Bucureştiul găzduieşte cea de-a 46-a Adunare Generală a Cooperării Economice a Mării Negre. România va preda preşedinţia Federaţiei Ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu, preşeidntele Senatului FOTO Mediafax
Călin Popescu Tăriceanu, preşeidntele Senatului FOTO Mediafax

În cadrul celei de-a 46-a Adunare Generală a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), găzduită de România, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele organizaţiei, va preda conducerea APCEMN Federaţiei Ruse.

"În diplomaţie, inteligenţa şi cu atât mai mult înţelepciunea nu ţin nici de providenţă, nici de hazard. Ele reprezintă, în primul rând, acte de voinţă politică, ce au în spate înaltă pregătire profesională, respect pentru interesul naţional, pentru sistemul universal de valori, stăpânirea artei negocierii, pragmatismul, cunoaşterea, recunoaşterea şi aplicarea regulilor dreptului internaţional. Vă invit, deci, să scriem împreună, cu inteligenţă şi înţelepciune, această a 46-a filă din Cartea diplomaţiei parlamentare a Mării Negre", a spus Tăriceanu, în deschiderea evenimentului.

Preşedintele Senatului a mai spus că statele membre APCEMN nu ezită să ia în considerare gestionarea în comun a unor aspecte legate de securitate, fără ca acest lucru să mai creeze suspiciune sau încordare.

"Subliniez că OCEMN şi APCEMN nu au rămas prizonierele cadrului de cooperare economică pe care l-au creat acum mai bine de două decenii şi că, dincolo de propriul interes naţional şi de angajamentele lor în plan extern, statele membre nu ezită să ia în considerare gestionarea în comun a unor aspecte legate de securitate, fără ca acest lucru să mai creeze suspiciune sau încordare", a mai spus Tăriceanu.

Evenimentul are ca temă principală „'Implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în regiunea CEMN: implicarea parlamentară'“ şi se desfăşoară sub patronajul Senatului României, care exercită preşedinţia APCEMN în perioada iunie — noiembrie 2015.

Călin Popescu Tăriceanu este şi preşedintele în exerciţiu al organizaţiei. Preşedintele Senatului va preda, vineri, preşedinţia APCEMN Federaţiei Ruse.

Preşedintele Dumei de Stat Serghei Narîşkin urmează să efectueze vineri o vizită de lucru în România, potrivit site-ului Camerei inferioare a Parlamentului rus, relatează agenţia rusă Tass în pagina electronică, citatd e Mediafax.

Narîşkin urmează să ia parte la o ceremonie de preluare a preşedinţiei Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră de la Parlamentul României la Legislativul rus - Adunarea Federală.

Cooperarea Economică la Marea Neagră este o organizaţie internaţională a ţărilor din regiunea Mării Negre.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite