Bugetul Ministerului Mediului, avizat cu amendamente de comsiile de specialitate
0Bugetul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) a fost avizat favorabil, marţi, cu unanimitate de voturi, de comisiile parlamentare pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi protecţia mediului, fiind admise 321 de amendamente.
Bugetul MMSC a fost avizat marţi şi în comisiile reunite pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, însă cu respingerea celor 240 de amendamente înaintate la dezbatere în aceste comisii. La comisiile de agricultură, bugetul a fost avizat în forma propusă de Guvern, cu 26 de voturi „pentru” şi trei abţineri.
La comisiile reunite pentru administraţie, bugetul a fost prezentat de ministrul Mediului, Rovana Plumb, în timp ce la şedinţa comisiilor pentru agricultură a participat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.
Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice are alocat pentru 2013 un buget de 2,208 miliarde de lei, în scădere cu 0,08 procente faţă de execuţia bugetară preliminară de anul trecut, potrivit proiectului de buget.
Din bugetul Ministerului Mediului, contribuţia de la bugetul de stat reprezintă 94,36 la sută, fondurile externe nerambursabile - 2,13 la sută, iar veniturile proprii - 3,51 la sută. Potrivit unui material prezentat de ministrul Mediului, Rovana Plumb, la comisii, alocarea de la bugetul de stat creşte faţă de anul trecut cu 5,67%, la 2,084 milioane de lei.
Veniturile Ministerului Mediului, care anul trecut au totalizat 175,5 milioane de lei, sunt estimate să scadă cu 55,89%, la 77,415 milioane de lei, ca şi fondurile externe nerambursabile, cu 17,86%, la 53,5 milioane de lei.
Alocaţia de la bugetul de stat se va împărţi între cheltuieli de investiţii, care reprezintă 270,5 milioane de lei, în scădere cu 60% faţă de anul trecut, proiecte cu finanţare nerambursabilă - 1,46 miliarde de lei, în creştere cu 45%, cheltuieli de personal - 149,7 milioane de lei, în creştere cu 13%, bunuri şi servicii - 100 de milioane de lei, în creştere cu 5%, rambursări credite externe - 46,5 milioane de lei, în creştere cu 30%, cotizaţii, studii etc. - 43,7 milioane de lei, în creştere cu 55%, şi dobânzi - 10,3 milioane de lei, în creştere cu 17%.
Din buget, cea mai mare sumă - 1,5 miliarde de lei - este alocată pentru protecţia mediului. Pentru managementul resurselor de apă sunt alocaţi 391,4 milioane de lei, pentru dezvoltarea silviculturii - 101,3 milioane de lei, pentru activitatea de meteorologie - 71,9 milioane de lei, iar pentru managementul MMSC, comunicare şi promovare este alocată suma de 76,6 milioane de lei, potrivit proiectului de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Rovana Plumb a mai arătat în şedinţa comisiilor reunite că Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului va avea un buget de 119,65 milioane de lei, dintre care 38,5 milioane de lei vor fi cheltuiţi pentru investiţii, iar Garda Naţională de Mediu are alocat un buget anual de 39,75 de milioane de lei.
Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, subordonată Ministerului Mediului, are anul acesta un buget de 10,49 de milioane de lei, din care 4,5 milioane de lei sunt pentru investiţii.
În ceea ce priveşte Programul Operaţional Sectorial de Mediu, pentru care sunt alocate resurse de cofinanţare cu 45% mai mari, în valoare totală de 1,46 miliarde de lei, Rovana Plumb a spus că ministerul îşi propune ca anul acesta să absoarbă fonduri nerambursabile de 944 de milioane de euro, cărora le corespunde cofinanţarea alocată, de 300 de milioane de euro.
Ministerul Mediului continuă şi investiţiile prioritare pentru gospodărirea apelor, cu fonduri de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care anul acesta vor fi de 52,5 milioane de lei, în scădere cu 82%, şi o alocaţie de la bugetul de stat de 36 de milioane de lei în 2013, în scădere cu 74% faţă de anul trecut.
Cu aceşti bani ar urma să fie continuate proiectele de amenajări hidrotehnice şi de acumulare, cu o valoare totală de 621,54 milioane de lei şi un grad de realizare de 65%, precum şi cele de alimentare cu apă şi reconstrucţie ecologică în Delta Dunării, în valoare de 123,9 milioane de lei, cu un grad de realizare de 70%.
Fondurile alocate de la bugetul de stat pentru lucrări de corecţii de torenţi, reabilitări de drumuri forestiere şi reconstrucţii ecologice pe terenuri degradate sunt de asemnea în scădere, cu 53%, situându-se la 35,17 milioane de lei şi fiind completate de fonduri de ameliorare de 25,5 milioane de lei. În anul 2013 se vor planta 936 de hectare de terenuri degradate şi se va asigura plata lucrărilor de întreţinere a plantaţiilor realizate în anii precedenţi pe suprafaţa de 5.944 de hectare, potrivit materialului prezentat de Rovana Plumb.
Pentru programele multianuale prioritare de mediu va fi alocată suma de 36,6 milioane de lei, cu 78% mai mică faţă de 2012. MMSC gestionează în prezent 20 de proiecte prioritare de mediu, dintre care 14 reabilitări de grădini zoologice şi şase sisteme de gestionare integrată a deşeurilor.
Pentru continuarea programului de control integrat al poluării cu nutrienţi, MMSC va aloca din bugetul de care dispune 45 de milioane de lei, în creştere cu 32% faţă de 2012.