou Guvern nu este constituţională, deoarece USD şi UDMR au un acord politic separat „care nu se regăseşte în programul de guvernare“. O decizie a CCR prin care hotărârea de învestire a Parlamentului va fi admisă ca neconstituţională ar echivala cu anularea votului, şi, astfel, noul guvern va fi trântit. De altfel, preşedintele Traian Băsescu a avertizat că hotărârea Curţii Constituţionale va produce în continuare efecte, chiar dacă noul guvern a fost instalat oficial, chiar prin semnătura sa.
Victor Ponta a anunţat că va „actualiza“ programul, apoi îşi va asuma răspunderea în Parlament. Însă premierul nu a spus că va introduce toate înţelegerile din acordul cu UDMR. O decizie favorabilă PDL şi PNP l-ar putea obliga pe Victor Ponta să treacă în programul de guvernare întreg acordul separat cu maghiarii. În concluzie, Victor Ponta s-ar putea ca săptămâna viitoare să fie obligat de CCR să-şi asume răspunderea pe un program de guvernare refăcut total, nu doar „actualizat“. În plus, noii miniştri ar putea trece din nou prin emoţiile unui vot în Parlament.
Guvernul Ponta III s-a instalat
Noii miniştri ai Cabinetului Ponta III au fost numiţi în funcţie, ieri, după ce premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au ajuns la un compromis care presupune că premierul îşi va asuma răspunderea pe noul program de guvernare.
Miercuri, la ora obişnuitei şedinţe de Guvern, la Palatul Victoria era linişte. Miniştrii care primiseră votul de încredere din partea Parlamentului nu puteau ocupa fotoliile care le reveneau, până ce preşedintele Traian Băsescu nu le semna decretele de numire în funcţie. Vicepremierul Gabriel Oprea îşi anunţase, dimineaţa, demisia din funcţia de vicepremier pentru a putea deveni ministru plin la Interne, dar în cadrul vechiului Cabinet. El a depus jurământul în linişte deplină şi nimeni nu a suflat o vorbă despre Guvernul Ponta III.
La scurt timp după ceremonia de învestitură a lui Oprea, Băsescu şi Ponta au purtat o discuţie care nu a durat mai mult de un sfert de oră, dar care a fost suficientă pentru a se ajunge la următorul acord : Ponta îşi asumă răspunderea asupra noului program de guvernare, iar preşedintele semnează decretele pentru numirea noilor miniştri.
Buget mic, ceremonie mare
Un moment inedit a fost cel în care proaspătul ministru de Interne, Gabriel Oprea, a depus jurământul pentru a doua oară în patru ore. „Ştiam eu de ce nu am vorbit prima dată“, a glumit Băsescu şi nu a ratat ocazia să îl înţepe, totuşi, pe premier. „Şampanie nu am, premierul mi-a dat un buget mic. Vă dă el la Palatul Victoria!“, le-a spus Băsescu noilor miniştri.
Citeşte şi:
Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire în funcţie a noilor miniştri, după ce a discutat cu premierul Victor Ponta. La rândul lui, şeful Executivului a fost de acord să modifice programul de guvernare, la solicitarea preşedintelui.
Guvernul Ponta III a trecut de votul Parlamentului
Guvernul Ponta III a primit, marţi, votul Parlamentului, fiind întrunite 346 opţiuni favorabile, în timp ce 192 senatori şi deputaţi s-au exprimat „împotrivă“. Hotărârea Parlamentului de învestire a noului Executiv ar putea fi contestată la CCR, iar şeful statului ar putea amâna festivitatea.