BERD avertizează Republica Moldova: corupţia blochează investiţiile

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instabilitatea politică de la Chişinău şi incapacitatea clasei politice pro-europene de a genera o agendă clară şi concisă de priorităţi care să aibă drept ţintă reformarea statului riscă să transforme Republica Moldova într-un stat eşuat la graniţa dintre UE şi Federaţia Rusă

Dincolo de problemele politice, corupţia este în momentul de faţă principalul capitol la care alianţa AIE-3 trebuie să găsească urgent o soluţie pentru a debloca dialogul cu partenerii euro-atlantici pentru deblocarea finanţării externe, vitale menţinerii în viaţă a fragilei economii moldoveneşti, greu încercate în ultimii 2 ani de embargoul impus de Kremlin la exporturile de vinuri, legume, fructe şi produse din carne pe piaţa rusească.

 Pentru Cabinetul  Streleţ, combaterea corupţiei şi reformarea Justiţiei ar trebui să fie principalele axe asupra cărora să insiste în următorii ani pentru ca Republica Moldova să convingă partenerii euro-atlantici că este un stat credibil care doreşte într-un viitor apropiat aderarea la UE. În momentul de faţă, clasa politică de la Chişinău este anchilozată în lupte interne pentru partajarea puterii iar societatea civilă nu este destul de matură să preia şi să dezvolte cele două axe asupra cărora insistă liderii europeni: reforma Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Nu este suficient în opinia mea doar să ieşi în PMAN din Chişinău „ să discuţi cu guvernanţii” fără să aduci în prim-plan problemele de care depinde viitorul european al statului moldav în contextul în care agenţii coloanei a cincea putiniste aşteaptă doar un moment de slăbiciune pentru a genera un haos general din care cu greu se va ieşi fără alegeri anticipate. Furtul miliardului de lei de la BEM şi tergiversarea anchetei din ultimile luni au ridicat în plan extern problema credibilităţii  guvernării de la Chişinău şi a blocat pentru moment finanţarea externă a economiei în timp ce cabinetul condus de Streleţ pare incapabil să transmită un mesaj clar cancelariilor occidentale, asupra foii de parcurs a statului moldovean pe termen mediu şi lung. În acest sens, directorul pentru Europa de Est şi Caucaz al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Francis Malige a declarat recent la Chişinău că pentru a atrage investiţii care să genereze locuri de muncă oficialii moldoveni trebuie să reformeze urgent statul , să cureţe sistemul bancar şi să intensifice lupta împotriva corupţiei.

„Moldova trece printr-o perioadă deosebit de dificilă: criza bancară, slăbirea monedei năţionale şi un declin economic pronunţat. Pentru a atrage investiţii, care vor genera locuri de muncă şi vor stimula economia, ţara are nevoie urgent de reformare, curăţarea sistemului bancar şi intensificarea luptei împotriva corupţiei; mă bucur să văd că guvernul împărtăşeşte aceste priorităţi,” a afirmat şeful BERD pentru Europa de Est şi Caucaz. Potrivit acestuia, Chişinăul are nevoie de sprijin extern în continuarea reformelor şi de parteneri puternici precum UE, FMI, Banca Mondială şi BERD. “Succesul ţării e în mâinile conducerii politice care are toate cheile pentru a debloca situaţia şi a construi o economie prosperă. BERD este gata să o ajute” a declarat Francis Malige.

Fără instituţii puternice, dezvoltarea Moldovei va fi umbrită de corupţie

La rândul său, fostul comisar european pentru politică de vecinătate al UE, Stefan Fule, a declarat, miercuri, pentru portalul europaliberă.org că lupta împotriva corupţiei nu are sfârşit şi politicienii moldoveni trebuie să se bazeze pe instituţii puternice pentru a curăţa lacunele din actul guvernării care generează sifonarea banului public.

“Republica Moldova a fost crearea unor instituţii puternice, cu un mandat clar, care ar putea schimba legislaţia la acest capitol şi să o cureţe de acele lacune care lasă loc pentru corupţie. Însă lupta cu corupţia este una fără de sfârşit. Dacă credeţi că aderând la Uniunea Europeană o ţară devine liberă de corupţie, vă înşelaţi, aşa cum o arată, de exemplu, situaţia Cehiei. Lupta continuă. Însă este mai uşor să combaţi corupţia cu ajutorul instituţiilor puternice care au fost create de-a lungul anilor dar şi datorită suportului pe îl oferă prietenii noştri din cadrul Uniunii Europene,” a adăugat fostul comisar european pentru politică de vecinătate. De asemenea, Fule a mai arătat faptul că autorităţile moldovene trebuie să ancheteze cu seriozitate acuzaţiile de corupţie asupra oricărui funcţionar.

“Din păcate, oricine poate deveni subiectul corupţiei. Este important ca lumea să se exprime liber, iar autorităţile să examineze cu seriozitate acuzaţiile şi la nevoie, să le ancheteze cu seriozitate. Aş spune că nu trebuie să existe persoane favorizate şi, indiferent de poziţia pe care o ocupă un anumit funcţionar, acestuia ar trebui să i se ceară socoteală pentru acuzaţiile de corupţie care i se aduc. Nu spun că orice funcţionar public este corupt, departe de mine acest gând, spun că orice acuzaţie adusă unui politician sau unui fost politician trebuie luată în serios şi trebuie luaţi paşi concreţi pentru a demonstra acuzaţiile care i se aduc şi, dacă acestea să adeveresc, să se pornească un proces împotriva acestuia”, a conchis Stefan Fule.

Alianţa AIE-3 mai are timp sufficient ca să demonstreze partenerilor euro-atlantici ai Moldovei că progresele înregistrate în ultimii 5 ani nu au fost în zadar chiar dacă nu s-a reuşit reformarea profundă a statului. Fără un fundament reformat al statului, societatea moldovenească se va scufunda odată cu clasa politică în subdezvoltare şi-n marginalizare la graniţa dintre UE şi Federaţia Rusă. Pentru ca reformele să fie implementate şi economia să îşi revină este nevoie de presiunea constantă a societăţii civile de la Chişinău care trebuie să dea dovadă de maturitate şi de acţiuni concrete.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite