Băsescu: România va susţine aderarea Albaniei la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Traian Băsescu a declarat, miercuri, la finalul summit-ului şefilor de stat şi de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), că România va susţine Albania pentru începerea negocierilor de aderare la UE.

„Vineri, la Bruxelles, unul din subiecte va fi legat de începerea negocierilor cu Albania“, a afirmat preşedintele.

Preşedintele consideră summit-ul de azi unul de succes, întrucât s-a reuşit adoptarea unei declaraţii, ceea ce nu s-a mai întâmplat la ultimele două summit-uri.  „Acest lucru revitalizează organizaţia şi face din ea un partener credibil al UE“, a mai afirmat preşedintele. 

În plus, şeful statului a făcut câteva observaţii: „Am mai deţinut preşedinţia organizaţiei în 2005. Astăzi, cinci dintre statele membre sunt şi membre ale UE şi toate celelalte state sunt în diverse stadii de apropiere de UE. Altele sunt la stadiul cu acorduri de asociere. Organizaţia este o platformă de lansare către îndeplinirea aspiraţiei de a deveni membru UE şi NATO. În ceea ce ne priveşte avem satisfacţia că am relansat organizaţia şi că regiunea este din nou reprezentată convingător“. 

Traian Băsescu a mai subliniat că acest summit a fost important şi prin prisma faptului că toate statele au acceptat prezenţa Kosovo cu statut de invitat. „Asta a permis redactarea unor paragrafe care avansează practice în procesul de găsire a unor soluţii între Prişcina şi Belgrad“, a mai precizat preşedintele. 

Referitor la Republica Moldova, Băsescu a precizat că a fost „una din vedete“, care şi-a obţinut dreptul de liberă circulaţie în UE şi care vineri va semna acordul de asociere şi de liber schimb. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite