Băsescu, aplaudat de Ponta în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta l-a aplaudat pe Traian Băsescu în Parlament FOTO Captură B1
Victor Ponta l-a aplaudat pe Traian Băsescu în Parlament FOTO Captură B1

Preşedintele Traian Băsescu a expus, marţi, în faţa parlamentarilor, un set de măsuri prin care, în opinia sa, ţările europene îşi vor îndepărta reticenţele privind aderarea României la Spaţiul Schengen.

Senatorii şi deputaţii s-au strâns cu greu, ieri, în plenul reunit al celor două Camere, pentru a asculta mesajul preşedintelui Traian Băsescu. Cu câteva minute înainte de ora stabilită, în primele rânduri s-au aşezat, aşa cum se obişnuieşte, liderii şi membrii cu greutate ai partidelor.
Vasile Blaga a fost flancat de Ioan Oltean şi Mihai Răzvan Ungureanu, în timp ce premierului Victor Ponta i-au fost alături Ilie Sârbu şi Mircea Duşa. Parlamentarii PPDD erau şi ei, în număr mare, să asculte ce zice preşedintele, în special din „curiozitate“, aşa cum nu s-au ferit să o spună pe holurile Parlamentului. Liberalii s-au ţinut de promisune şi au boicotat discursul preşedintelui, cu excepţia lui Ioan Ghişe, care nu putea rata ocazia de a se întâlni cu Traian Băsescu, „preşedintele demis“, în opinia sa.

SPAŢIUL SCHENGEN, OBIECTIV NAŢIONAL

Ţinut în faţa unui Parlament pe jumătate gol, discursul lui Traian Băsescu s-a axat pe chestiuni de politică externă şi, în special, pe procesul de aderare al României la zona Schengen. Şeful statului a cerut, cu insistenţă, adoptarea unor măsuri care ar putea îndulci poziţia radicală a unelor state europene faţă de ţara noastră.

„Avem de făcut câteva lucruri care ţin de decizii politice. Unele nu reprezintă un ideal în ceea ce puteţi accepta, ci un set de valori pe care statele UE le respectă. Să facem din intrarea în spaţiul Schengen un obiectiv naţional pe care să ni-l asumăm împreună: Preşedinte, Parlament, Guvern“, a fost mesajul preşedintelui.

Traian Băsescu şi-a continuat discursul, prezentând un plan în patru puncte, deja consacrate în scrisoarea trimisă de şeful statului, pe 23 februarie, lui Victor Ponta, în care acesta semnala guvernului şi „majorităţii largi“ de care dispune USL, câteva restanţe în Justiţie pe seama cărora anticipa deja un eşec în privinţa aderării la Schengen.

„Care ar fi planul de acţiune: desemnarea conducerii Parchetului şi DNA în cel mai scurt timp, îndepărtrea din Guvern a miniştrilor cu dosare în instanţă, statutul parlamentarilor şi un angajament al parlamentului de a avea un cod de conduită. Aceste elemente vor fi de natură de a îndepărta reticenţele. Propunerea ca intrarea în Schengen să devină un obiectiv al nostru – al dumneavoastră, al Guvernului şi preşedintelui – o reînnoiesc“, a clamat Băsescu.

TRECEREA DE LA LEI LA EURO, DUPĂ 2015

După discuţiile despre spaţiul Schengen, Traian Băsescu şi-a îndreptat atenţia către aderarea României la zona euro.

„Un alt doilea obiectiv este adoptarea monedei euro. În baza tratatului de aderare, România funcţionează cu derogare. În acest moment, ţinta este 2015. În opinia mea, termenul a devenit nerealist şi trebuie ajustat. Unde suntem şi ce avem de făcut? Înainte de a intra în zona euro avem obligaţia de a duce companiile de stat la un nivel de competitivitate acceptabil. Introducerea managementului privat este esenţial. Dacă nu înţelegem că rentabilizarea este cheia succesului în euro, ne pregătim de eşec“, a spus preşedintele.

Totodată, şeful statului a făcut apel la politicieni să fie rezervaţi în declaraţii care ar putea fi interpretate drept antieuropene şi antioccidentale.

„Am mai avut partide mici care, prin declaraţiile liderilor, păreau antioccidentale. Când astfel de declaraţii vin de la liderii partidelor mari, slăbesc energia poporului de a se vedea integrat în UE. Apelul meu este la responsabilitate în declaraţii pentru că nu aveţi în spate un partid de 3%, ci 70%. Un discurs antieuropean nu face decât să ne întoarcă înapoi. Responsabilitatea declaraţiilor e esenţială pentru cei care v-au votat şi pentru partenerii europeni“, a punctat Băsescu.

 Ponta da, Antonescu ba

 Dacă  Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, a participat la mesajul preşedintelui, Crin Antonescu, preşedintele Senatului, nu a onorat cu prezenţa. Întrebat, înainte de şedinţă, de ce nu va merge să asiste la discursul lui Traian Băsescu, Antonescu a răspuns că este un gest politic pe care şi-l asumă: „Nu-l consider pe domnul Băsescu preşedinte legitim al acestei ţări. Asta înainte de toate. Şi doi – pentru că ceea ce presupun că va spune şi mâine a spus în ultimele zile în repetate rânduri. Mi se par lucruri profund incorecte nu numai în raport cu Guvernul, dar şi în raport cu România. Nu consider de cuviinţă să-l întâmpin şi să-l ascult ca parlamentar“, a explicat Antonescu absenţa sa de la discursul preşedintelui.

Neobositul Ghişe a protestat din nou 

Discursul preşedintelui a fost primit cu aplauze frenetice din partea parlamentarilor PDL, şi pe alocuri, de unii aleşi ai formaţiunii lui Dan Diaconescu. Însă, marea surpriză a venit din partea premierului Victor Ponta. Deşi a anunţat că nu va putea fi prezent la întregul discurs al preşedintelui, Victor Ponta a rămas în fotoliu până la final şi nu a ezitat să-l aplaude, cam pe sub masă, pe rivalul său, Traian Băsescu. Premierul nu a putut asculta cu atenţie mesajul preşedintelui, fiind chestionat deseori de parlamentarii USL.

Şedinţa de ieri din plenul Parlamentului a avut şi momente comice, graţie senatorului liberal Ioan Ghişe. Înainte de începerea şedinţei, Ghişe a avut o discuţie aprinsă cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru a lua cuvântul.

De la tribuna Parlamentului, Ghişe a cerut ca „Legislativul să aplice decizia poporului de la referendumul din 2012, prin care Traian Băsescu a fost demis“, şi, astfel, „să fie restaurată ordinea de drept“. Demersul lui Ghişe nu a avut succes, Zgonea nedorind să supună propunerea la vot.

„Parlamentul nu poate decât să pună în aplicare o decizia a CCR“, a explicat preşedintele Camerei. Însă Ghişe nu a fost înduplecat de acest răspuns, şi, în timp ce Traian Băsescu îşi susţinea discursul, liberalul s-a prezentat în faţa tribunei cu celebrul tricou, pe care era imprimat: „Poporul a decis, Băsescu e demis“, în huiduielile parlamentarilor PDL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite