Războiul vilei prezidenţiale. Băsescu, ţinut de Ponta în joc de glezne: Uite casa, nu e casa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostl preşedinte Traian Băsescu, la mâna lui Ponta privind casa în care va locui FOTO Mediafax
Fostl preşedinte Traian Băsescu, la mâna lui Ponta privind casa în care va locui FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a refuzat să-i ofere lui Traian Băsescu, drept locuinţă de protocol, o vilă la Snagov şi îl obligă pe fostul şef al statului să accepte o casă în Bucureşti, care, potrivit Serviciului de Protecţie şi Pază, nu oferă destulă siguranţă.

Premierul Victor Ponta se luptă în continuare cu Traian Băsescu, însă de această data miza nu mai este politică, ci, cel mult, una de imagine. Conform legii, orice preşedinte al României, la final de mandat, are dreptul de a primi o locuinţă din partea Guvernului, prin Regia Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RAAPPS).

„Persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi: folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu, pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază“, spune Legea 406/2001. „Modalităţile concrete privind exercitarea drepturilor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului“, se mai arată în lege. Astfel,Victor Ponta, în calitate de şef al Guvernului, îl va caza, practic, pe Traian Băsescu, într-o casă a statului. Iar Traian Basescu, încă din septembie anul trecut, a solicitat Secretariatului General al Guvernului (SGG), instituţie care are în subordine RAAPPS, dreptul legal de a folosi o locuinţă de protocol.

Şapte oferte

La începutul lunii decembrie, RAAPPS a trimis  Cancelariei Prezidenţiale o listă cu şapte imobile, cerându-i preşedintelui încă în funcţie să decidă ordinea preferinţelor. Din cele şapte imobile propuse de Guvern, două erau situate în Snagov ( vilele 1A şi 11), iar alte cinci în Bucureşti. Reprezentanţii preşedintelui împreună cu cei ai Guvernului au concluzionat că singurele imobile care „corespund criteriilor legale“ sunt cele două vile de la Snagov, „urmând ca RAAPPS să evalueze starea tehnică reală şi să decidă“.

Iar premierul Victor Ponta a decis, prin hotârâre de guvern, să mute Vila 1A de la Snagov din administrarea RAAPPS în cea a Ministerului Muncii, condus de Rovana Plumb, pentru a fi pusă la dispoziţia Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi. Hotărârea de guvern a fost dată pe 23 decembrie, adică la două zile după ce Traian Băsescu şi-a terminat mandatul. Vila numărul 1A are 609 metri pătraţi, piscină şi ieşire către lacul Snagov.

Deci pentru Traian Băsescu mai exista varianta vilei numărul 11, tot de la Snagov,  o casă cu subsol, parter, etaj şi mansardă cu o suprafaţă utilă de 2.189 de metri pătraţi. Însă premierul Ponta, în 12 ianuarie, a scos vila la vânzare în direct la Antena 3. „Cealaltă, cea foarte mare (n.r.- vila 11), cu siguranţă o vom scoate la vânzare, pentru că este evaluată la peste 2,5 milioane euro. Dacă Băsescu vrea să o cumpere, va veni cu cei 2,5 milioane euro“, a anunţat Ponta, lăsându-l astfel pe Băsescu fără cele două case pentru care a optat.

Plângere, apoi proces

A doua zi, Traian Băsescu a trimis Guvernului o plângere administrativă prealabilă în care avertizează că se va adresa instanţei judecătoreşti dacă nu i se acordă o locuinţă ca reşedinţă şi un cabinet de lucru. „În cazul în care această solicitare legală nu se va soluţiona la nivel administrativ-instituţional, mă văd nevoit să mă adresez instanţelor judecătoreşti competente, cu toate consecinţele ce vor decurge din acest demers judiciar, pentru recunoaşterea unor drepturi ce mi se cuvin, în baza legii, similar celorlalţi şefi de stat care beneficiază în prezent de drepturile conferite de Legea 406/2001“, arată Băsescu.

La numai câteva zile, premierul Ponta se plânge că nu poate cădea la înţelegere cu fostul preşedinte. „Băsescu este un client foarte cusurgiu, în sensul în care ultima dată i-a fost transmisă o listă cu şapte posibile locuinţe. Până la urmă o să-şi aleagă una din ce mai are RAAPPS“, a spus Ponta, fără a pomeni nimic de plângerea administrativă făcută de Traian Băsescu.

Ce-a mai rămas

Rămas fără varianta Snagov, fostul preşedinte Traian Băsescu are de ales acum un apartament sau o casă în Bucureşti dintre cele cinci propuse iniţial de Guvern, însă imobilele au fost refuzate de Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), pe motiv că „nu întrunesc condiţiile de securitate“. Printre cele cinci imobile se numără  un apartament cu şase camere din Bulevardul Constantin Prezan (foto),  într-un bloc în care Traian Băsescu a mai locuit la sfârşitul anilor 90, alături de Adrian Năstase şi de Nicolae Văcăroiu.

FOTO Mediafax


„Una din locuinţe e cea în care a stat pe perioada când era primar, dacă nu mă înşel. Să nu vă închipuiţi că am pus acolo, aşa, în bătaie de joc, vreo garsonieră în Drumul Taberei. Sunt locuinţe foarte bune, pe care cred că orice om, dacă cineva i-ar oferi-o, mai ales gratuit, ar zice imediat «da»“, a spus Ponta. Alte variante pentru Traian Băsescu ar mai fi: un spaţiu cu cinci camere şi încă trei camere de serviciu din strada Orbescu (440 metri pătraţi), un imobil cu nouă camere din strada David Praporgescu (295 metri pătraţi), un apartament cu cinci camere din strada Barbu Delavrancea (280 metri pătraţi) şi un apartament cu opt camere din strada Lev Tolstoi (273 metri pătraţi). Guvernul i-a mai oferit lui Traian Băsescu şi vila în care locuieşte Mioara Roman, pe strada Nikolai Gogol, nr. 2, în apropiere de actuala reşedinţă a lui Traian Băsescu, Vila Lac 3, locuinţă pe care fostul şef al statului trebuie să o părăsească până pe 21 februarie. Locul său va fi luat de actualul preşedinte, Klaus Iohannis.

Unde stau foştii preşedinţi

Ion Iliescu nu a cerut casă de la stat, dar asta pentru că, în timpul primului mandat, a cumpărat un apartament într-o vilă din cartierul Primăverii, tot de la RAAPPS, pentru care a plătit, în 1996, doar 55 de milioane de lei vechi. Tranzacţia a fost semnată de Viorel Hrebenciuc, pe atunci secretar general al Guvernului. Totuşi, Iliescu a primit, în 2008, de la Guvernul Tăriceanu, 1.007 metri pătraţi (partea sa de curte aferentă imobilului), dar şi un spaţiu pentru cabinet personal, într-o vilă din strada Atena, tot în centrul Capitalei. Emil Constantinescu şi-a vândut, la finalul mandatului, apartamentul din cartierul muncitoresc 1 Mai şi a primit o vilă de 246 de metri pătraţi, cu o curte de 429 de metri, în strada pictor Mirea (foto), foarte aproape de Arcul de Triumf.

casa basescu

FOTO Mediafax

casa emil constantinescu

„E un ranchiunos“

Elena Udrea are o explicaţie pentru atitudinea premierului. „Ponta nu a fost în stare să respecte legea şi să-i dea fostului preşedinte Băsescu o locuinţă. Ne gândim cu ce bagaj de informaţii pleacă un preşedinte. Ce se întâmplă dacă ajung pe mâna unui nebun? Victor Ponta nu-i dă casă pentru că e un ranchiunos. El voia să meargă la ultimul Consiliu European şi, pentru că s-a dus preşedintele, s-a supărat şi nu-i mai dă locuinţă“, a spus Elena Udrea, la Adevărul Live.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite