Băsescu: Rusia este responsabilă de conflictul din Ucraina. Cer să înceteze orice fel de sprijin pentru trupele separatiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Eduard Enea
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Eduard Enea

Preşedintele Traian Băsescu arată cu degetul spre Rusia pentru amploarea conflictului din Ucraina şi face apel la Moscova să înceteze să mai sprijine trupele separatiste pro-ruse din Ucraina.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, cere Federaţiei Ruse să înceteze imediat orice fel de sprijin pentru trupele separatiste paramilitare pro-ruse şi să-şi asume controlul total al frontierei ruso-ucrainene pentru a contribui la stabilizarea situaţiei din estul Ucrainei“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului se arată îngrijorat pentru situaţia din Ucraina şi acuză Rusia de escaladarea conflictului.  „O asemenea situaţie antrenează responsabilitatea majoră şi directă a Federaţiei Ruse în legătură cu escaladarea conflictului din estul Ucrainei, soldat cu morţi, răniţi şi suferinţe în rândul populaţiei civile. Domnul preşedinte Traian Băsescu consideră că Federaţia Rusă sprijină escaladarea conflictului din estul Ucrainei prin tolerarea trecerii peste frontiera de stat a combatanţilor şi a echipamentului militar. Federaţia Rusă este, astfel, responsabilă de întreţinerea conflictului dintre structurile paramilitare separatiste şi armata ucraineană“, mai precizează sursa citată.

Insurgenţii proruşi au ocupat, luni, clădirea Băncii Centrale din Doneţk, unde se duc lupte sângeroase pentru controlul oraşului, relatează AFP. „O reuniune este în prezent în desfăşurare pentru a subordona Banca Centrală, ministerul Impozitelor şi Trezoreria Republicii Populare Doneţk" autoproclamate, a declarat pentru AFP Oleksandr Matiuşin, unul dintre bărbaţii în uniformă şi cu vestă antiglonţ din faţa clădirii.

Un avion cu 49 de oameni la bord a fost doborât, sâmbătă, de separatişti pro-ruşi, în oraşul Lugansk. Drapelul naţional a fost coborât în bernă, iar concertele şi alte evenimente culturale au fost anulate. În regiunea Dnepropetrovsk, autorităţile au decis ca doliul să fie prelungit până în data de 27 iunie. Aceasta este cea mai mare pierdere a Armatei ucrainene de la lansarea operaţiunii antiteroriste, acum două luni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite