Băsescu a cerut în plenul Senatului înfiinţarea unei comisii speciale pentru modificarea Codurilor Penale. PSD şi UDMR l-au susţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PMP Traian Băsescu a solicitat, luni, în plenul Senatului înfiinţarea unei comisii parlamentare speciale, formată din câte doi parlamentari ai fiecărui partid, care să pună în acord, în termen de 30 de zile, Codurile penale cu deciziile CCR. ”Aşteptam acest discurs de la domnul preşedinte Traian Băsescu de acum zece ani”, a susţinut senatorul UDMR Verestoy Attila. Şi PSD îl susţine pe fostul preşedinte.

”Vă propun consrtituirea unei comisii speciale a Senatului şi a Camerei Deputaţilor, o comisie specială echilibrată, în care majoritatea să nu poată să-şi impună în orice condiţii punctul de vedere, însemnând câte un reprezentant al fiecărui partid din Senat şi câte unul din Camera Deputaţilor, plus un reprezentant al minorităţilor. Să purcedem la modificarea articolelor din Codul penal şi din Codul de procedură penală în cel mai scurt timp. Un termen de 30 de zile mi s-ar părea rezonabil. Propun Senatului să delege Biroul Permanent ca în discuţiile de mâine ale Birourilor Permanente Reunite să stabilească o soluţie pentru a aduce codurile penale în legalitate”, a solicitat Traian Băsescu.

El şi-a motivat cererea pe faptul că există zeci de articole neconstituţionale în Codurile penale. ”Nu sunt legi care se referă la cum creşte iarba, sunt legi, şi Codul penal şi Codul de procedură penală, care vizează soarte unor concetăţeni”, a explicat senatorul PMP.

Social-democratul Şerban Nicolae a spus că, de principiu, PSD este de acord cu solicitarea lui Traian Băsescu, dar a propus ca, înainte de orice demers parlamentar pentru punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile CCR, să se aştepte un punct de vedere de la Guvern şi de la noul ministru al Justiţiei.

”Să vă spun de ce cred că este mai bună propunere mea: în primul rând pentru că sunt Traian Băsescu”, i-a răspuns, în glumă, fostul preşedinte senatorului social-democrat. El a explicat că prima instituţie căreia i se adresează legea fundamentală atunci când vorbeşte de obligaţia de a aduce legile în limitele constituţionale stabilite prin decizii ale CCR este Parlamentul, nu Guvernul.

”Prima temere legată de această propunere era exact persoana care a făcut-o”, i-a replicat Şerban Nicolae. El a precizat că, într-adevăr, obligaţia de a pune în acord legile cu deciziile CCR e dată Parlamentului pentru că este unica autoritate legiuitoare a ţării, dar iniţiativa îi aparţine, în primul rând, Guvernului. ”Aş vrea să văd ce iniţiative are Guvernul (…) Să fiţi de acord să implicăm atât Guvernul, cât şi Parlamentul în această chestiune”, a adăugat Nicolae.

”Aşteptam acest discurs de la domnul preşedinte Traian Băsescu de acum zece ani”, a intervenit în discuţie şi senatorul UDMR Verestoy Attila.

Preşedintele de şedinţă, Nicolae Bădălău (PSD), i-a recomandat lui Traian Băsescu să formuleze o solicitare oficială cu privire la comisia parlamentară către Biroul Permanent al Senatului şi a continuat şedinţa de plen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite