Şeful comisie de control a SRI: Domnul Hellvig m-a asigurat că Dan Condrea nu era filat de SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia parlamentară de control a SRI s-a reunit, luni, în contextul morţii patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, pentru a discuta despre un posibil filaj în momentul accidentului.

UPDATE Georgian Pop, preşedintele Comisiei de control a SRI: Am avut o discuţie cu domnul directorul SRI, în care m-a sigurat că Dan Condrea nu era filat de SRI. Vom avea şi în scris această poziţie. Vom clarifica din punct de vedere legal această chestiune. În momentul în care sunt anchete penale în desfăşurare, putem să verificăm exclusiv ce a făcut şi ce face SRI.  Noi nu avem nicio competenţă să vă spun ce face DNA. Toate documentele primaie de la SRI sunt secrete şi putem comunica publicului concuziile. Spre exemplu, în cazul infecţiilor nosocomiale, răspunsul SRI conţine 70 de pagini, iar noi am prezentat o conluzie de 5 pagini.

Dacă se ia decizia ca o infromare să fie descretizată, s-ar putea ca cineva să ceară peste trei luni o descretrizare pe un caz de spionaj. Însă orice procuror şi orice judecător are acces la orice informare. Procesul poate să continue, nu există niciun impedeinment dacă o informaţie este  secretă. Repet, acest caracter secret nu reprezintă niciun impediment pentru procuror sau pentu judecător.

UPDATE Senatorul PNL Teodro Atanasiu: Noi ne-am adresat SRI şi aşteptăm nişte răspunsuri. Moartea patronului nu este o problemă de siguranţă naţională. Filajul se face de către Parchet, nu de către SRI, potrivit deciziei CCR. El nu a fost instrumentat cu SRI, ci cu alte instituţii. Hexi Pharma este alt caz. Este un dosar la Parchet pe acest caz. Un alt dosar este cu moartea. Niciun dosar nu este pe siguranţă naţională. Am primit răspuns oral că SRI nu l-a filat pe Dan Condrea. Acum am cerut şi în scris pentru liniştea membrilor SRI.

UPDATE Deputatul Sebastian Ghiţă, înainte de începerea şedinţei: Nu a avut măsuri de filaj, nu a avut înegistrări ambientale. Nu pot să cred! Vom verifica! Nu am niciun element să vă spun cine se afla în spatele domnului Condrea.

Senatorul UDMR Verestoy Atilla, membru al Comisiei de control a SRI: Problema de securitate naţională este de sănătate şi nu cazul Condrea, ci cazul Hexi Pharma. În acest sens, SRI a furnizat suficiente informaţii către beneficiarii legali, urmând ca aceia care sunt, conform legii, obligaţi să le valorifice să facă acest lucru. S-a trimis şi în scris. Cel târziu mâine aşteptăm un răspuns de la SRI.

Reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii spun că patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, nu era filat în momentul accidentului în care şi-a perdut viaţa, acest lucru fiind interzis în urma unei decizii a Curţii Constituţionale.

Conform deciziei CCR, SRI nu mai poate asigura supraveghere operativă pentru dosarele de urmărire penală, în concluzie SRI nu are cum să fi făcut filaj domnului Condrea”, spun reprezentanţii instituţiei.

Declaraţia vine după ce deputatul Sebastian Ghiţă, membru în comisia de control a SRI, a declarat că va cere, luni, ca „echipa de filaj să facă public raportul şi filmul accidentului”.

Întrebat dacă este sigur că exista o echipă de filaj, deputatul a răspuns: „Cum să nu existe?! După un asemenea scandal public să nu existe este imposibil. Aici nu vorbim despre cineva care a furat din raţia de mâncare, ci care a participat la o operaţiune criminală de pe urma cărora au murit, probabil, zeci de mii de oameni prin infecţiile nosocomiale. Cum să nu fie urmărit în fiecare moment?”.

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, compania implicată în scandalul dezinfectanţilor folosiţi în spitale, a fost găsit mort în autoturismul său la scurt timp după ce maşina s-a izbit puternic de un copac pe un drum judeţean din Corbeanca. Poliţiştii au deschis o anchetă ca să stabilească dacă a fost vorba despre un accident sau despre o sinucidere. Soţia acestuia l-a recunoscut după haine.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite