CCR: Conflict între DNA şi Guvern. „Prin anchetarea OUG 13, DNA a perturbat buna activitate a Guvernului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CCR a decis azi existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între DNA şi Guvern, urmare a anchetei procurorilor privind modul în care a fost adoptată celebra ordonanţă 13. „Considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului“, a motivat preşedintele CCR, Valer Dorneanu. Ancheta DNA poate continua, dacă „sunt fapte care să atragă răspunderea penală directă, nu ipotetică“, a adăugat Dorneanu.

Curtea Constituţională (CCR), la sesizarea preşedintelui Senatului, Călin Popoescu Tăriceanu,  a decis că DNA a provocat un conflict juridic de natură constituţională anchetându-i pe miniştrii şi secretarii de stat care au elaborat celebra ordonanţă 13. Pe scurt, magistraţii CCR susţin că o putere a statului (judecătorească) a încălecat o altă putere a statului ( executivă). „DNA a început o acţiune care s-a remarcat prin descinderi la Ministerul Justiţiei, audieri de la cel mai mic la cel mai mare în legătură cu felul în care s-a adoptat un act normativ. DNA s-a apucat să vadă în ce măsură s-au îndeplinit condiţiile unei OUG, dacă s-au primit toate avizele, lucruri care exced competenţelor DNA“, a motivat preşedintele CCR Valer Dorneanu, deşi procuorii DNA nu au anchetat decizia politică de adoptare a OUG 13, ci dacă s-au respectat  condiţiile de legalitate pentru adoptarea unei ordonanţe. „Prin acesta, considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului şi s-au perturbat şi relaţiile care trebuie să existe între autorităţi“, a mai spus preşedintele CCR.

E îngropată acheta?
Întrebat dacă decizi CCR blochează ancheta demarată deja de procurori, Valer Dorneanu a spus: „Decizia noastră are putere obligatorie. Ea se aplică numai pentru viitor. Ce a făcut parchetul până aici este răspunderea lui, iar de aici parchetul  în toate actele de anchetă, de cercetare penală trebuie să nu încalce atribuţiile CCR, ale Parlamentului şi Guvernului“. Imediat a completat: „Poate cerceta dacă sunt fapte care să atragă răspunderea penală directă, nu ipotetică”. Procuorii susţin că există cinci fapte penale directe, printre care distrugere de probe şi înscrisuri.

În faţa judecătorilor CCR, noul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a subliniat că procurorii n-ar trebui să ancheteze „oportunitatea“ adoptării unui act normativ, termen folosit şi de fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache.  „Ministerul public (Parchetul - n.r) nu se poate pronunţa asupra legalităţii sau oportunităţii adoptării unui act normative“, a spus Tudorel Toader, fost judecător CCR. Iar Curtea i-a dat dreptate, deşi procurorii se pot pronunţa pe legalitatea unui act normativ. „Curtea Constituţională a constatat că aprecierea oportunităţii adoptării unei ordonanţe de urgenţă, sub aspectul deciziei legiferării, constituie un atribut exclusiv al legiuitorului delegat (Guvernul României)“, a arătat CCR.

„Motivarea CCR va fi determinantă pentru cursul anchetei“

Parchetul General a reacţionat la decizia CCR şi a arătat cum ar putea afecta ancheta în dosarul ”Adoptarea Ordonanţei 13”: „Motivarea Curţii Constituţionale va fi determinantă pentru viitorul curs al anchetei cu privire la infracţiunile de favorizarea făptuitorului, prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte, Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, fals intelectual, ce constituie obiectul cauzei înregistrată pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Tăriceanu continuă ofensiva împotriva DNA
Al doilea om în stat, Călin Popescu-Tăriceanu, cel care a sesizat CCR pe această speţă, a lansat un atac dur la adresa DNA după decizia privind existenţa unui conflict de natura constituţională între Guvern şi Ministerul Public. „ Ceea ce a făcut DNA poate fi calificat ca un abuz de putere. DNA este o instituţie afectată de corupţia puterii. Instituţia care e chemată să combată corupţia e cea care suferă de corupţia puterii. E regretabil. Sper ca decizia CCR să reglementeze lucrurile pentru viitor“, a declarat Tăriceanu. Totodată, acesta a subliniat că reprezentanţii anticipau decizia CCR şi au făcut luni în pas în spate. „Am observat azi dimineaţă o mişcare tactică menită să înlăture ruşinea care putea plana asupra DNA în urma deciziei Curţii. Au decis clasarea unei părţi din dosar şi trimiterea altei părţi spre Parchet“, a completat numărul doi în stat. Însă decizia DNA de a trimite dosarul la Parchetul General este firească, întrucât faptele anchetate nu ţin de corupţie. DNA încpeuse anheta în urma unei sesizări. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite