Bilanţ. Ce rămâne în urma lui Sorin Grindeanu, premierul dintre două SMS-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mandatul lui Sorin Grindeanu a început cu un SMS primit de la Klaus Iohannis şi s-a terminat tot cu un SMS, pe care premierul i l-a trimis preşedintelui. Între aceste două scurte mesaje scrise s-a întins un scurt Guvern al României. În urma sa rămâne celebra ordonanţă 13 şi decizia istorică a unui partid de a-şi trânti propriul Guvern.

30 decembrie 2016. România se pregăteşte de Revelion, iar politicienii de instalarea unui nou Guvern. Sorin Grindeanu, a doua propunere a PSD pentru Palatul Victoria după Sevil Shahideh, primeşte un SMS de la un număr necunoscut: „Succes!”. Semnat: Klaus Iohannis. Sorin Grindeanu, ajuns la Bucureşti de prin părţile Timişului, se gândeşte că e o farsă de sfârşit de an, aşa că-l sună pe Liviu Dragnea, şeful său de partid, şi-i dictează numărul necunoscut. Se constată că, într-adevăr, era şeful statului, care găsise o cale mai puţin protocolară  de a-l anunţa pe Grindeanu că l-a acceptat pentru funcţia de prim-ministru al României. ”După ce am primit confirmarea, i-am mulţumit domnului preşedinte pentru încrederea acordată”, spunea atunci, oarecum candid, Sorin Grindeanu.

Mijlocul lunii ianuarie. Presa vuieşte că noul Guvern PSD pregăteşte, pe şest, o ordonanţă de urgenţă care, la modul general, urma să-i elibereze pe corupţi din puşcării, iar la modul peronal, urma să-l scape pe Liviu Dragnea de dosarul penal aflat în curs de judecată.

18 ianuarie. Ora 09.00. Preşedintele Klaus Iohannis pleacă de la Palatul Cotroceni spre Palatul Victoria, unde era programată şedinţa de Guvern. Are o scurtă discuţie separată cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache, apoi se aşază în capul mesei la care aşteptau miniştrii. “Cunoaşteţi povestea că este un elefant în încăpere, dar nu-l vedem. Sunt doi elefanţi - ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a codurilor penale”, a spus şeful statului, salvând, pe moment, legile Justiţiei. În acelaşi timp, departe, în America, preşedintele PSD Liviu Dragnea îşi făcea poze cu Donald Trump, în cadrul unei cine restrânse.

19 ianaurie. “Daddy’s back!”, scrie Liviu Dragnea pe grupul de WhatsApp al comunicatorilor PSD, apoi îi ceartă pe miniştri pentru că au asistat pasivi la şedinţa de Guvern prezidată de Iohannis. „A prins momentul şi a făcut pe şmecherul. Eu nu înţeleg de ce nu vorbim? V-aţi ridicat azi toţi miniştrii să ieşiţi din sală? De ce nu v-aţi ridicat să îl lăsaţi singur?”, întreba Dragnea, potrivit unor stenograme publicate de site-ul  riseproject.ro.

“Sorine, clipeşte de două ori dacă vrei să te salvăm!”
31 ianuarie. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, anunţă ordonanţa 13 care mutila Codul Penal. La insistenţele jurnaliştilor, Florin Iordache răspunde cu celebra replică: “Altă întrebare!”. În faţa Guvernului, în câteva ore se strâng mii de protestatari. Apoi, seară de seară, în toată ţara sute de mii de oameni cer demisia Guvernului. Premierul se gândeşte să renunţe la funcţie. “După ordonanţa 13, am spus multor colegi din partid că eu vreau să renunţ”, recunoştea, abia după câteva luni, Grindeanu. Însă partidul l-a întors. Iar el a întors ordonanţa 13, abrogând-o prin ordonanţa 14. Întrebat, la final de mandat, dacă ar mai adopta încă o dată OUG 13, Sorin Grindeanu a răspuns: “Cu siguranţă OUG 14!”. Cu ce a rămas Grindeanu în urma ordonanţei 13? Cu Guvernul remaniat, după ce Florin Iordache, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, a plecat din fruntea Ministerului Justiţiei, şi cu ironiile amuzante ale protestatarilor. Mai târziu, când spiritele s-au mai domolit, jurnaliştii l-au întrebat pe Grindeanu ce mesaje scandate în stradă i-au plăcut. Premierul a răspuns: ”Sorine, clipeşte de două ori dacă vrei să te salvăm” şi ”No more Victoria's secrets”.

Au urmat trei luni de certuri pe legea salarizării unitare şi tensiuni pe legile pregătite de Ministerul Justiţiei pentru a pune în acord Codul Penal cu deciziile CCR.

Mijlocul lunii iunie. Preşedintele PSD Liviu Dragnea îi cere, mai întâi cu frumosul, demisia din fruntea Guvernului, pe motiv că nu a respectat la virgulă programul de guvernare. Grindeanu refuză. Dragnea îi promite multiple sinecuri, ba chiar funcţia de vicepremier într-un viitor Guvern. Grindenau refuză. Conducerea PSD îi retrage sprijinul politic, aproape toţi miniştrii demisionează, doar-doar l-or forţa să plece. Grindeanu refuză. PSD îl exclude din partid şi depune moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern, fapt nemaîntâlnit.

21 iunie 2017. Moţiunea de cenzură a PSD împotriva PSD trece la o diferenţă de numai opt voturi. ”Eu l-am informat pe domnul preşedinte Iohannis despre situaţia şi votul din Parlament. Informarea vizavi de vot a plecat de la mine spre preşedinte prin SMS”, a spus Grindeanu.

Azi am primit un SMS de la domnul preşedinte: <<Succes! Klaus Iohannis! >>. Nu aveam numărul. Sorin Gridneanu, decembrie 2016 Informarea vizavi de votul moţiunii  a plecat de la mine spre preşedinte prin SMS. Sorin Grindeanu, iunie 2017

Bilanţul economic

Cele şase luni de guvernare PSD, sub tutela premierului Grindeanu, au adus câteva măsuri favorabile pentru economia românească, dar şi mai multe care au ridicat semne de întrebare şi au stârnit îngrijorarea economiştilor şi a instituţiilor financiare internaţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite